- Frykter ulykker

Espen Baardsen (20) er bare redd for en ting som fotballspiller - sikkerheten rundt de norske A-treningene. For ut over å det så sitte i en buss som beveger seg blant ukontrollerte barn er det ingen ting som skremmer.

- Sjøltilliten er iboende og jeg vet jeg er god nok på dette nivået, sier han til Dagbladet. Men: - Hvis det ikke skjer noe rundt treningene, er jeg redd det kan ende med en dødsulykke.

I England trener Espen Baardsen bak gjerder og god beskyttelse. På Greibanen i går trente han med den kommende fotballgenerasjonen nesten helt inne i målet. Og som første norske A-spiller trår han på et tema som rører ved landslagets folkelighet.

Tottenham-keeperen vil nemlig ha stengte dører.

- Det er vanskelig å konsentrere seg når det bare er sirkus, sier Espen Baardsen. Og - konsentrasjon på treningene er veldig viktig. Og i tillegg hører vi jo nesten ikke hva Nils Johan (Semb) sier.

- For meg er det veldig irriterende.

Etter gårsdagens økt gikk det fra irritasjon til frykt. I spillerbussen satt Espen Baardsen og var redd for at et barn kunne bli påkjørt og skadet.

- Det er livsfarlig å la små barn løpe rundt en kjørende buss. Det overrasker meg at politiet ikke er tilstede, sier Baardsen.

Nytt liv på ei uke

Født i Lafayette utenfor San Francisco og bosatt i Londons Docklands kaller Espen Baardsen seg «ethnic norwegian». Spør du nasjonens fotballkjennere blir han heilnorsk i løpet av kort tid. For Tottenham-sjansen han fikk på Goodison Park for ei uke siden, og den fingeren Frode Grodås brakk torsdag ettermiddag, kan gi Espen Baardsen et nytt fotballiv. Hvis han virkelig er så god som Erik Thorstvedt påstår.

- Jeg er god nok, sier 20-åringen med overbevisning. - Og når det gjelder rutine - hvilke andre keepere på min alder har fått med seg det jeg har. Men jeg er ydmyk i forhold til prestasjoner og trener beinhardt for å bli bedre. På absolutt alt.

Erik Thorstvedt har trukket Schmeichel-sammenlikninger og sagt at Espen Baardsen kan bli verdens beste målvakt. Baardsen liker det der med United-keeperen.

- Jeg jobber for å bli mer intimidating, sier Baardsen og bruker et godt engelsk ord på målsettinga. Oversatt til keeperverdenen handler det om å bli fryktinngytende i forhold til motstanderne. Stor og sterk altså, ved siden av hurtighet og perfekt timing. Akkurat som Peter Schmeichel.

Tunge vekter

- Jeg trener med tunge vekter, sier Baardsen. - Etter to- tre timer fotballtrening går jeg i vektrommet. For det er den eneste måten å bli større på. Og jo større jeg blir - jo mer intimidating.

Hovedspørsmålet i går var det vi alle får svar på i dag: Spiller Espen Baardsen mot Latvia? Ja, sier kortene - tja, sier Espen. Og forlanger å bli trodd.

- Ingen har snakket med meg om det etter at jeg kom hit torsdag kveld. Og ikke vil jeg spørre heller. Vi har en trening i dag og etter den blir laget tatt ut. Hvis Nils Johan velger Thomas (Myhre) er det greit nok for meg, sier Baardsen.

<B>VIL STENGE: Espen Baardsen er bekymret for autografjegernes sikkerhet.