Frykter utflagging blir til barnerov

Liverpool og Milan hadde med seg spillere fra 19 nasjoner til Istanbul i går. Per Ravn Omdal håper utflaggingen har nådd toppen.

ISTANBUL (Dagbladet): Nils Arne Eggen frykter toppklubbene svarer med systematisk barnerov.

Nasjonskampen foran årets finale i Champions League har Liverpool allerede vunnet. Rafael Benitez har spillere fra elleve nasjoner med til Tyrkia. Carlo Ancelotti nøyer seg med åtte. Milan bruker trolig fire italienere fra start. Liverpool har bare to engelskmenn, men til gjengjeld er både Steven Gerrard og Jamie Carragher ekte bygutter.

For Per Ravn Omdal er de multinasjonale finaletroppene slående eksempler på hvorfor det har vært så viktig å kjempe gjennom UEFA-vedtaket som skal snu utviklingen. Fra 2006-07-sesongen settes det krav om fire hjemlige spillere i e-cupene i en makstropp på 25 spillere. Dette skal økes gradvis til seks av 25 og åtte av 25.

-  Dette er ikke radikalt, men trolig det som er mulig å få til med arbeidslivsbestemmelsene som gjelder ellers, sier Omdal.

Pengene vinner uansett

Omdal håper at mindre klubber fra mindre nasjoner kan få bedre konkurransevilkår. Men han er realistisk nok til å fastslå følgende:

-  Klubbene med mest penger vil alltid få de beste spillerne.

Nils Arne Eggen har kjempet kampen for den lokale tilknytningen i alle år. Han trodde lenge at publikum ville snu ryggen til klubbene sine når utlendingene ble for dominerende.

 FLERNASJONALT:  Spanske Xabi Alonso (t.v.) og norske John Arne Riise representerer to av 11 nasjoner i Liverpool-stallen. Foto: Reuters/Scanpix
FLERNASJONALT: Spanske Xabi Alonso (t.v.) og norske John Arne Riise representerer to av 11 nasjoner i Liverpool-stallen. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

-  Men det ser ikke slik ut. Det virker som om klubben er viktigst, sier han. Eggen er glad for UEFA-vedtaket, men advarer mot konsekvensen:

-  Det man gruer for, er at de store klubbene vil begynne å hente spillere enda tidligere. Og man ser jo hva det fører med seg av hysteriske foreldre og agenter, vet du.

Nye spillere kommer

Uansett seier eller tap, ventes det at Rafael Benitez vil gjøre store utskiftninger i Liverpool-troppen for neste år. Fire-fem spillere kommer trolig i løpet av sommeren. Det er nødvendig for at laget skal bli stabile nok til å unngå ligaflausen i år der Liverpool endte på femteplass 37 poeng bak Chelsea.

Det betyr også at noen må gå. Både Jerzy Dudek, Dietmar Hamann, Igor Biscan, Djimi Traore og Harry Kewell er blant navnene som kanskje spiller sin siste kamp for de røde i morgen.