GRUER SEG: Ingvild Flugstad Østberg bruker nervene til å prestere godt, men innrømmer at det tar på i en lang Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
GRUER SEG: Ingvild Flugstad Østberg bruker nervene til å prestere godt, men innrømmer at det tar på i en lang Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Ingvild Flugstad Østberg er nervøs før monsterbakken

Fryktet at alt skulle rakne. I dag går Østberg for Tour-seier

Før den siste og avgjørende etappen innrømmer Ingvild Flugstad Østberg at hun har vært nærmest konstant nervøs i ti dager.

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Ingvild Flugstad Østberg utklasset resten av feltet og leder Tour de Ski med nesten minuttet til neste kvinne. Likevel vet Østberg godt at det hardeste gjenstår.

Østberg har også tidligere ledet før den siste etappen, uten at det har endt med seier. Og til tross for at hun nå er den soleklare favoritten, tar hun ingenting for gitt.

- Jentene bak har jo virkelig fightervilje, de tapte ikke noe på sisterunden, så jeg er veldig spent på hvordan morgendagen blir, jeg er spent på hvordan form jeg er, men også russerne, jeg er veldig usikker på hvordan de er opp sistebakken, sa Østberg etter fellesstarten lørdag.

Kjenner på nervene

Østberg har bare vist seg sterkere og sterkere utover i Tour de Ski og har nå vunnet de tre siste etappene. Østberg sier at kroppen fortsatt føles bra ut og at det heller er stresset med egne nerver som tar på. For eksempel var hun nervøs foran lørdagens fellesstart, da hun hadde en dårlig opplevelse der i fjor.

- Jeg har ikke fått smellen eller følt meg sliten, det er mer det at jeg blir sliten av å være nervøs hele tida. Det er mer det enn at jeg føler meg fysisk sliten. Samtidig vet jeg at det kan komme, jeg har tapt mer enn 50 sekunder der før, så det må jobbes helt opp til toppen.

For Østberg innrømmer gladelig at hun virkelig har fått kjenne på nervepresset underveis i årets tour.

- Jeg har vært nervøs i ti dager jeg nå, så jeg er fortsatt bare nervøs hele tida, sier Gjøvik-jenta.

Å gå sju renn på ni dager gjør at utøverne får mer enn nok mulighet til å kjenne på nervøsiteten man vanligvis har får et skirenn. 28-åringen fra Gjøvik forteller at det er slitsomt å hele tiden grue seg til neste løp.

- Ja, man gjør det hele tida i en sånn tour. Du får kanskje litt hvile fra nervene innimellom, men det er jo en tøff påkjenning på alle måter og gå sånn og grue seg for hver dag som går.

- Jeg vet at jeg må grue meg for å gå bra også, så det er egentlig en god følelse, men samtidig er det slik at jeg gleder meg til mandag hvor jeg slipper å grue meg så fælt, sier Østberg og smiler.

- Tusen sommerfugler i magen

Martin Johnsrud Sundby forteller at han under tourene slet med å sove på grunn av nervene, og også Johannes Høsflot Klæbo fortalte Dagbladet at han kom til å sove dårlig i natt, men det problemet har ikke Østberg. Hun sover godt, men kaller timene før og etter skirenn for slitsomme.

- De timene fra jeg våkner til jeg skal gå skirenn og til jeg begynner å forberede meg til neste igjen er det tusen sommerfugler i magen. Det er vanskelig å beskrive, forteller Tour-lederen.

Østberg beskriver forholdet til nervene som dukker opp som todelt.

- Jeg tror jo at jeg gleder meg til jeg legger opp og jeg ikke lengre skal ha den følelsen, men mest sannsynlig kommer jeg til å savne det. Det er skikkelig elsk/hat-forhold til de nervene.

En av årsakene til at Østberg har så mange nerver er at hun liker å gå gjennom flest mulige scenarioer for hvordan et løp skal utvikle seg. Hun mener det hjelper, selv om hun innrømmer at nervene presser mer på enn vanlig for øyeblikket. Nå gjelder det for Østberg å ha det rette spenningsnivået i kroppen før den siste og avgjørende etappen opp Alpe Cermis.

- Jeg forbereder meg til løp med å gå gjennom ulike scenarioer. Selv om jeg er nervøs og gira så klarer jeg å takle det ganske bra når jeg nærmer start og står på startstrek.

- Klarer du å se for deg en jublende glad Gjøvik-jente på toppen av bakken i scenarioene dine?

- Jeg kunne kanskje vært flinkere til å se for meg det. Det er ikke så ofte jeg gjør det, selv om det også skjer innimellom, innrømmer Østberg.

Tilbake til Natalja Neprjajeva skiller det nå 54 sekunder. Østberg mener den avgjørende bakken først og fremst blir en kamp mot seg selv.

- Jeg forbereder meg på å kjempe først og fremst mot meg selv, så må man være forberedt på at sekundene bakover kan bli mindre og eventuelt om de skulle komme helt opp, så må jeg tenke at det hvert fall har brukt litt krefter på det. Jeg skal ikke gi meg for det.