Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fryktet at Carlsen skulle komme med Fischer-krav

Arrangørene husket sjakkdrama fra 1972.

SNART VM-START: Det er massiv interesse rundt Magnus Carlsen (midten) og regjerende verdensmester i sjakk Viswanathan Anand. Dette bildet er fra rett etter pressekonferansen torsdag morgen.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
SNART VM-START: Det er massiv interesse rundt Magnus Carlsen (midten) og regjerende verdensmester i sjakk Viswanathan Anand. Dette bildet er fra rett etter pressekonferansen torsdag morgen. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Magnus Carlsen og Vishy Anand møtte pressen i dag før VM-start lørdag og det er store forventninger før duellen i indiske Chennai. På åpningssermonien ble det klart at Carlsen starter med hvite brikker i første parti.

- Det er fint å endelig være på plass. Alt ser bra ut og jeg ser fram til å spille her, sa Carlsen på pressekonferansen.

Klokka 11.30 norsk tid ble det klart at Carlsen åpner med hvite brikker. De hvite brikkene gir spilleren fordelen av å ta åpningstrekket i det første partiet.

Kampen omtales som en av de største gjennom tidene og er blitt sammenlignet med tidligere historiske oppgjør.

Fryktet 1972-drama En av de mest spesielle VM-kampene var mellom amerikanske Bobby Fischer og russiske Boris Spassky i 1972. Kampen ble spilt midt under den kalde krigen.

Fischer nektet lenge å spille kampen, han misset åpningssermonien, og VM-oppgjøret ble utsatt i to dager. Fischers krav var at spillerne fikk både prosenter av tv-rettighetene og billettsalget. Amerikaneren måtte overtales av USAs sikkerhetsrådgiver Henry Kissinger til å spille kampen. Kampen ble etter mye drama gjennomført og Fischer ble verdensmester.

Før VM-start lørdag blir kampen omtalt som større enn Spassky-Fischer og indisk presse spekulerte i om nordmannen ville komme med eventuelle krav før møtet. Indian Express skriver at enkelte fryktet en Fischer-lignende situasjon.

- Ingen av Carlsens krav var urimlige. Vi var spent på hva som ville skje. Men når han kom ned (før VM), var han veldig fornøyd med arrangementet, sier Bharat Singh Chauhan i det indiske sjakkforbundet til Indian Express.

22-åringen har også valg hvilken stol han skal bruke under de 12 partiene mot Anand.

FRA 1992: Bobby Fischer og Boris Spassky under et parti fra 1992. Foto: REUTERS/Ivan Milutinovic
FRA 1992: Bobby Fischer og Boris Spassky under et parti fra 1992. Foto: REUTERS/Ivan Milutinovic Vis mer

Den norske verdenseneren fikk velge mellom 15 stoler og valget valg på en svart. Selve sjakkpartiene spilles inne i et glassbur, bak 14 millimeter tykt lydtett glass. De 12 partiene spilles på Hyatt Regency Hotell i Chennai, der Carlsen også bor på kampdagene.

- Det er gledelig å se interessen for sjakk i India. Jeg vet at Anand er en stjerne i India og jeg håper mange fans kommer hit, sier Carlsen på pressekonferansen i dag.

Anand i form Dagbladet har tidligere skrevet om hotellet Fishermans Cove, der Carlsen bor på fridagene. Under VM spiller Carlsen og Anand to dager av gangen, med en fridag mellom.

- Det kan være tøft mentalt å bo på samme sted hele tiden, sier Carlsen.

Anand har blant annet forberedt seg i Tyskland før VM og fortalte på pressekonferansen torsdag morgen at han har med seg fire sekundanter og medhjelpere til VM: Sjakkspillerne Peter Leko, Krishnan Sasikiran, Chanda Sandipan og Radoslaw Wojtaszek. Carlsen ønsket ikke å røpe sine hjelpere.

- Jeg har trent i flere måneder og er godt forberedt. Jeg er i god form og i godt humør, sier Anand.

DRAMA: Det ble sjakkdrama da Fischer nektet å spille mot Spassky i 1972. Dette bildet er fra duellen på Island. Foto: AP Photo/J. Walter Green, file
DRAMA: Det ble sjakkdrama da Fischer nektet å spille mot Spassky i 1972. Dette bildet er fra duellen på Island. Foto: AP Photo/J. Walter Green, file Vis mer