Fryktet Carew ville bli anmeldt

Landslagsledelsen fryktet at John Carew ville bli politianmeldt dersom detaljene rundt slagene mot John Arne Riise i Drammen nådde offentligheten.

Erik Thorstvedt, keepertrener på landslaget, bekrefter at de forsøkte å holde igjen informasjon for å verne Carew mot ytterligere reaksjoner.

Schanche-saken

- Dette var rett i etterkant av Martin Schanche-saken, der alle detaljer ble brettet ut - og en anmeldelse lå i lufta. Vi visste ikke hvordan politiet ville reagere, og prøvde å legge litt lokk på saken, sier Thorstvedt til Dagbladet.

Drammens-politiet ga Martin Schanche 6000 kroner i bot etter at Frp-politikeren slo til en politiker. Seinere har Schanches advokat Oscar Ihlebæk kritisert politiet for forskjellsbehandling.

Thorstvedt forsterker dermed den holdningen landslagsledelsen hele tida har gitt uttrykk for: Straffen mot Carew - altså hjemsendelsen før privatkampen mot Portugal 10. september, og seinere boten - var slett ikke uforholdsmessig streng, slik Carew har gitt uttrykk for, med støtte fra flere andre.

- Vi oppfattet rett og slett dette som så alvorlig at vi fryktet for at han ville bli strafferettslig forfulgt. Hadde han gjort det samme ute på gata, hadde han vært ille ute, sier Thorstvedt.

Spiller martyr

Thorstvedt skjønner ikke hvordan noen kan påstå at Carew og Riise skulle hatt den samme straffen, ut fra et slags prinsipp om at man ikke kan gradere dårlig oppførsel.

- Selvsagt kan man det! Fastslår Thorstvedt.

Han mener at Carew fortsatt ikke helt har innsett alvoret - og at han prøver å innta en martyrrolle.

- Han framstiller seg selv som et offer. Det blir helt feil. Det er menneskelig å drite seg ut. Men man må være såpass mann at man tar konsekvensen av det, tar straffen og kommer seg videre, mener Thorstvedt.

Han trekker en parallell til den nederlandske Manchester United-spissen Ruud van Nistelrooy, som nå er vraket i landslagstroppen til Moldovia-kampen fordi han åpent demonstrerte sin misnøye da han ble byttet ut i den forrige landskampen mot Tsjekkia.

10000 episoder

- Og da snakker vi om en større stjerne enn John Carew noen gang kommer til å bli, sier Thorstvedt. Han innrømmer at han har vært innblandet i slike situasjoner selv.

- Jeg barket sammen med en lagkamerat. Vi måtte gå ved siden av hverandre tre ganger rundt treningsfeltet, sier Thorstvedt.

Politiet har ikke etterforsket John Carew-saken fordi det ikke har kommet noen anmeldelse.

- Foreldelsesfristen er på seks måneder i slike saker, sier politiinspektør Walter Småland i Søndre Buskerud politidistrikt.