Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bubba Wallace

Fryktet familien var i fare

Bubba Wallace forteller at han umiddelbart tenkte at familien kunne være i fare da Nascar-presidenten fortalte om skrekkfunnet.

MOT RASISME: Nascar-fører Bubba Wallace er en forkjemper mot rasisme og har blitt utsatt for drapstrusler. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nascar-fører Bubba Wallace (26) har den siste tida blant annet gått i bresjen for at Nascar skulle stoppe bruk av sørstatsflagget i forbindelse med løp. Han har også vært en offentlig stemme mot rasisme i USA, etter at George Floyd døde under en arrestasjon.

26-åringen, som er eneste afroamerikaner i Nascar, har tidligere fortalt at han har mottatt drapstrusler og Nascar har styrket sikkerheten rundt ham, ifølge nyhetsbyrået AP.

Søndag ble en hengeløkke funnet i lagets garasje, og funnet ble fort koblet til rasisme.

NASCAR: Bubba Wallace avbildet i mai i fjor. Foto: Getty / AFP / NTB Scanpix
NASCAR: Bubba Wallace avbildet i mai i fjor. Foto: Getty / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Ikke hatkriminalitet

Nå har FBI konkludert med at Wallace ikke er offer for hatkriminalitet. Det informerte Nascar i en pressemelding tirsdag.

FBI-rapporten konkluderer med, og bildebevis skal bekrefte, at et tau som ble brukt til å åpne garasjeporten hadde blitt «posisjonert» som en hengeløkke. Den skal ha hengt slik siden tidlig forrige høst, skriver The Washington Post.

Det påpekes at dette var før lagets ankomst og at ingen kunne vite hvilken garasje Wallace ville få tildelt.

- Jeg forstår det slik at tauet ble formet til en løkke og brukt til å dra opp døra, sier talsperson for FBI, Paul Damon til CNN.

Han forteller også at 15 agenter jobbet med etterforskningen for å komme til bunns i saken fort.

- Noen knøt den

Timer senere stiller Wallace til et intervju med TV-kanalen CNN. Wallace forteller at han var på vei ut for å spise middag da han fikk en telefon fra Nascar-president Steve Phelps søndag kveld.

- Det var en telefon jeg aldri vil glemme. Det var en telefon hvor man automatisk kjenner de første sekundene at noe er galt. Det fikk meg umiddelbart til å tenke «hva har jeg gjort, hva har jeg sagt galt?»

Phelps ønsket at de skulle snakke sammen ansikt til ansikt. Han skal ifølge Wallace ha skal grått og sagt at det kan ha blitt begått hatkriminalitet rettet mot ham.

- Jeg tenkte umiddelbart at familien min var i fare.

Han understreker at han selv ikke hadde sett hengeløkka eller rapportert det til Nascar-ledelsen. Restriksjoner knyttet til coronaviruset var det et begrenset antall personer som hadde tilgang til garasjen. Førere, inkludert Wallace, så ikke tauet, skriver AP.

Samtidig bekrefter Wallace at det var en hengeløkke, og understreker at det ikke er normalt.

- Jeg kan bekrefte det. Jeg har bevis av hva som hang i min garasje og kan bekrefte at det var en hengeløkke. Har aldri sett noe liknende.

- Den var ikke rettet mot meg, men noen knøt den, sier han.

Fortsetter etterforskning

- Vi setter pris på FBIs raske og grundige etterforskning og vi er takknemlige for å høre at dette ikke var en bevisst, rasistisk handling mot Bubba, skriver NASCAR i pressemeldinga ifølge ESPN.

Under en telefonkonferanse med pressen forteller Phelps at Nascar vil fortsette sin egen etterforskning for å finne ut av hvorfor tauet var knyttet slik, uansett når det ble gjort.

- Alle trodde at noen angrep et medlem av vår familie. Det viste seg å ikke være tilfellet, men på tidspunktet trodde vår industri det, sa Phelps ifølge USA Today.

Han understreket også at Wallaces team ikke hadde noe med dette å gjøre.

SORT SKJERM: Da Nascar-sjåføren Denny Hamlin trente hjemme, sørget datteren for at bilspillet stoppet brått. Video: CNN Vis mer

- Sinte og rasende

Nascar tok funnet svært seriøst. Før FBIs konklusjon skrev Nascar i en pressemelding at «Vi er sinte og rasende, og kan ikke slå hardt nok fast hvor seriøst vi tar denne grufulle handlingen».

Wallace skrev på Twitter at det handlet om hat og rasisme og at han var «utrolig skuffet» over det som har skjedd.

«Som min mor fortalte meg i dag, 'De forsøker bare å skremme deg'. Dette vil ikke stoppe meg, jeg vil ikke gi opp eller gi etter. Jeg vil fortsette å stå for det jeg tror på», skrev Wallace før FBI kom med sin konklusjon.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!