Fryktet hjertesvikt

KØBENHAVN (Dagbladet): Før det var for seint trakk Åge Hareide (48) seg søndag kveld som trener for Brøndby. Nå tar han fotballsølibat for å pleie helsa, fiske på Romsdalsfjorden og skrive bok om kulturforskjellene mellom nordmenn, svensker og dansker. Neste sesong kan det bli RBK.

Den siste uka har Brøndby tapt sju av ni poeng på tre kamper, og sett nipoengsledelsen skrumpe inn til fattige to poeng bak jagende FC København med Erik Mykland på laget. Etter tapet for AGF sist onsdag innså Åge Hareide at laget måtte slå Midt-Jylland søndag. Ellers måtte han gi seg, både for klubbens del. Og for sin egen helses skyld.

De tapte.

- Jeg har ikke klart å få spillerne til å innse det alvoret. Nå kan det gi kortsiktig gevinst de seks siste kampene å få inn nye ansikter. Brannen må slokkes fort som f...

Sjøl har Hareide vært til legesjekk.

- Jeg har vært og sjekket meg hos legen. Har innimellom fått sinnssyke smerter i hjertet som følge av ting som skjer utpå banen. Var redd for at det var noe, og fikk angst for at noe kunne skje med meg. Han fant ingenting galt, men det at jeg tenkte på det er jo i seg sjøl en indikator på at jeg bør roe ned, sier Hareide til Dagbladet.

Må hvile

48-åringen debuterte som A-lagsspiller i 1970. Siden har det gått i ett, de siste 16 åra som trener.

- Jeg har aldri hatt en pause. Det skal jeg ha nå. I alle fall en liten en. Jeg har tilbud liggende, men vet ikke hva jeg skal gjøre, sier Hareide.

Sliten lenge

Dagbladet møtte ham i går på den italienske restauranten rett rundt hjørnet for der han bor i et av de beste strøkene i den danske hovedstaden. Noen timer tidligere hadde han tatt farvel med spillerne.

- De var lei seg. Jeg har ikke vært borti noe så hardt som dette før.

- Har du mistet gløden?

- Ja. For meg handler fotball om glede og humør og spirit. Nå har jeg ikke energi til å overføre kunnskapen min til spillerne. Jeg føler sjøl at jeg ikke på langt nær er motivert nok. Jeg er utbrent. Har følt meg veldig, veldig sliten nå den siste tida. Får ikke gjort tinga mine som trener, og heller ikke som menneske.

Han kjente at noe var galt allerede før jul.

- I desember kom vi hjem fra en svært avgjørende kamp mot FC København. Vi vant, men da jeg kom hjem, var jeg så enormt sliten at jeg sov en uke.

Farlig nedkjørt

Hareide har i det siste levd helt på grensen.

- Jeg har mistet nattesøvnen og matlysten. Hele gnisten. Det er farlig. Har gått rundt som en tikkende bombe fordi jeg har følt presset konstant, og samtidig følt at jeg ikke strekker til. Da blir du enten kastet ut av det, eller så gir du deg. Sjukmelde meg, ville jeg ikke. Jeg har vært topptrener i 16 år, og har ikke vært sjukmeldt en eneste dag.

I måneder framover skal Hareide nå pleie seg sjøl.

- Skal jobbe to-tre dager med Champions League for TV3. Så skal jeg tilbake til Molde, men jeg tror ikke jeg gidder å sitte på tribunen og se fotball. Vil bare koble vekk den delen en stund. Jeg skal hjem og fiske.

Dessuten frister det veldig å fullføre bokplanene.

- Det er kanskje litt tidlig, men jeg har allerede knotet ned noen tanker om Norge, Sverige og Danmark - både fotballmessig og menneskemessig, i forhold til kulturforskjeller. Det er kjempestore forskjeller, sier han.

Blir sportsdirektør?

Når energien er tilbake, kommer Hareide ganske sikkert tilbake til fotballen. Men ikke nødvendigvis som trener. En sportsdirektørjobb lik Rune Bratseths frister vel så mye.

Åge Hareide

Født: 23. september 1953.

Bosted: Fredriksberg i København.

Klubber som spiller: Hødd, Molde, Manchester City og Norwich.

Klubber som trener: Molde, guttelandslaget, Helsingborg og Brøndby

- Ja, absolutt. Jeg har opparbeidet meg en enorm kontaktflate, og kjenner ganske mange folk i hele Europa.

Men kommer det riktige trenertilbudet, havner nok Hareide tilbake på gresset.

- Som type føler jeg meg sterkest i selve treningsmiljøet.

Hareide ser symbolikken i at Nils Arne Eggen - mannen som i sin tid trente ham på aldersbestemte landslag - i går varslet at trenerkarrieren er over samme dag som Hareide sjøl trakk seg som trener.

RBK-aktuell

- Er du lysten på RBK?

- Ja, det kunne være aktuelt. Rosenborg er jo den beste klubben i Norge.

- Og den mest krevende?

- Det er OK. For meg er det uansett uaktuelt å bli trener for en klubb som har en kultur som aksepterer å befinne seg midt i haugen.

UTBRENT: - For meg handler fotball om glede og humør og spirit. Nå har jeg ikke energi til å overføre kunnskapen min til spillerne. Jeg føler sjøl at jeg ikke på langt nær er motivert nok. Jeg er utbrent, forteller Åge Hareide.
<B>IKKE SÅ DELIG I DANMARK: - I dag sa en av spillerne at jeg vanligvis er enten illsint i ti sekund eller i godt humør i ti timer. I det siste mente han at jeg hadde vært bare midt imellom. Og dette har jeg kjent sjøl, sier Åge Haride.