Fryktet kollaps

Sliten og søvnløs følte Stabæk-trener Anders Linderoth (51) at kollapsen var rett rundt hjørnet. Derfor sluttet han på dagen i går. - Jeg skjønner ham godt, sier Mr. Stabæk - Ingebrigt Steen Jensen. Som sjøl gikk sjukmeldt og utbrent i vinter.

Anders Linderoth valgte å gi seg før det var for seint. Uten pause har han trent lag på elitenivå i Sverige og Norge i snart 16 år siden 1985.

- Jeg burde gjort som Nils Arne Eggen gjorde for noen år siden, og lagt inn et års pause før årets sesong, sier Linderoth til Dagbladet.

8- 1-tapet for Brann torsdag utløste oppsigelsen Linderoth antydet overfor Ingebrigt Steen Jensen og sportslig leder Tom Schelvan allerede etter Bryne-kampen 22. april.

- Brann-tapet var dråpen som fikk begeret til å flyte over, sier Linderoth.

Følte motgang

For sesongen har langt fra svart til Linderoths ambisiøse forventninger:

  • Nyinnkjøpte Jan Åge Fjørtoft, Martin Andresen og Tryggvi Gudmundsson har skuffet Linderoth. De skulle løfte Stabæk til stabilt toppnivå. De har sju scoringer til sammen, men har ifølge Linderoth ikke scoret nok.
  • Laget har slitt med å gjennomføre Linderoths 4-2-3-1-system.
  • Jan Åge Fjørtofts utbrudd da han ble vraket i første serierunde medvirket ifølge Linderoth til å slite ham ut.

Men svensken har svart med å jobbe enda hardere.

Nå trekker han seg altså i det banene begynner å bli tette og fine - slik Stabæk-teknikerne liker det.

- Ja, det er et paradoks, men det passer best å overlate roret til noen andre nå. Spillepausen nå er jo lengre enn sommerferiepausen, sier han.

Advarte Anders

- Jeg sa til Anders for tre uker siden at han måtte lytte til sin egen kropp og sitt eget hjerte. Han har jo vært enormt mye på kontoret her, og hatt en absurd arbeidstid. Anders har gjort en 24-timersjobb med timelønn under tariffen på McDonalds, sier Ingebrigt Steen Jensen.

Som Stabæk-nestor, reklamemann, informasjonsrådgiver, foredragsholder og spaltist møtte han sjøl det han kaller «lettveggen» i vinter. Men mener sjøl at presset han var utsatt for er småtteri i forhold til Linderoths.

- Å være toppfotballtrener må være en av de tøffeste jobbene i verden.

- Det kommer ikke som lyn fra klar himmel at Anders gir seg, selv om vi har prøvd å gjøre vårt for at han skulle få energien og lysten tilbake, sier Steen Jensen, som mener at Linderoth har tilført norsk fotball en egen stil, «Linderoth-stilen», i tillegg til Drillos-stilen og RBK-stilen.

- Nå kan Anders ta fri, gå seg turer og hygge seg med kona. Jeg vil utrykke vår tillit, respekt og kjærlighet til ham og det han står for.

Kommer tilbake

Anders Linderoth tror ikke at alle har samme utgangspunkt for å skjønne oppsigelsen som Ingebrigt Steen-Jensen.

- Andre synes sikkert at jeg er en idiot som gjør dette. Men jeg har kjent meg trøtt og sliten. Det er viktig at man ikke brenner seg ut.

- Derfor er det bedre at andre tar over nå, sier svensken, som blir boende på Vøyenenga i Bærum der han har sønnen og Stabæk-spiller Tobias Linderoth som nærmeste nabo.

- Nå skal jeg lade batteriene til neste år. Så skal jeg tilbake til fotballen. Har altfor mye fotballhjerte til å forsvinne helt. Resten av sesongen skal jeg følge Tobias i kampene, men først ta en ferie. Det vil si mer enn en uke. Det har jeg aldri hatt før.

HØY PRIS Å BETALE: Ingebrigt Steen Jensen gir Anders Linderoth litt snus etter at Linderoth har annonsert sin avgang.