Sjakk-VM

Fryktløs Carlsen gikk i strupen på Karjakin, men russeren berget remis med et av sine beste våpen

Uavgjort i det første VM-partiet.

Både Magnus Carlsen og Sergej Karjakin var enige om at Magnus´ f4-trekk var av det svake slaget. Men i virkeligheten var det kanskje en felle? - Her vinner Magnus. Video: Daniel King / Powerplaychess
Både Magnus Carlsen og Sergej Karjakin var enige om at Magnus´ f4-trekk var av det svake slaget. Men i virkeligheten var det kanskje en felle? - Her vinner Magnus. Video: Daniel King / PowerplaychessVis mer

Carlsen-Karjakin 1/2-1/2

NEW YORK (Dagbladet): Allerede en time før start var det lange køer utenfor spillelokalet ved Brooklyn Bridge. New Yorkere i alle aldre - barn, kvinner og menn - var med på å skape en intens ramme rundt det aller første VM-partiet i 2016.

Det var partiet hvor Magnus Carlsen håpet å vise hvorfor han er verdensmester. Det var partiet Magnus Carlsen håpet å vise hvorfor han har 81 ratingpoeng mer enn utfordrer Sergej Karjakin. Og det var partiet hvor Magnus Carlsen håpet å få en drømmestart med hvite brikker.

Carlsen briljerte også innledningsvis med uventede trekk som umiddelbart fikk russeren på defensiven. Karjakin kom imidlertid tilbake gjennom å bruke sine råsterke forsvarsevner og berget på den måten remis.

- Det var godt å komme i gang. Bortsett fra det, skjedde det ikke så mye i partiet. Jeg følte at jeg hadde et lite overtak, men at jeg ikke spilte presist nok til å kunne skape hodebry for ham, sier Carlsen.

KJEMPET HARDT: Magnus Carlsen forsøkte å skvise Sergej Karjakin i sluttspillet, men kom ingen vei. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbøladet
KJEMPET HARDT: Magnus Carlsen forsøkte å skvise Sergej Karjakin i sluttspillet, men kom ingen vei. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbøladet Vis mer

Tok en sjanse

På VMs første dag gikk det ikke mange sekundene før Carlsen opparbeidet seg et overtak. Allerede i det fjerde trekket overrasket han Karjakin ved å bytte av en løper. Ifølge Dagbladets sjakkekspert, Tarjej Svensen, er det kjent som en Trompowsky-åpning - noe som ikke har vært spilt på toppnivå på 130 år.

- Magnus tar en sjanse i åpningen. Det er tydelig at Karjakin blir overrasket her, mente NRK-ekspert Torstein Bae.

Parallelt var presidenten i Norges Sjakkforbund imponert.

«Karjakin er gått i boks etter seks trekk og kjenner Putins ånde bakfra. Magnus har trumfet de russiske forberedelsene», hevdet Morten Madsen på Twitter i starten av partiet.

Angrep Karjakins bondestruktur

Selv om optimismen var stor i den norske leiren etter åpningen, begynte etter hvert Karjakin å manøvrere seg til en bedre posisjon. I sluttspillet øynet likevel Carlsen en svakhet i russerens bondestruktur. Det var også der nordmannens sjanse til å vinne partiet så ut til å ligge.

Da Carlsen sto overfor sitt 25. trekk, var stillingen fremdeles uhyre jevn. Mens Karjakin reiste seg og forlot brettet, ble lommedølingen sittende igjen og gruble over hvordan han kunne såre russeren på mest mulig effektivt vis.

- Han flytter springeren tilbake. Det er et overraskende trekk, analyserte Bae ikke lenge etterpå.

Trekket var en form for retrett av Carlsen, men planen var på ingen måte defensiv: Han ønsket i stedet å forsterke springerens posisjon i den neste forflytningen, noe han også gjorde.

- Magnus provoserer

Selv om de fleste spillere ville tatt remis på samme stilling, nektet Carlsen å gi seg. Fem trekk seinere viste den regjerende verdensmesteren også at han hadde ytterligere skyts å teste Karjakin med. Med 18 minutter igjen på klokka til den første tidskontrollen, kjente trolig også russeren at pulsslagene begynte å dunke stadig hardere i blodårene.

Likevel lot ikke Karjakin seg stresse. Utfordreren spilte i stedet svært presist. Etter nærmere fire timers spill medførte det at Carlsen måtte innse at en seier var utenfor rekkevidde.

- Partiet var helt normalt. Jeg var kanskje ikke helt presis i åpningen, men det var ikke noe problem, sier Karjakin.

- Det er et veldig godt resultat for Karjakin. Han klarer å holde verdensmesteren under kontroll i det første partiet, sier Bae.