Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fryktløse Nyland forklarer de knalltøffe valgene: - Ble tvunget til det

Landslagskeeperen kjemper videre.

TØFF: 
Norges landslagskeeper Ørjan Håskjold Nyland er ikke redd for å oppsøke utfordringer.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
TØFF: Norges landslagskeeper Ørjan Håskjold Nyland er ikke redd for å oppsøke utfordringer. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SANDVIKA (Dagbladet): Da Ørjan Håskjold var et lite barn, satt foreldrene med hjertet i halsen da den fryktløse akrobaten utfoldet og utfordret seg i stadig større grad.

Det skapte mannen som i dag er Norges beste keeper.

Landslagsmålvakten har vært bunnsolid og holdt nullen i tre strake landskamper, senest mot Bulgaria på torsdag. Men veien hit har vært både lang og kronglete.

- Jeg husker da Ørjan debuterte på U21-landslaget mot Sverige. Debuten var ikke akkurat den beste. Det krever en enorm mentalitet og vinnerskalle å slå tilbake. Det er nettopp det Ørjan har, forteller daværende U21-sjef Per Joar Hansen til Dagbladet.

På den tiden var Nyland tredjekeeper på U21-landslaget. Det var lite som tydet på at han ville bli den kommende norske landslagskeeperen.

- Ørjan var lenge tredjekeeper, men fikk sjansen mot Frankrike i playoffen og grep sjansen med begge hender. Det er typisk Ørjan, sier «Perry».

Kjempet med nebb og klør Voldingen har kjempet med nebb og klør om keeperplassen gjennom hele karrieren. Han startet som tredjekeeper i Hødd og hadde lenge dårlige utsikter for spilletid.

Nyland ga seg imidlertid ikke før han ble førstekeeper og etter hvert en slags matchvinner for Hødd i cupfinalen i 2012.

24-åringen kunne blitt førstekeeper i flere eliteserieklubber, men valgte den tøffeste utfordringen av dem alle da han tok opp kampen med daværende landslagskeeper Espen Bugge Pettersen og Ole Söderberg i Molde.

- Så lenge han var tredjekeeper i Molde, var han usikker til U21-EM i Israel. Men Ørjan kjempet seg til keeperplassen både i Molde og på U21-landslaget, sier hans tidligere trener Tor Ole Skullerud til Dagbladet.

Det samme gjorde han etter hvert også på A-landslaget. Nå starter en ny tid med innbitt kjemping om tittelen som førstekeeper i bundesligaklubben FC Ingolstadt.

- Jeg har hele tiden vært opptatt av å utvikle meg. Da må man ta nye steg hele veien og forsøke seg på nivået over, forteller Nyland til Dagbladet.

- Hadde ikke noe valg I sin nye tyske klubb har han hittil spilt halvparten av kampene.

- Det er tøff konkurranse, men jeg hadde ikke noe valg. Når man tar steget til en av de store ligaene, er man tvunget til å oppsøke hard konkurranse uansett hva man velger, sier Nyland.

- Men du har ofte gjort tøffe valg og kjempet for livet om å bli førstekeeper?

- Ja, det har blitt mange fighter. Den harde konkurransen gjør meg sterkere. Det utvikler meg som keeper og har vært positivt for meg. Det passer meg veldig fint, forklarer sunnmøringen.

Han har funnet seg godt til rette i Tyskland, både sportslig og sosialt.

- Tyskland har fostret toppkeepere på rekke og rad. Keeperskolen er veldig bra her. Det er kjekt å være keeper i et så bra keeperland. Det er en ære å spille her, sier Nyland.

- I tillegg er det veldig positivt at familie har funnet seg godt til rette. Vi har funnet oss hus og trives veldig bra. Jeg gleder meg til fortsettelsen, sier landslagskeeperen.

Føler seg bedre enn i mars Sist gang Norge møtte Kroatia, slapp Nyland inn fem mål og høstet kritikk hos blant annet sin daværende klubbtrener Tor Ole Skullerud.

Til kveldens kamp føler Nyland seg bedre og sterkere.

- Det var før sesongen var i gang, og kampformen var ikke på topp. Nå er jeg midt i sesongen og er i veldig god form. Det lover bra, mener 24-åringen.

- Vi gleder oss veldig og er klar for revansje for 1-5-tapet i mars. Vi har holdt nullen i tre kamper på rad nå og kan klare det mot Kroatia også, håper Nyland.

STJERNE: Landslagskeeper Ørjan Nyland har, i likhet med Martin Ødegaard, gjort så mye bra på fotballbanen at det i blant blir noen blikk både på gata og i heisen.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
STJERNE: Landslagskeeper Ørjan Nyland har, i likhet med Martin Ødegaard, gjort så mye bra på fotballbanen at det i blant blir noen blikk både på gata og i heisen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!