Fryses ut av sine egne

SYDNEY: Noen utøvere burde holdt seg langt unna Sydney. Halvparten av Jamaicas OL-tropp er i opprørsstemning etter at superveteran Merlene Ottey (40) har truet og sneket til seg plass på 100-meter på Peta-Gay Dowdies (23) bekostning.

Merlene Ottey debuterte i OL i 1980. Da var Peta-Gay knapt ute av bleiene. Likevel unner ikke veterandivaen ungjenta OL-debuten her i Sydney. Ottey truer med å trekke seg fra 4 x 100 meter om hun ikke får løpe 100-meter - i sitt sjette OL på rad siden bronsen i Moskva i 1980.

I det jamaicanske mesterskapet (OL-uttaket) ble Ottey bare nummer fire på 100-meter. De tre beste kvalifiserte seg til 100-meteren i OL. Peta-Gay Dowdie vant.

Siden da har Ottey funnet formen, og hører nå hjemme blant medaljekandidatene på kortsprinten. Det gjør neppe de andre jamaicanske jentene.

Derfor bestemte det jamaicanske friidrettsforbundet i helga at Ottey skal løpe 100-meter fordi «Dowdie ikke har vært seriøs nok i OL-forberedelsene».

Slår tilbake

Pampene fra Jamaica hadde neppe regnet med reaksjonen fra OL-troppen.

I går møtte halvparten av Jamaicas utøvere i utøverlandsbyen med hjemmelagede plakater til demonstrasjon mot Ottey:

  • «Ut med Ottey.»
  • «Ingen 4 x 100 meter.»

Otteys kvinnelige sprinterkolleger truet i går med stafett-boikott om Ottey får løpe 100-meter.

- Dette handler om prinsipper. Vi synes alle at Peta-Gay er blitt urettferdig behandlet, sier Patrick Jarrett, som er nasjonal mester på 100-meter for menn.

- Kan de gjøre det mot Peta-Gay i år, så kan de gjøre det med hvem som helst av oss neste år. Det er jobben vår vi snakker om. Kan de sette ut mesteren av laget, så er det ingen vits i å arrangere nasjonale mesterskap, sier Jarrett.

Trusselen om boikott ble trukket etter en serie møter i OL-leiren.

Fryses ut

- Først prøvde de å sparke ut Beverly (McDonald), så prøvde de med Tanya (Lawrence). De lot seg ikke sparke ut, så de tar Peta-Gay fordi hun er ung og uerfaren, sier en anonym kilde i laget til nyhetsbyrået AFP.

- Dette er synd og skam. Peta-Gay er ferdig uansett, hun klarer ikke å konsentrere seg, hun har grått. Hun er ung og talentfull, og hun har trent hardt for OL, sa kilden.

Ottey-trener Srdjan Djordjevic fra Slovenia bekrefter at Ottey fryses ut i OL-leiren.

- Hun har det ikke særlig hyggelig, men hun har overlevd andre problemer og kan overleve dette også, sa han.

UPOPULÆR: Merlene Ottey har gjort seg til uvenn med mange gjennom måten hun har albuet seg vei inn på OL-stadion. Her vinner hun en 60-meter i Valencia tidligere i år.