I SENTRUM: Therese Johaug ble møtt av en skare langrennsjournalister fra hele Europa da hun ankom Finland fredag. Comebacket hennes er sesongåpningens aller største nyhet. Foto: Vesa Moilanen / Lehtikuva / AFP/ NTB Scanpix
I SENTRUM: Therese Johaug ble møtt av en skare langrennsjournalister fra hele Europa da hun ankom Finland fredag. Comebacket hennes er sesongåpningens aller største nyhet. Foto: Vesa Moilanen / Lehtikuva / AFP/ NTB ScanpixVis mer

Therese Johaug gjør comeback i verdenscupen

Fulgt opp daglig før møtet med pressen i Finland

Forrige helg viste Therese Johaug at det fysiske er i orden før comebacket i verdenscupen søndag. Den siste uka har hun jobbet med å takle den mentale påkjenningen denne helgen blir.

KUUSAMO (Dagbladet): Therese Johaug ankom finske Kuusamo fredag ettermiddag og ble møtt av en vegg fotografer, tv-kameraer og journalister i ankomsthallen.

At Johaugs comeback er verdenscupåpningens største nyhet er det ingen tvil om. Det har gått to og et halvt år siden verdens beste skiløper sist gikk et internasjonalt skirenn.

- Det er sjelden det har vært så mye folk på Kuusamo airport, og sjelden jeg er blitt møtt av så mye presse, sa en lattermild Johaug etter at hun hadde tatt oppstilling inni et slags skur i ankomsthallen.

Ser positivt på det

På benken foran henne sto det ni tv-mikrofoner. Det var kamp om å få stille spørsmål fra de mange journalistene i løpet av den ni minutter lange sekvensen.

- Hvordan har du forberedt deg på dette?

- Jeg har egentlig bare tenkt at jeg først og fremst gleder meg til å komme hit, og så vet jeg at det er mye oppmerksomhet rundt meg. Det tar jeg med meg som positivt, at folk gleder seg til at jeg er tilbake igjen. Jeg vet selv hva jeg har gjort og hva jeg står for, og alle mine er rundt meg, støtter meg, og er der for meg, sier Johaug til Dagbladet.

Både landslagstrener Ole Morten Iversen og resten av støtteapparatet i Norges Skiforbund har forberedt Johaug på dette comebacket i lang tid. Den første ildprøven var den nasjonale sesongåpninga på Beitostølen forrige helg.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Daglig oppfølging

Der var det bare norsk presse til stede. Flyplassen i Kuusamo ble Johaugs første møte med internasjonal presse - et møte Johaug har fått daglig oppfølging på den siste uka.

- Både jeg og andre i støtteapparatet har snakket daglig med Therese om det som venter henne nå. Først og fremst er det nå svenske og finske medier som er interesserte i henne, dere i Norge møtte henne jo på Beitostølen og fikk snakket med henne der. Hun er forberedt på det som kommer, og dette er noe hun velger å stå i. Alternativet ville jo vært å slutte å gå langrenn, sier mediaansvarlig for langrenn i Norges Skiforbund, Gro Eide, til Dagbladet.

Eide, Iversen og ikke minst Johaugs private støttespillere, har gått gjennom alle mulige scenarier for denne helga. Når Johaug legger ut i comebacket sitt på ti-kilometeren søndag, forventer hun alt fra buing til plakater med negative budskap rettet mot henne og dopingdommen hun nå har sonet.

Godt forberedt

Utfordringen søndag blir like mye å håndtere eventuelle negative hendelser som å prestere sportslig. Presset på Johaug er enormt.

- Jeg tror ikke folk aner hvor spesielt det må være for henne å starte opp her med det presset hun, med god hjelp fra media, har på seg, sier landslagstrener Iversen.

- Vi har forberedt henne på alt som kan skje i lang tid, og Therese vet at det kan bli alt fra buing i løypa til at ingenting skjer. Dette er noe vi har brukt tid på, og akkurat nå tror jeg helst hun gleder seg til å gå komme i gang med å gå skirenn, sier mediaansvarlig Eide.

Therese Johaug gjør comeback på ti kilometer klassisk i Kuusamo søndag fra klokka 10.45.