Hva er en «teknisk direktør»?

Full debatt rundt jakten etter Solskjærs hjelper

Meningene er splittet rundt Manchester Uniteds jakt etter en «teknisk direktør». - Unødvendig, mener Paul Scholes.

KANDIDAT: Mike Phelan skal være en av kandidatene til jobben som teknisk direktør. For øyeblikket er han Ole Gunnar Solskjærs assistent. Foto: Phil Noble / Reuters / NTB Scanpix
KANDIDAT: Mike Phelan skal være en av kandidatene til jobben som teknisk direktør. For øyeblikket er han Ole Gunnar Solskjærs assistent. Foto: Phil Noble / Reuters / NTB ScanpixVis mer

MANCHESTER (Dagbladet): Der ryktene florerer om hvilke spillere Ole Gunnar Solskjær skal være interessert i å signere i sommerens overgangsvindu, snakkes det også om en helt annen rolle som de røde djevlene ønsker å besette.

Klubben jakter nemlig på sin første «tekniske direktør», noe som igjen ble bragt opp i lyset etter 1-1-kampen mot Huddersfield.

- Han trenger en erfaren fotballdirektør som kan jobbe med ham og gjøre den brutale sorteringen av noen spillere som Solskjær fortsatt jovialt refererer til ved kallenavn, skrev The Times-journalist Henry Winter i mandagsavisa.

I dag har 15 av 20 klubber i Premier League en form for sportsdirektør.

- Fotballdirektøren må deretter gå ut og overbevise talenter i tidlig tjueåra til å bli med på gjenoppbyggingen, fortsetter Winter.

Tre av fire klubber i PL

Innen britisk fotball er en teknisk direktør, ofte kalt «fotballdirektør» eller den enda bredere termen «sportsdirektør», et relativt nytt fenomen, men utenfor den britiske balløya kan de være vel så store stjerner og mektigere enn managerne.

I Ajax finner mann Marc Overmars, Hasan Salihamidžić i Bayern München, Leonardo i AC Milan, mens i Barcelona har man Eric Abidal.

Felles for disse, tross forskjellige stillingsnavn, er at de har mange av de samme oppgavene, og at de alle har vært stjerner på banen for samme klubb.

Selv om rollen har blitt vanligere og vanligere i England, med Txiki Begiristain i Manchester City, Michael Edwards i Liverpool, skaper Uniteds søken etter en teknisk direktør debatt i England.

Hva er egentlig en «teknisk direktør»? Er det virkelig nødvendig? Og hvem skal i så fall United ansette?

Tidligere spillere ryktes inn

Nettopp disse spørsmålene stilte tidligere United-helt Paul Scholes da han ble spurt om ryktene om at tidligere lagkompis Rio Ferdinand kan få rollen.

- Jeg vet ikke om Rio er den rette personen. Jeg vet egentlig ikke hva en teknisk direktør er, eller hva en teknisk direktør gjør. Jeg vet ikke, sa Scholes da han ble intervjuet på BBC 5 Live.

Tidligere United-spiller Gary Neville, som tidligere denne uka holdt en lang tirade på Sky Sports der han tok til orde for en utskiftning av hele United-styret, mener det er latterlig at tidligere spillere blir vurdert til den nye direktørrollen.

- Hvordan kan det være slik at fire spillere som aldri har vært forretningsmenn, aldri vært sportsdirektører, lanseres for denne vanskelige rollen i verdens største klubb? Det er et totalt kaos, sa Neville.

Ved siden av Rio Ferdinand, har også nåværende United-assistent Mike Phelan, tidligere United-spiller Darren Fletcher, samt tidligere United-keeper Edwin van der Sar blitt nevnt som mulige kandidater.

Hva er en teknisk direktør?

For enkelhetens skyld er en tekniske direktør et bindeledd mellom manageren og styret til klubben, men oppgaver og ansvarsområder kan variere veldig.

Når det kommer til Manchester United har det i britiske medier vært mest fokus på at klubben trenger en person som skal etablere en overgangsfilosofi, og videre hjelpe manageren med signeringer og kontraktforlengelser.

The Telegraph beskriver formålet med jobben på følgende måte: «Å bidra med en underliggende visjon og strategi på tvers av fotballdepartementer som er tilstrekkelig sammenhengende og elastisk at den kan sikre kontinuitet til tross for uunngåelige manager- eller eierskapsbytter».

Tradisjonen i England har vært at manageren har både rollen som førstelagstrener og sportsdirektør, mens i eksempelvis Tyskland er rollene delt, med makten liggende hos sportsdirektøren.

- Jeg diskuterer spillestilen med treneren, og ungdomslaget må følge den. For fansen må den være dristig og offensiv. Den daglige lederen håndterer budsjettet du har, og samtidig som jeg kjøper, selger og forlenger spillernes kontrakter, er jeg også en de kan snakke med, sa Borussia Dortmunds sportsdirektør Michael Zorc da han forklarte sin rolle overfor Bundesliga.com.

Zorc, som selv spilte for Dortmund, var mannen som hentet inn Jürgen Klopp som trener, og han står også ansvarlig for signeringer som Robert Lewandowski og Ousmane Dembélé.

Tror på en gammel kjenning

Kommentator i Dagbladet, Morten Pedersen, er overbevist om at det trengs en sportsdirektør i United. Han begrunner det ved at flere og flere klubber ser ut til å bruke den typen rolle, og at managerne begynner muligens å få for mye makt i engelsk fotball.

- Han må være managerens nærmeste faglige støttespiller. Han må også være et bindeledd mellom det store agent- og speidernettverket, mener Pedersen.

Når det gjelder mer konkret for United, har den kommende sportsdirektøren flere viktige beslutninger som må tas. Blant annet er det flere spillere som har underprestert - både under Solskjær og José Mourinho - som kan være på vei ut.

- Han må finne ut av hvilke spillere som skal ut og inn av klubben. Samtidig må han kunne se langt inn i framtida. Det har blitt viktigere og viktigere i fotballen, sier Pedersen, og viser til Barcelona som i mange år har hentet talenter i ung alder og fostret dem opp i klubben.

Det hersker tvil om man skal ansette en tidligere fotballspiller i klubben, eller om United bør gå for en utenfra. Dagbladets kommentator mener det har noen klare fordeler å ta noen som har vært i klubben tidligere.

- Jeg tror det blir en tidligere spiller. Peter Schmeichel, Rio Ferdinand og Edwin van der Sar er nevnt. Jeg tror at de er aktuelle fordi de kjenner faget, presset, garderoben og mekanismene. En sportsdirektør skal jobbe med faget og menneskene, sier Pedersen.

- Bortkastet tid

Paul Scholes viser til at Alex Ferguson hadde en visjon om at hans tidligere disipler skulle få roller i klubben etter at de la opp, men at United ikke har gått i samme fotspor som for eksempel Ajax.

Når det gjelder Ferdinand, er Scholes usikker på kompisens kvalifikasjoner, og sammenlikner han med Edwin var der Sar, som har gått gradene i Ajax og blitt administrerende direktør etter at han studerte etter keeperkarrieren.

- For å være ærlig så høres det ut som bortkastet tid. Jeg skjønner ikke hvorfor klubber trenger en fotballdirektør. Hvis du har en manager, er det han som kjøper spillerne, sier Scholes, og legger til:

- Han har en sjefspeider, selvfølgelig, som anbefaler spillere, så ser manageren på dem og kjøper dem. For meg så trenger man ikke en fotballdirektør. Man skaper bare unødvendige jobber.

Er det derimot så enkelt?

Mourinhos splid med Woodward

Charlotte Duncker i Manchester Evening News er kritisk til Scholes' uttalelser, og viser til tida under José Mourinho.

Portugiseren ønsket blant annet en ny midtstopper, men Ed Woodward ga ikke den tidligere United-manageren det han ville trolig på grunn av prisen.

«Beslutningstakerne på Old Trafford er businessmenn med bakgrunn i økonomi, og det har blitt tydeliggjort med tanke på hvilke spillere de har jaktet på», skriver Duncker, og omtaler Scholes' kommentarer som «overraskende».

Hun mener det er naivt å tro at Solskjær og sjefspeideren alene skal komme opp med en overgangsstrategi, at det var tydelig uenighet mellom Mourinho og Woodward rundt signeringer, og at klubben ikke har endret måten å håndtere overganger etter Solskjærs inntog.

«Å få inn en teknisk direktør, er en anerkjennelse av klubben om at de må forandre overgangsstrategien, og det fort. De må bare sørge for at denne personen, som skal være 'kulturelt tilpasset', har utviklet ideene sine mer enn Scholes», avslutter Duncker.

Moyes positiv

Det virker å være konsensus blant de britiske fotballkommentatorene om at dette er den riktige veien å gå, spesielt etter poengtapet mot Huddersfield.

Tidligere United-manager David Moyes mener at hvem som helst kan være en teknisk direktør, og at han har erfart at flere av hans egne analytikere har gått gradene og fått en slik jobb.

- Du bør velge noen som passer klubben. Det må være noen som kan jobbe med manageren. Hvis ikke, jeg hører jo mye om å sette inn en sportsdirektør og hvordan det skal fungere … Det er kanskje noe vi ikke har så mye av i dette landet, sier Moyes til TALKSPORT, med henvisning til eksempelvis den tyske modellen.

Men hvis United går for en modell der den tekniske direktøren først og fremst hjelper til med overganger og kontraktsigneringer, samt lar Solskjær ha det siste ordet, er skotten positiv.

- Managerne trenger litt mer hjelp nå til dags fordi det blir mer og mer jobb, om det er media eller andre ting. Jeg hadde en fotballdirektør i Real Sociedad, det var ikke noe problem, han hjalp meg med et par ting, snakket om spillere, men hvis vi skulle signere noen, var det mitt valg.