Full fest for Stall Akevitt

SOLVALLA (Dagbladet): Julebordet i fjor ble et lykketreff for de ti norske entreprenørene. Stall Akevitt ble dannet den kvelden, og hesten Americanese innkjøpt. I går satte hingsten verdensrekord for fire-åringer. Og eierne feiret - med akevitt selvsagt.

Etter gjennombruddsløpet på Bjerke for to uker siden, fortalte medeier Dag Terje Kisen at Americanese var til salgs for minst rundt tre millioner kroner. I går ombestemte eierne seg.

- Vi kan ikke selge oss ut av et slikt eventyr, sier Kisen. Han har kråkelur på stemmebåndet etter det fantastiske løpet. Som resulterte i at den tolv år gamle verdensrekorden til legenden Mack Lobell endelig ble slått. 1.11,0 er den nye fantastiske rekorden for en fire-årig hingst.

Norsk oppgjør

Men det var en annen norsk hest som satte opp rekordfarten. Atle Hamre var revansjesugen med Caramba Kosmos etter nederlaget på Bjerke.

Han dro til fra start og overtok teten. Men hingsten ble for stri og var umulig å stagge etter den luftige åpningen.

- Det passet meg utmerket, sier suksesskusken Thor Borg.

Han studerte Caramba Kosmos nøye under oppvarmingen en time før løpet skulle gå.

- Det er jobben min. Og jeg forsto etter oppvarmingen at det ville gå fort i løpet, forteller Borg. Hesten til Atle Hamre var ladet og hissig. Og Borg la opp taktikken etter det.

Det nærmer seg 20 år siden Borg sist vant et travløp på Solvalla under Elitloppshelgen. Da var han siste rangert i spillet. I fjor var han favoritt, men kjørte seg bort med Kendrick Hanover, som i tillegg var indisponert.

- Vi var begge sjuke den dagen, smiler Borg.

I går tok han sitt livs herligste revansje.

Akevittkjøp

Stall Akevitt kaller de ti entreprenørene seg. Americanese ble resultatet etter at akevittflaska kom på bordet under et heftig julebord i fjor. Derfor var det også rett og rimelig at rekordpokalen ble krympet i vellagret norsk akevitt etter den store triumfen.

Imponert svenske

Den levende svenske legenden Stig H. Johansson, som vant Elitloppet for femte gang i går med hesten Victory Tilly, var på jakt etter Americanese for ei knapp uke siden. Han hadde ingen innvendiger på prisen. Men den medbrakte veterinæren hadde anmerkninger. Derfor ble det ingen handel. I går var likevel Johansson mektig imponert over den norske hesten.

- Fantastisk. Jeg vant Elitloppet på 1.10,5. Americanese travet i mål på 1.11,0. Begge løpene ga ny verdensrekord. Det betyr at Americanese, som er et år yngre er bedre enn Victory Tilly, sier Johansson.

  • Triumfen i går ble betalt med 250000 kroner. Det blir mye akevitt, det.
VERDENSREKORD: Americanese og Thor Borg slettet den legendariske verdensrekorden til Mack Lobell.
AKEVITTJUBEL: De ti norske eierne har god grunn til å juble.