SKUFFET: VM er over for Neymar og Brasil. Det siste vi så til stjerna var i Kazan i Russland. Foto: NTB scanpix
SKUFFET: VM er over for Neymar og Brasil. Det siste vi så til stjerna var i Kazan i Russland. Foto: NTB scanpixVis mer

Full forvirring: - Hvor er Neymar?

Neymar (26) fikk ingen nye venner utenfor Brasil i fotball-VM. Da flyet med det brasilianske laget landet i Rio de Janeiro, oppsto det full forvirring rundt stjerna.

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Flere av de brasilianske spillerne landet søndag i Rio de Janeiro. De fløy fra St. Petersburg, via Madrid – og til den brasilianske storbyen.

På flyplassen sto flere supportere og ventet. De møtte laget med applaus, men her var ingen Neymar å se.

- Hvor er Neymar? spør avisa Hora på trykk i dag. Og slår fast at PSG-spilleren har vært «savnet» siden 1-2-tapet for Belgia i kvartfinalen fredag.

FAKSIMILE: - Hvor er Neymar? spør avisa Hora på trykk i dag. På bildet: Trener Tite.
FAKSIMILE: - Hvor er Neymar? spør avisa Hora på trykk i dag. På bildet: Trener Tite. Vis mer

En annen avis, Agora, skriver at den får bekreftet fra det brasilianske fotballforbundet at Neymar var med flyet, men at han «driblet seg forbi» presse og supportere på flyplassen og unngikk offentlige arealer.

Av profilene som viste seg var blant andre trener Tite, Gabriel Jesus og Philippe Coutinho.

- Jeg takker dere av hele mitt hjerte for støtten, sa Tite, som ifølge Agora unngikk spørsmål fra journalister.

I resten av verden har filmingen og overspillingen til Neymar fått mye oppmerksomhet de siste ukene. Derfor er det ikke med savn og kjærlighet at Brasil gikk ut i VM-kvartfinalen.

Men Brasil er Brasil. Og det vil alltid være et hull etter laget som forbindes med lek og samba.

Stirret i gulvet

Noe av det siste vi så til Neymar, var i katakombene på Kazan Arena natt til lørdag. Nesten tre timer etter 1-2-tapet for Belgia, kom spilleren fra Paris Saint-Germain ut av garderoben.

Han stirret i gulvet da han gikk forbi ventende journalister. Få tok seg bryet med å forsøke å stoppe ham. Igjen var det som om han bar alle Brasils bekymringer på skuldrene. Først neste dag sendte han ut noen ord på sosiale medier:

- Det er det tristeste øyeblikket mitt. Smerten er stor. Vi visste at vi kunne gå videre, skape historie. Men vi klarte det ikke. Det er vanskelig å finne styrke til å spille fotball igjen. Men jeg er sikker på at Gud vil gi meg det, skrev han.

Enestående sjanse

Neymar hadde en enestående sjanse til å passere Cristiano Ronaldo og Lionel Messi og vinne Ballon d'Or. Det er beviset på at du er verdens beste fotballspiller. Ronaldo og Messi har byttet på å vinne tittelen siden 2008, og prestasjonen i et VM veier tungt. I stedet må Neymar og Brasil slikke sårene.

Leo Doria er født i Rio de Janeiro, men bor nå i Norge og er redaktør for nettsida «Heia Brasil». Han forteller om enorm kollektiv skuffelse etter at Brasil røyk ut. Samtidig jaktes det ikke på syndebukker, slik det har vært gjort tidligere.

- Vi er skuffet. Vi hadde veldig tro på at vi skulle vinne mesterskapet. Belgia var et tøft lag, men du satt med følelsen av at Brasil like gjerne kunne vunnet, sier Doria til Dagbladet.

- Jeg kan ikke se at det jaktes på syndebukker i Brasil. Tvert imot er veldig mange opptatt av at trener Tite skal fortsette. Dette er annerledes fra tidligere. Jeg tror aldri en Brasil-trener har sittet i mer enn fire år.

Lavere forventninger

At knivene ikke slipes, kan også ha noe med forventninger å gjøre. Under VM på hjemmebane i 2014 var de skyhøye. Det var da Brasil skulle gjøre det, toppe fem VM-titler med den sjette.

Dette var det minste laget kunne gi tilbake, følte mange, i fotballfesten som angivelig gikk på bekostning av skoler, sykehus, velferd, etc. Men i 2022 vil det minst ha gått 20 år siden Brasil vant VM sist.

- IKKE SJARMERENDE: LSK-spiller Cathrine Dekkerhus og Vålerenga-keeper Guro Pettersen reagerer på filmingen i herrenes fotball-VM. Ikke spesielt sjarmerende, er meldingen fra fotballjentene. Video: Dagbladet TV Vis mer

VM-trøbbelet topper seg med at det fortsatt er misnøye med det som skjedde for fire år siden. Doria forteller at på enkelte av de kostbare VM-stadionene spilles det ikke engang toppfotball. Blant annet gjelder dette i Manaus og Brasília.

- Arenaene brukes til konserter og lokale arrangementer. Om du spør brasilianerne om fotball-VM var verdt prisen, vil 70–80 prosent svare nei.

Tolk

Da det norske landslaget fra 1998 møtte samme årgang av Brasil i juni, var Doria tolk for brasilianerne. Blant dem som var på plass på Ullevaal var Ronaldo Luís Nazário de Lima. Han ble verdensmester med Brasil i 1994 og 2002.

- Hvilke forventninger hadde han til VM?

- Han nevnte både Brasil, Spania og Tyskland som favoritter. Nå er alle ute.

- Hva tror du skjer videre?

- Det snakkes om to ting: For det første må det komme et generasjonsskifte i forsvar. Spillere som Thiago Silva (33 år) og Marcelo (30 år) kan fort bli for gamle i neste VM. For det andre må laget gjøre seg mindre avhengig av Neymar. Altfor mye skal gjennom ham.

Møter USA

På flyplassen i går var Casemiro den eneste som uttalte seg:

- Dette er ikke slutten på en æra. For to år siden risikerte vi ikke å kvalifisere oss til VM. Nå kom vi til kvartfinalen, sa han.

Neste Brasil-utfordring blir privatlandskamp mot USA 8. september.