Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Høstens Nations League er ferdig. Dette skjer nå

Full forvirring: Dette skjer videre i Nations League nå

Det nye konseptet kan være vanskelig å forstå. Dette er et forsøk på å skape bedre oversikt.

GRUPPESEIER OG EKSTRA EM-SJANSE: Sander Berge og Ola Kamara feirer her etter kampen mot Kypros mandag kveld. Norge sikret da gruppeseier. Foto: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån
GRUPPESEIER OG EKSTRA EM-SJANSE: Sander Berge og Ola Kamara feirer her etter kampen mot Kypros mandag kveld. Norge sikret da gruppeseier. Foto: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er veldig uklart. Jeg vet fortsatt ikke hva som skjer, sier den svenske landslagsspilleren Jimmy Durmaz til Expressen.

Durmaz, som til vanlig spiller i franske Toulouse, er trolig ikke den eneste som har vanskeligheter med å forstå systemet rundt Nations League og neste års EM-kvalifisering.

Vi skal gjøre et forsøk på å forklare.

En ekstra EM-sjanse

Nations League er innført som en helt ny kvalifiseringsform fra denne høsten.

Gruppevinnerne får en plass i EM-playoffen - slik Norge nå også får dersom de ikke klarer å kvalifisere seg gjennom selve kvalifiseringen. For ja - lagene må fortsatt gjennom den tradisjonelle EM-kvalifiseringen.

Det vil si at det norske fotballandslaget praktisk talt får to sjanser til å kvalifisere seg til EM.

I playoffen vil det bli spilt to semifinaler og en finale. Hver inndelte playoff-gruppe blir på fire lag. Disse gruppene vil bestå av land som vant sin gruppe, i sin liga.

Nations League-playoffen går våren 2020.

De fire beste lagene i liga B, C og D - altså gruppevinnerne - rykker opp et nivå, mens de fire svakeste ligaene i liga A, B og C rykker ned ett nivå inn mot neste runde av turneringen, som går høsten 2020.

Disse kan Norge møte

Konseptet ble til for å skape flere konkurransedyktige kamper for lag som vanligvis møter liten eller ingen motstand i kvalifiseringene. Dette gjør også at for eksempel Norge får en litt lettere vei til mesterskapet, siden det har vært jevn motstand i Nations League-gruppene.

Etter å ha slått Kypros 2-0 mandag kveld og sikret gruppeseieren, kan Norge møte enten Finland, Skottland/Israel eller Romania/Serbia fra de andre gruppene på nivå C.

Hvem Norge kan møte avgjøres tirsdag kveld.

Norge kommer til å få hjemmekamp, og trolig blir motstanderen enten Finland eller Serbia. Vinner Skottland og Serbia i kveld, blir det serbisk motstand for Norge.

Først skal Norge altså gjennom et normalt gruppespill. Om en av de fire gruppevinnerne klarer å kvalifisere seg direkte til EM, rykker den beste gruppetoeren inn i playoff-spillet.

Nations League starter for øvrig opp igjen høsten 2020, da EM-sluttspillet er over.

IKKE STÅLKONTROLL: Svenske Jimmy Durmaz. Foto: AP Photo/Alastair Grant
IKKE STÅLKONTROLL: Svenske Jimmy Durmaz. Foto: AP Photo/Alastair Grant Vis mer

Full forvirring

I den svenske leiren hersker det altså tilsynelatende full forvirring.

- Vi begynner å forstå konseptet bedre. Den første kampen var litt rar - var det treningskamp eller en tellende kamp? Vi var ikke helt på. Men da vi møtte Russland og Tyrkia borte, med det trykket de hadde, så kjentes det mer som en viktig kamp, sier Durmaz til Expressen.

Svensk landslagssjef Stefan Pettersson sier:

- Spillerne har prøvd å forstå det. De har nok mer eller mindre klart å sette seg inn i det. Enkelte godt, andre litt mindre. Men vi sier at om vi vinner, så løser det meste seg, sier han.

Sverige spiller sin siste kamp i Nations League tirsdag kveld. Da møter de Russland, som leder nivå Bs gruppe 2. Sverige ser ut til å klare seg på nivå B, mens Tyrkia styrer mot nivå C.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!