AVLIVET: Travhoppa Ness Tjo Edel var landets beste fire-årige kaldblodshoppe i fjor. Men nå er hun avlivet. Eier og oppdretter John Ragnvald Ness ser på det som et stort tap. Foto: Hesteguiden.com.
AVLIVET: Travhoppa Ness Tjo Edel var landets beste fire-årige kaldblodshoppe i fjor. Men nå er hun avlivet. Eier og oppdretter John Ragnvald Ness ser på det som et stort tap. Foto: Hesteguiden.com.Vis mer

Travhester trolig forgiftet av en bekk

Full forvirring etter at stjernehest døde: - Det var helt forferdelig å se på

Travstjerne måtte avlives.

6. januar startet marerittet for John Ragnvald Ness ved Suldal Hestesenter i Rogaland.

Over tre uker seinere er fortsatt tragedien et mysterium.

Den to år gamle hesten Ness Tjo Brageson begynte å oppføre seg merkelig på stallboksen. Og det ble bare verre og verre for travtalentet.

John Ragnvald Ness beskriver det som forferdelig.

- Først trodde vi det bare var en vanlig kolikk. Men etter noen dager forsto vi at det var noe helt annet og mer alvorlig. Den stakkars hesten oppførte seg som om den var blitt blind. Den skallet hodet i veggene, rullet rundt på gulvet og kastet seg opp igjen. Vi fikk ikke kontakt med ham. Det var helt forferdelig å se på. Vi var tvunget til å stoppe lidelsene hans, forteller Ness.

Marerittet fortsatte. Landets beste fire-årige kaldblodshoppe ble brått sjuk. Magen til Ness Tjo Edel este opp. Ness beskriver det som om magen var i ferd med å eksplodere.

Det var ingen vei utenom avlivning også for den gode travhoppa, som tjente i underkant av 700 000 kroner i fjor.

TRAVSTJERNE: Ness Tjo Edel var en stor stjerne i travløpene. Her er det Tom Erik Solberg som fikk gleden av å kjøre henne. Foto: Eirik Stenhaug / Equus Media.
TRAVSTJERNE: Ness Tjo Edel var en stor stjerne i travløpene. Her er det Tom Erik Solberg som fikk gleden av å kjøre henne. Foto: Eirik Stenhaug / Equus Media. Vis mer

- Et stort slag

Ness forteller at det var et stort slag for ham.

- Det økonomiske er én side av det. Men dette er jo hester som jeg har hatt hånd om helt siden fødselen, sier oppdretteren.

Tre andre hester ble også sjuke de påfølgende dagene. Men de overlevde og er på bedringens vei.

Obduksjonen av de to hestene som måtte bøte med livet viste blodutredelser på lever og nyrer, som er de to rensende organene i kroppen.

Det hersker full forvirring om hva som egentlig skjedde.

Ness har drevet hestesenteret siden 1993. Det har aldri vært noen problemer før nå. Hestene har oppholdt seg i det samme området hver dag.

En bekk

Det renner en bekk gjennom eiendommen, der hestene har oppholdt seg utendørs.

Og det er dette ekspertisen tror kan være kilden til at hestene ble forgiftet. Ness ser bort fra at det kan dreie seg om sabotasje.

Men hva som er årsaken er fortsatt et mysterium.

Til tross for omfattende analyser av vannprøver fra denne bekken.

Dagbladet har fått tilgang til et analyseresultat av vannet, foretatt av Havforskningsinstituttet etter oppdrag fra veterinær Tonje Lund Ness, kona til John Ragnvald Ness. Hun foretok også obduksjonen av de to hestene.

Tungmetaller

Biolog Tone Ankarstrand ved Fylkesmannen i Rogaland opplyser at analysen for tungmetaller har påvist svært store mengder jern og mangan i vannet fra bekken.

- Jerninnehold i vannet er målt til 240 milligram, og mangan til 51 milligram pr. kilo vann. Dette er langt over grenseverdiene for drikkevann, der 0,2 milligram er det optimale for rent drikkevann for begge disse metallene, forklarer Ankarstrand.

Hun forteller at det også er en teori om oppblomstring av blågrønne alger som kan forårsake forgiftninger.

- Men det er noe som ikke helt stemmer med årstiden. Det har vært kaldt i området, og det er derfor ikke veldig sannsynlig at dette kan ha forekommet, sier biologen.

Ankarstrand forteller at det skal foretas undersøkelser om det har vært en unormal aktivitet i området, for eksempel i form av lagring av kjemikalier.

Et firma som produserer betong er nær nabo til Suldal Hestesenter og ligger geografisk til, slik at eventuelt utslipp derfra kan fysisk havne i bekken som renner gjennom hestesenteret.

- Overrasket

Men driftsleder Vidar Miljeteig i Ølen Betong nekter for at firmaet kan være synderen.

- Det er jeg helt sikker på. Vi har ingenting å skjule og ønsker å bidra til at dette blir oppklart. Det er et lite samfunn her, og jeg er egentlig ganske overrasket over at vi ikke er blitt kontaktet med mer enn en telefon fra Fylkesmannen. At vi i stedet får høre om utviklingen i denne triste historien gjennom media, sier Miljeteig til Dagbladet.

John Ragnvald Ness trodde i noen dager at årsaken til forgiftningen lå i disse store konsentrasjonene av tungmetaller i vannet fra bekken.

Men så fikk han kontrabeskjed fra Veterinærinstituttet. Verdiene var ikke tilstrekkelige til å gi en så alvorlig foriftningssituasjon.

Dette bekrefter toksikolog og seniorforsker Aksel Bernhoft ved Veterinærinstituttet.

Gifteksperten forteller at prøver nå gjennomgås for andre mulige forekomster som kan ha framkalt denne alvorlige forgiftningssituasjonen.

- Jeg vil presisere at det var mudderprøver fra bekken som ga de høye verdiene på tungmetaller, sier Aksel Bernhoft til Dagbladet.

Toksikologen understreker følgende:

- Etter analyser av blod og vevsprøver, samt i miljøprøvene var ikke konsentrasjonen av tungmetaller urovekkende høye.

- Spekulasjoner

Han ønsker ikke å gå spesifikt inn på hva det letes etter nå.

- Det er bare egnet til å skape spekulasjoner, sier Bernhoft.

Årsaken til at vannet i bekken eventuelt er blitt forurenset er fortsatt en gåte.

- Det kan være alt fra gamle rør i området som har rustet opp, til noe som kommer til overflaten etter mange år. Men det blir også spekulasjoner på nåværende tidspunkt, sier Bernhoft.

Han tillegger at eventuelle nye blodprøver av hestene som overlevde mest sannsynlig er uten verdi.

- Det har gått såpass lang tid at det trolig ikke er mulig å spore noe der, forklarer toksikologen.

Anleggsmaskiner

Det har vært mye anleggsmaskiner i området i forbindelse med industriutbygging. Tidligere var det også lagringsplass for anleggsmaskiner på tomta til Suldal Hestesenter.

Saken har vokst til en så alvorlig karakter at Miljødirektoratet også har vært koblet inn. Men saken er foreløpig tilbakeført til Fylkesmannen i Rogaland for den videre utredningen. Dette skyldes at det foreløpig ikke er klarlagt eventuelt hva slags forurensning som er årsaken og i hvilket omfang, får Dagbladet opplyst ved Miljødirektoratet.

- Våre første antakelser var at det kunne ha vært blyforgiftning fra oppsamlingsplasser for anleggsmaskiner. Kanskje etter lekkasjer fra gamle batterier. Men det var det altså ikke, sier eieren av Suldal Hestesenter.

- Nå vet jeg ikke hva jeg skal tro. Jeg holder i hvert fall hestene borte fra bekken. Og ingen er blitt sjuke etter det, avslutter John Ragnvald Ness.

Fagbladet Trav Og Galopp-Nytt omtalte saken første gang 14. januar.