Full forvirring etter Fourcades Bolt-spørsmål. Dette svarer IOC

Mister Usain Bolt stafettgullet fra OL i Beijing etter Nesta Carters positive dopingprøve? Det er ikke sikkert, forteller IOC-medlem Gerhard Heiberg til Dagbladet.

(Dagbladet): Den internasjonale olympiske komité (IOC) har avslørt 32 dopere fra Beijing-OL ved retestingene av enkelte dopingprøver fra mesterskapet.

Av de 32 er 14 russere og én spanjol identifisert. Tidligere i dag meldte nyhetsbyrået Reuters at en medaljevinner fra Jamaica også skal være blant dem som er avslørt i retestingen fra Beijing. 

Ifølge den jamaicanske avisa Jamaica Gleaner er Nesta Carter synderen. Han avga en positiv dopingprøve under Beijing-OL og var en del av det jamaicanske gullaget på 4x100 meter stafett. Carter var også på laget som satte verdensrekorden på 4x100 meter stafett i London-OL i 2012.

Den franske skiskytterstjerna Martin Fourcade var raskt ute på Twitter og stilte følgende spørsmål: Vil Usain Bolt bli fratatt OL-gullet på denne stafetten?

Asafa Powell og Michael Fraterv var de to øvrige i denne gylne gullkvartetten, som ikke lenger glinser like vakkert. Powell var verdensrekordholder før Bolt og avga positiv dopingprøve i 2013.

Full forvirring Carters navn ble også nevnt i denne dopingskandalen. Etter retestingen med de nye testmetodene viser det seg altså at Carter også var dopingtatt da han jublet for OL-gull sammen med Bolt og co. i Beijing.

Så hva er egentlig svaret på Fourcades spørsmål? Mister Bolt dette stafettgullet? Blir sprintlegendens utrolige merittliste ett gull fattigere?

Spørsmålet har skapt stor debatt og mange meninger i sosiale medier. Flere internasjonale medier har forfektet at de sitter med sannheten, men det stemmer ikke.

Heibergs svar AFP skriver at Bolt vil miste dette stafettgullet. Men til Dagbladet avslører IOC-medlem Gerhard Heiberg at dette ikke er besluttet.

- I utgangspunktet skal alle miste gullet, men i dette tilfellet er ikke avgjørelsen besluttet ennå. Den vil komme raskt, sier  Heiberg til Dagbladet.

- Hvor raskt?

HVA SKJER?: Skiskytterstjerna Martin Fourcade og en hel idrettsverden lurer på hva som skjer med sprintlegenedns Usain Bolts stafettgull. Foto: Hendrik Schmidt/dpa
HVA SKJER?: Skiskytterstjerna Martin Fourcade og en hel idrettsverden lurer på hva som skjer med sprintlegenedns Usain Bolts stafettgull. Foto: Hendrik Schmidt/dpa Vis mer

- Det vet jeg ikke.

- Eksisterer det ikke en fast praksis for hvordan dette håndteres?

- Nei, det avhenger av alvorlighetsgraden på den dopingtatte. Derfor finnes det eksempler på både lagkamerater som har mistet et stafettgull og de som ikke har gjort det.

WADAs utgangspunkt Heiberg henviser videre til daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim. Heller ikke han er sikker på hva som vil skje.

- Dette må besvares av friidretten. I WADAs bestemmelser heter det: I idretter som ikke er lagidretter, men hvor medaljene deles ut til laget, blir laget disket - eller får en annen straff - hvis én ellere flere på laget har brutt antidopingregelverket, sier Solheim til Dagbladet.

- Stemmer det at det ikke er en fast praksis for hvordan dette praktiseres?

- Det vet jeg ikke, svarer han.

Carter var også med på gullaget i OL i London i 2012, i tillegg til VM-triumfene i Daegu i 2011, Moskva i 2013 og Beijing i 2015. I verste fall kan Bolt og lagkameratene bli fratatt alle disse gullene.

Varsler strengere straffer. Nettopp harde straffer kan bli en realitet. Det varslet Heiberg til Dagbladet 17. mai etter dopingbomba som inntraff på Norges nasjonaldag.

- Vi har åpenbart ikke vært strenge nok. Det må vi endre på. Vi skal vise at vi mener alvor med nulltoleranse for doping, varslet Heiberg.

- Hvordan skal dere vise det?

GULL VAR TULL: Michael Frater, Asafa Powell, Nesta Carter og Usain Bolt tok OL-gull på 4x100 meter i Beijing og har vunnet alle stafettgullene i samtlige mesterskap siden det. Nå kan gullene ryke. Foto: AP Photo/David J. Phillip
GULL VAR TULL: Michael Frater, Asafa Powell, Nesta Carter og Usain Bolt tok OL-gull på 4x100 meter i Beijing og har vunnet alle stafettgullene i samtlige mesterskap siden det. Nå kan gullene ryke. Foto: AP Photo/David J. Phillip Vis mer

- Det kan bli aktuelt å utelukke nasjoner helt fra idretten. Det kan bli aktuelt å utelukke idretter helt. Det kan også bli strengere straffer. I stedet for utestengelse på to og fire år, kan dopingtatte utøvere bli utestengt på livstid.

- Kan flere nasjoner enn Russland bli utestengt?

- Ja, det kan være snakk om flere ulike nasjoner og flere ulike idretter, uten at jeg kan si hvilke.


Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.