VM i Qatar

Full forvirring etter ydmykelsen

Absurde scener etter kampen.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

FORVIRRING: Sør-Korea-trener Paulo Bento. Foto: NTB
FORVIRRING: Sør-Korea-trener Paulo Bento. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

DOHA/OSLO (Dagbladet): The Athletic melder nå i kveld at Sør-Koreas trener Paulo Bento er ferdig som landslagssjef. Det skjer bare timer etter at de fikk brasiliansk deng.

Avgjørelsen skal ha blitt gjort før mesterskapet, skriver nettstedet.

Under pressekonferansen etter kamp sa Bento dette:

- Jeg er fornøyd. Vi må tenke på framtiden. Jeg skal hvile nå, så får vi se hva vi gjør. Jeg har allerede meldt det til spillerne. Det ble bestemt i september. Det er nå skrevet i stein. Jeg er stolt over å ha vært manageren deres, sa Paulo Bento.

KRITISERES: Modellen Ivana Knoll stilles spørsmål ved i hjemlandet, de lurer på om hun ikke er så interessert i fotball. VIDEO: Instagram: Knolldoll Vis mer

Etter noen minutter, da Bento hadde forlatt podiet, kom plutselig to fra Sør-Koreas støtteapparat inn i presserommet. De satte seg ned der portugiseren nylig satt.

- Han har møtt presidenten av fotballforbundet og han vil se på det og ta en avgjørelse etterpå hva han vil gjøre når kontrakten går ut, sa den ene utsendte.

- I dag forklarte han det for spillerne. Nå skal han hvile og se an hva han skal gjøre, sa han videre.

Sjefskribent i The Mail, Rob Draper, hevder det hele dreier seg om en misforståelse.

Draper skriver:

- Sterke krisehåndteringsvibber på pressekonferansen til Sør-Korea. Paulo Bento kommer inn å meddeler at han slutter. Pressesjef for det koreanske forbundet kommer så inn og sier at det hele er en oversettelsesfeil, og at han bare tar en pause, skriver han.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer