ANKER: Peter Sagan har anket straffen og har fortsatt et håp om å få sykle mer i Tour de France i 2017-utgaven. Nye bilder og massiv støtte kan hjelpe ham. Foto: AFP PHOTO / PHILIPPE LOPEZ
ANKER: Peter Sagan har anket straffen og har fortsatt et håp om å få sykle mer i Tour de France i 2017-utgaven. Nye bilder og massiv støtte kan hjelpe ham. Foto: AFP PHOTO / PHILIPPE LOPEZVis mer

Peter Sagan disket fra Tour de France

Full forvirring i skyldspørsmålet etter nye bilder. Spurtlegende forsvarer Sagans omstridte albue

BMC-manager Jim Ochowicz mener Peter Sagan var heldig som ikke skadet enda flere, mens Baden Cooke forsvarer slovakens albue og Graeme Brown vil boikotte Tour de France etter sjokkstraffen.

(Dagbladet): Det har stormet rundt Tour de France-sirkuset etter den dramatiske 4. etappen til Vittel i går, som ble innledet med en velt med sammenlagtleder Geirant Thomas i spissen, før det utartet fullstendig på oppløpet.

Etappevinner Arnaud Demare startet situasjonen med en unødvendig manøver som skapte kaos i spurten, før han skar inn foran landsmannen Nacer Bouhanni. Nå avslører juryen at de vurderte å straffe også Demare.

- Men det så ut som en mye mildere handling enn det som skjedde mellom Sagan og Cavendish, forklarer UCIs juryformann Philippe Marien ifølge cyclingweekly.com.

Franskmannen slapp unna, men Sagan endte til slutt opp med å bli diskvalifisert og kastet ut av Tour de France etter at han stengte indre korridor foran Mark Cavendish. Briten lente seg mot Sagan og forsøkte å trenge seg forbi inne ved gjerdet, hvor det var minimalt med plass.

Mener flere må dele på skylden

Den slovakiske superstjernen hadde trolig sluppet unna en så hard straff, hadde det ikke vært for albuen som rystet sykkelverden da den slo ut i det britiske spurtfenomenet.

Sagan ble disket, mens en hardt skadet Cavendish måtte bryte touren.

- Det er et stort tap for alle parter, sier Dimension Data-direktør Rolf Aldag ifølge cyclingnews.com.

Om skyldspørsmålet er han mer nyansert.

- Krasj og fall skjer hele tiden i sykkelsporten. Hvem hadde skylden denne gang? Sagan? Cavendish? Begge? Sannsynligvis skal alle involverte ha sin del av skylden, og det inkluderer flere enn Mark og Peter, mener Aldag.

- Men det jeg ikke kan forstå, er hva Sagans albue gjør der ute? spør han.

Aldag er klar på Sagan fortjener straff for å gi en signaleffekt om at dette ikke er greit, slik det ikke skal spre seg videre til barne- og juniorritt.

Cooke forsvarer albuen

Men det er altså denne albuen som skaper forvirring og spørsmål: Hvorfor gjorde Sagan det mot sin gode kollega Cavendish?

Tidligere vinner av den grønne trøya i Tour de France, Baden Cooke, mener det er en naturlig handling av Sagan i en massespurt som dette.

- Å sende hjem Sagan, er en dårlig beslutning. Albuen var ikke med intensjon. Det er vanlig å bruke albuen for å gi deg selv plass i en spurt og å unngå å velte selv, skriver Baden Cooke på Twitter.

Det er akkurat dette slovaken selv forfekter. Bildene ovenfor viser at Cavendish var i ubalanse allerede før Sagan slo ut med albuen. Slovaken kan derfor argumentere for at han brukte albuen for å holde seg selv i balanse, som Cooke forklarer.

Video: Eurosport Vis mer

- Jeg visste ikke at Mark var bak meg i spurten. Han kom på høyre side, og jeg forsøkte å følge hjulet til Alexander Kristoff. Mark kom skikkelig fort bakfra og jeg hadde ikke tid til å reagere og gå mot venstre. Han kjørte rett i meg og inn i gjerdet, forklarte Sagan i en pressemelding sent i går kveld.

Da besluttet samtidig Bora-Hansgrohe å legge inn en offisiell protest mot den kontroversielle avgjørelsen til UCI om å kaste den regjerende verdensmesteren ut av touren.

Eks-toppsprinter boikotter Tour de France

En rekke andre tidligere toppsyklister reagerer også på avgjørelsen om å nekte Sagan videre deltakelse i årets utgave av Tour de France.

Blant annet skriver tidligere Rabobank-sprinter Graeme Brown at han vil boikotte Tour de France etter Sagan-straffen.

- Jeg vil ikke se Tour de France mer. Sagan er Tour de France og blir straffet av juryen, som sitter på sin høye hest og diskvalifiserer det beste som har skjedd sykkelsporten i dette århundret, skriver Brown på Facebook.

- Jeg er ikke enig i avgjørelsen. Å deplassere Sagan på etappen er greit, men å sparke ham ut av Tour de France? Nei, supplerer tidligere spurtkonge Robbie McEwen.

- Sagan skulle aldri ha blitt sendt hjem, skriver David Millar på Twitter.

Bred støtte fra sykkellegender

Flere stjerner slenger seg på.

- Etter min mening er diskvalifisering for mye. Jeg synes minus 80 poeng i poengkonkurransen, deplassering og tidsstraff er riktig, mener sykkellegenden Jens Voigt.

- Disk av Sagan er feil avgjørelse etter min mening, Cav er i ubalanse og lener mot Sagan før albue kommer, skriver Dag Otto Lauritzen på Twitter.

Også slovakens nåværende spurtkollegaer gir ham støtte. André Greipel endret mening etter å ha studert TV-bildene på nytt, mens Alexander Kristoff fortalte procyling.no at han synes straffen er hard.

Mener Sagan var heldig

BMC-manager Jim Ochowicz mener imidlertid at Sagan var heldig som ikke skadet enda flere med sin omdiskuterte manøver i går.

- Husk at dette er svært erfarne og profesjonelle sprintere som vet akkurat hvor de er og hva de gjør hele tiden. De vet hvem som er nær dem og hvem som ikke er det. Spurterne kjenner hverandre så godt at de har en forpliktelse til å holde en strak linje, fordi de kan skade så mange av sine kolleger, sier han til NBC Sport.

- Sagan er heldig som ikke forårsaker enda flere ofre i velten. Den eneste grunnen til det er at det skjedde en velt like før, som gjør at feltet var redusert. Hvis det ikke hadde skjedd, kunne det ha skjedd enda større skade.

Også Brian Holm er klar på at Sagan fortjener sin knallharde straffe. Overfor danske BT begrunner han det med å vise til hendelsen da Mark Renshaw ble kastet ut av Tour de France etter å ha forsøkt å gi Julian Dean det han omtaler som en «Sagan-vinge».

Cavendish slapp imidlertid unna straff etter en lignende manøver i OL i Rio de Janeiro i fjor sommer og fikk beholde sin sølvmedalje.