SLITER: Hele Fotball-Norge sliter med å forstå Strømsgodsets sviktende resultater, selv om Marcus Pedersen og co. har bøttet inn mål. Foto: Bildbyrån
SLITER: Hele Fotball-Norge sliter med å forstå Strømsgodsets sviktende resultater, selv om Marcus Pedersen og co. har bøttet inn mål. Foto: BildbyrånVis mer

Strømsgodsets kollaps forbauser ekspertene

Full forvirring og krise for stjernene: - Sjokkerende. Et skrekkeksempel

Strømsgodsets stjernespillere ligger høyt oppe på spillerbørsen, toppscorer- og målpoenglista, men er likevel på vei mot nedrykk. Ole Martin Årst, Jesper Mathisen og Tor Ole Skullerud drar paralleller til Start-sjokket i 2007.

Strømsgodset har denne sesongen scoret flere mål enn serietoer Brann, men likevel øker nedrykksfaren bare mer og mer på Marienlyst.

Bare målforskjellen hindrer drammenserne i å ligge på kvalifiseringsplass. Formen er råtten med bare tre poeng på de seks siste kampene. I tillegg er kampprogrammet framover ekkelt for Bjørn Petter Ingebretsens gutter.

Sarpsborg 08 (B) og Haugesund (H), to topplag som riktignok har nedadgående formkurve, er de to neste motstanderne, etterfulgt av Sandefjord (B) og så høstlaget Vålerenga (H) og gulljaktende Brann (B). De to siste serierundene kan bli rene nedrykksfinaler mot Lillestrøm (H) og Stabæk (B).

Strømsgodset har Eliteseriens suverene toppscorer i Marcus Pedersen med 14 mål. I tillegg er både Eirik Ulland Andersen og Tokmac Chol Nguen blant ligaens målpoengkonger med et tosifret antall målpoeng hver. Ulland Andersen og Tokmac er dessuten høyt oppe på Altomfotballs spillerbørs.

Elleveren er så god at Mustafa Abdellaoue - som scoret 16 mål i Eliteserien i fjor - og Herman Stengel - som ble toppscorer i Vålerenga i fjor - må slite benken.

I FORM: Tokmac Nguen leverer målpoeng på bestilling, men likevel blir det knapt nok poeng for tiden for Godset. Foto: Bildbyrån
I FORM: Tokmac Nguen leverer målpoeng på bestilling, men likevel blir det knapt nok poeng for tiden for Godset. Foto: Bildbyrån Vis mer

Forundret

Strømsgodset har vunnet fem kamper denne sesongen. Alle har vært overbevisende seirer: 4-1 mot Vålerenga, 3-0 over Odd, 2-0 over Sandefjord, 3-0 over Ranheim og 4-0 over Bodø/Glimt.

Altså: Når Godset først vinner, så vinner de stort. Drammenserne har ingen ettmålsseirer denne sesongen. Fire av fem triumfer har vært med tre mål eller mer. Problemet er at seirene kommer for sjelden.

Ole Martin Årst er spesialist i å redde lag fra nedrykk og har selv vært i Marcus Pedersens posisjon, altså toppscorer i Eliteserien for et bunnlag. Til Dagbladet forteller den tidligere storscoreren at han er forbauset over Godsets kollaps.

- Det er veldig overraskende, selv om vi vet at det er lite som skiller mellomsjiktet i Eliteserien fra kvalifiserings- til rundt 3. plass. Men Godset har underprestert til de grader, for de har et mannskap godt nok til å kjempe helt der oppe. Likevel sliter de voldsomt, sier Årst til Dagbladet.

- Det virker som de mangler ledere i laget. Å være i den situasjonen de er i nå, er enormt slitsomt. De er et skrekkeksempel på hva som skjer med en klubb som ikke er forberedt på å være i nedrykksstriden. Det er en ufattelig vanskelig situasjon komme ut av.

- Sjokkerende

TOPPSCORER: Selv om Marcus Pedersen er Eliteseriens toppscorer, er Godset godt nede i nedryksstriden. Foto: Bildbyrån
TOPPSCORER: Selv om Marcus Pedersen er Eliteseriens toppscorer, er Godset godt nede i nedryksstriden. Foto: Bildbyrån Vis mer

Tidligere lagkompis Jesper Mathisen, nå fotballekspert i TV 2, er forbauset over Strømsgodsets resultater i 2018, etter at de vant omtrent som de ville med tidenes seiersrekke i fjor høst. Før denne sesongen ble stjernegalleri på Marienlyst trukket fram som en glohet medaljekandidat.

- Det er sjokkerende at det går an å gjøre det så dårlig med et så bra mannskap. Godsets ellever burde være god nok til å kjempe om medalje, men er ikke i nærheten. Det er ekstremt overraskende. Det virker som de mangler ledere og er for dårlig organisert defensivt, sier Jesper Mathisen til Dagbladet.

- Godsets offensive ess er så gode at de kan frelse samtlige lag i Eliteserien, men de jobber ikke hjem igjen. Det henter poeng på spillerbørsen, men ikke nok poeng til klubben. De gjør fantastiske ting med ballen, men ikke nok defensivt. Den usynlige jobben mangler.

- Elendig jobb

Mathisen blir irritert over at drammenserne ikke får mer ut av sitt sterke mannskap.

STERK TROPP: I fjor bøttet Mos Abdellaoue inn 16 mål i Eliteserien. I år får han nesten ikke spillet for et Godset-lag, som til tross for sterk tropp er et bunnlag. Foto: Bildbyrån
STERK TROPP: I fjor bøttet Mos Abdellaoue inn 16 mål i Eliteserien. I år får han nesten ikke spillet for et Godset-lag, som til tross for sterk tropp er et bunnlag. Foto: Bildbyrån Vis mer

- Det irriterer meg at Godset ikke presterer bedre, for når det flyter i Drammen, er det få som spiller bedre fotball og har et høyere toppnivå. Man venter på at de offensive essene deres skal klikke, sier sørlendingen.

- Men har de ikke klikket ganske bra målt i antall målpoeng? Hva sier det da om resten av laget?

- Jo, det kan du si. Tokmac har vært veldig god i perioder. Ulland har vært god i andre perioder, mens Marcus Pedersen er toppscorer i Eliteserien og har bøttet inn i sine perioder. Det er utrolig imponerende at han er toppscorer for et lag som ligger der de ligger, sier Mathisen.

- Hva så med resten? De mangler typer som de tidligere hadde i Adam Larsen Kwarasey og Jørgen Horn. Godset er dårlig organiserte defensivt. I tillegg har Bugge Pettersen gitt bort en del mål i jevne kamper. Samlet sett har laget vært for dårlig. Med det mannskapet de har tilgjengelig, er det tydelig at de har gjort en elendig jobb i Drammen, sier Mathisen, som legger til at han ikke tror Godset rykker ned.

Starts stjernegaller i 2007

RYKKET NED: Ole Martin Årst og Start rykket ned med et stjernegalleri i 2007. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
RYKKET NED: Ole Martin Årst og Start rykket ned med et stjernegalleri i 2007. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

Ole Martin Årst mener Godset - hvis de skulle rykke ned - vil være et av de beste mannskapene noensinne som har gjort det i Eliteserien, omtrent på nivå med hans eget Start i 2007.

Da hadde sørlendingene et stjernegalleri med spillere som Anthony Annan, Kristofer Hæstad, Fredrik Strømstad, Alex Valencia, Ygor, David Nielsen, Bernt Hulsker, Stefan Bärlin, Bjarte Lunde Aarsheim, Steinar Pedersen, Atle Roar Håland, Inge André Olsen, Bård Borgersen, Espen Børufsen, Kristoffer Paulsen Vatshaug, i tillegg til nevnte Ole Martin Årst og Jesper Mathisen.

Samlingen av sterke navn som sammen rykket ned, var sensasjonell, kort tid etter at mange av de samme guttene sjarmerte Fotball-Norge og vant sølv.

- Da vi rykket ned i 2007, hadde vi et lag hvor halvparten var landslagsspillere. Den gode høsten til Strømsgodset i fjor ga kanskje en falsk trygghet. Det er livsfarlig, sier Årst til Dagbladet.

- Godset sliter med å vinne jevne kamper. Marcus Pedersen er et godt eksempel på hvor ujevne de er. Enten scorer han to-tre mål, eller så er han helt borte. Det handler om å plukke poeng jevnt og trutt.

- Godset mobiliserte før Molde-kampen og fikk drammenserne på tribunen, men fikk to raske baklengs med en gang. Det er en forferdelig situasjon å være i som spiller. Man hører sutring og sukking på tribunen.

TUNGT: Tor Ole Skullerud tror gamleklubben har det ekstra tøft nå sammenlignet med konkurrentene. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
TUNGT: Tor Ole Skullerud tror gamleklubben har det ekstra tøft nå sammenlignet med konkurrentene. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer

Skulleruds vurdering

Tor Ole Skullerud ledet Strømsgodset til 4. plass i fjor, etter en svak vårsesong og eventyrlig høstsesong. Etter en ny tung vårsesong i år ga Skullerud seg som Godset-trener i vår.

Nå er han fotballekspert for Eurosport. Til Dagbladet presiserer han at det blir feil å gå i dybden i hva som har gått galt i Godset i lys av sin nylige fortid på Marienlyst, men Skullerud legger ikke skjul på at situasjonen som drammenserne nå er i, er mer utfordrende enn for tabellnaboene.

- Å være i bunnstriden er veldig plagsomt for alle involverte. Alle jakter etter gode opplevelser, og i helga fikk både Start og Stabæk det, mens Strømsgodset fikk en ny nedtur. Det er ekstra tungt for et lag som hadde høye forventninger til seg før sesongen. Det gjør det hele verre. Nedturen blir ekstra tung, sier Skullerud til Dagbladet.

- Et lag som Lillestrøm er vant til å kjempe om å overleve. Det har de gjort i flere sesonger nå. Det kan være en fordel å ha denne erfaringen med seg. Stabæk og Start har vært litt opp og ned, mens Godset ikke har vært i denne situasjonen på lenge. Det er krevende.

- Samtidig er det ikke helt nytt i Drammen. Før vår gode høstsesong i fjor, hadde vi en tung runde på våren. Men jeg vil ikke gå inn på interne prosesser i Strømsgodset og være verdensmester i å peke på hva problemet er. Det blir feil i min rolle nå, forteller Skullerud til Dagbladet.

- Kan du likevel si noe om hvilke prosesser som er viktige for å snu en slik trend?

- Det handler om selvransakelser hos spillere og ledere. Når det er så mange som mener så mye om det du og ditt lag gjør i motgang, er det viktig å ha fokuset på seg selv. Det er bare én som kan gjøre noe med dette, og det er deg, forteller Skullerud, som klarte å snu motgang til medgang med Godset forrige sesong.

Årsts tips

Årst tror Godset og LSK får det tøffest i nedrykksstriden i lys av presset de lever med.

- Jeg er mer bekymret for Lillestrøm enn noen gang. Det er tydelig frustrasjon i spillergruppa, selv om det er litt bedre nå uten Arne Erlandsen. De virker rådville. Lillestrøm og Strømsgodset er mest skakkjørte nå, mens situasjonen ser noe bedre ut i Start og Stabæk for øyeblikket. Presset er størst på LSK og Godset, mener den tidligere norske landslagsspissen.

Gjennom sine mange sesonger i Tromsø og Start, har Årst mange ganger kjempet om å unngå nedrykk. Nesten like mange ganger har han lykkes.

- Hva er oppskriften for å snu en vond trend og komme ut av gjørma?

- Det viktige er å bruke nedrykksfaren til noe positivt. Ingenting er så godt som å redde plassen etter en sesong i gjørma. Det gir en fantastisk følelse for hele gruppa. Jeg har vært med på det enormt mange ganger selv, sier Årst til Dagbladet.

- Hvis man derimot går rundt og tenker tunge og negative tanker, går det galt. Man kan tenke at media er kjipe, at dommerne er dårlige, at publikum burde støtte laget bedre og synes synd på seg selv, men det kommer ikke til å hjelpe. Tvert imot. Man må snu om på tankegangen.

I likhet med Marcus Pedersen i dag var også Årst toppscorer for et lag som kjempet i bunnen. Det oppleves som svært spesielt.

- Det er et paradoks å være toppscorer i Eliteserien for et bunnlag. Det står det respekt av, men jeg tror ikke Marcus Pedersen føler at det er de andres feil av den grunn. Slik var det i hvert fall ikke da jeg var i den situasjonen, sier 44-åringen.