JUBLET: Severin Freund havnet likt med Peter Prevc i verdenscupen sammenlagt, men kunne likevel motta krystallkula alene. Foto: EPA/ANTONIO BAT
JUBLET: Severin Freund havnet likt med Peter Prevc i verdenscupen sammenlagt, men kunne likevel motta krystallkula alene. Foto: EPA/ANTONIO BATVis mer

Full forvirring om hoppseieren: - Men se på dette da! Tyskerne jubler jo

Prevc og Slovenia ble hyllet for sammenlagtseieren. Så begynte tyskerne å juble hemningsløst.

(Dagbladet): Foran sesongens siste hopprenn var det stor spenning tilknyttet hvem som ville vinne verdenscupen sammenlagt og som dermed kan titulere seg som verdens beste skihopper.

Severin Freund ledet før dagens skiflygningsrenn i Planica, men rev seg i håret og var tydelig skuffet etter årets siste hopp. Han fryktet at sammenlagttrofeet ville ryke etter sin 7. plass.

Det samme konkluderte NRKs kommentatorer med.

Da hovedutfordrer Peter Prevc hoppet ned til 2. plass, gratulerte de Prevc og Slovenia med den eventyrlige bragden.

- Han kommer til å slå Freund. For en triumf for det slovenske laget! utbrøt hovedkommentator Christian Nilssen.

Men plutselig begynte Freund og den tyske leiren å juble. Var det ikke slovensk sammenlagtseier likevel?

- Men se på det her da! Tyskerne jubler jo, kommentere Nilssen.

- Ja, nå går de faktisk inn på lik poengsum, sa sidekommentator Johan Remen Evensen.

Full forvirring Freund og Prevc endte utrolig nok begge med 1729 poeng. Dermed var det den med flest enkeltseire som ville stikke av med krystallkula.

- Er det mulig da? Det hadde jeg faktisk ikke regnet meg frem til. Beklager det, sa Nilssen.

- Da er det vel Freund som vinner på flere enkeltseirer. Gjør han ikke det da? Jeg tror faktisk ikke de vet selv om det blir delt seier eller ikke, supplerte Evensen.

- De står faktisk på delt 1. plass på lista. Vi får vente og se hva som skjer. Vi takker av årets sesong med et renn som rett og slett tok lufta ut av oss, avsluttet Nilssen sesongens siste hoppsending med.

Kaos i kommentatorbua Seerne fikk altså ikke svaret på hvem som ble årets sammenlagtvinner i verdenscupen denne sesongen. Svaret er Severin Freund.

Tyskeren innkasserte den store krystallkulen som verdenscupvinner takket være flere enkeltseirer enn sloveneren.

BEST: Severin Freund (i midten) mottar beviset på at han har vært verdens beste skihopper denne sesongen. Her flankert av toer Peter Prevc (t.h.) og treer Stefan Kraft. Foto:  PA/ANTONIO BAT
BEST: Severin Freund (i midten) mottar beviset på at han har vært verdens beste skihopper denne sesongen. Her flankert av toer Peter Prevc (t.h.) og treer Stefan Kraft. Foto: PA/ANTONIO BAT Vis mer

- Regelverket var klart, men grafikken skapte litt forvirring siden de sto på delt 1. plass. Det er utrolig mye tall å holde kontroll på og fullt kaos underveis. Det er ikke alltid så lett å holde styr på, forteller Evensen til Dagbladet.

- Men det er slik det skal være. Det skaper litt ekstra dramatikk og gjør kommenteringen ekstra levende. Jeg håper det gjør sendingen enda morsommere, sier NRKs ekspertkommentator.

Den tidligere landslagshopperen og verdensrekordholderen synes kaoset i kommentatorbua forteller mye om hvor sjelden denne situasjonen var.

- Det er helt unikt. Det har jo aldri skjedd før at noen har havnet helt likt i verdenscupen sammenlagt. Det er helt vilt at det skjer etter en så lang sesong. Det forteller mye om hvor høyt og jevnt nivå det er nå, sier Evensen.

- Det har vært en utrolig morsom sesong å kommentere, med en rekke høydepunkt. Det er flere nasjoner i toppen nå enn tidligere, og Norge har hatt en kjempesesong. Det har vært veldig gøy, sier han.

Sympatiserer med Prevc Paradoksalt nok var det en landsmann som ødela for Prevc. Jurij Tepes' kjempehopp på 244 meter sendte Prevc ned til 2. plass i rennet, og dermed endte både han og Freund med 1729 poeng.

Freund er tredje tyske sammenlagtvinner i verdenscupen hopp. De to øvrige er Jens Weissflog og Martin Schmitt.

- Verdenscupvinner lyder ganske kult, og nå kan jeg kalle meg det. Jeg har alltid ønsket meg dette, og det er utrolig at jeg har oppnådd det. Det var min beste sesong noensinne. Jeg er både stolt og takknemlig, og litt ydmyk også, sier Freund.

Han viste sympati for Prevc' sure 2. plass både i rennet og sammenlagt.

- Når to hoppere har samme poengsum etter 31 renn, fortjener begge tittelen, mener Freund.