Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Får vi se russiske stafettlag i OL?

Full forvirring om russerne får stille stafettlag i OL:
- Får vi ikke stille lag?

Russerne tror de kan stille lag på stafettene og i lagkonkurransene i vinter-OL i Pyeongchang, men til Dagbladet sier IOC at det på ingen måte er sikkert. Nyheten kommer som et sjokk på Markus Cramer.

INGEN VET: Det er fortsatt ikke blitt tatt et standpunkt på om Russland får stille stafettlag i OL. Her er Andrej Larkov, Aleksander Bessmertnykh, Sergej Ustjugov og Maksim Tsjervotkin etter sølvet bak Norge i Lahti-VM. Foto: Bildbyån
INGEN VET: Det er fortsatt ikke blitt tatt et standpunkt på om Russland får stille stafettlag i OL. Her er Andrej Larkov, Aleksander Bessmertnykh, Sergej Ustjugov og Maksim Tsjervotkin etter sølvet bak Norge i Lahti-VM. Foto: Bildbyån Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sagaen om Russland og vinter-OL i Pyeongchang fortsetter.

Som kjent må de russiske utøverne som blir invitert av IOC til Sør-Korea, konkurrere under nøytralt flagg og få høre den olympiske hymnen i stedet for nasjonalsangen om de vinner gull.

Det som ikke er kjent er hvilke russiske utøvere som blir invitert av den olympiske komité. Svaret kommer etter planen på søndag.

Et annet ubesvart spørsmål er om russerne får stille lag som «Olympic Athlete from Russia» (OAR) på stafettene og i lagkonkurransene i vinter-OL kommende måned.

- Jeg har ikke hørt noe om at de russiske utøverne ikke kan stille lag, men her må jeg ta forbehold. Jeg vet rett og slett ikke om de får det, sier det norske IOC-medlemmet Kristin Kloster Aasen til Dagbladet.

Til Dagbladet sier Markus Cramer, landslagstrener i russisk langrenn, at han hele tiden har sett på det som en selvfølgelig.

- Ja, vi skal vel stille lag der. Hvorfor skulle vi ikke det? Får vi ikke stille lag? sier en spørrende Cramer til Dagbladet.

FORTVILER: Markus Cramer kan ikke skjønne hvorfor russerne ikke skal få stille stafettlag i OL og gi Norge kamp.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FORTVILER: Markus Cramer kan ikke skjønne hvorfor russerne ikke skal få stille stafettlag i OL og gi Norge kamp. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

IOC' svar

Norges langrennssjef Vidar Løfshus tenker det samme.

- Jeg antar at russerne får stille et stafettlag, uten at dette har blitt kommunisert, sier langrennssjef Vidar Løfshus til Dagbladet.

Men IOC ser ikke på dette som en selvfølgelig.

I en epost til Dagbladet informerer IOC om at dette er et tema som de diskuterer nå og som de ennå ikke har tatt et standpunkt på.

- Får russerne stille lag i stafettene og lagkonurransene i OL?

- Alle saker som er knyttet til IOCs styrebeslutning blir vurdert av OAR Implementation Group (OARIG). Retningslinjene vil bli klare og offentliggjort når det er bestemt hvilke russere som får invitasjon til å delta i OL, skriver IOC til Dagbladet.

OAR står for «Olympic Athlete from Russia» og er navnet som de russiske utøverne går under i OL.

I forlengelsen av IOC-svaret sier Kloster Aasen:

- Jeg leser det slik at vi får avvente «operational guidlelines». Som jeg antar er alle avklaringer rundt russisk deltakelse når eventuelle invitasjoner foreligger, sier hun.

- Ikke hørt noe

Det betyr at Russland ikke nødvendigvis får stille stafettlag i OL og gi eksempelvis Norge kamp på herrestafetten i langrenn, hvor Russland - selv uten Sergej Ustjugov og de største stjernene - kunne ha stilt et knallsterkt lag med Ivan Kirrilov, Andrej Larkov, Aleksej Tsjervotkin og Aleksander Bolsjunov.

I løpet av få dager vil Russland og resten av verden få svaret. Neglebitingen er i gang.

- Har dere ikke hørt noe fra IOC om at det ikke er sikkert at dere får stille stafettlag?

- Nei, dette har jeg ikke hørt noe om, sier Markus Cramer til Dagbladet.

I utgangspunktet har Russland - i likhet med Norge og Sverige - en totalkvote på 20 langrennsløpere i OL, men IOC vil neppe invitere så mange.

- Hvor mange russiske langrennsløpere blir invitert av IOC, tror du?

- Vil vil ha med så mange som mulig, men jeg vet ikke hvor mange de vil invitere, sier Russland langrennstrener.

5. desember skrev IOC i en pressemelding at russerne i utgangspunktet kunne stille lag under navnet Olympic Athlete from Russia (OAR) og med nøytralt flagg, men nå vil de altså avvente denne beslutningen til etter at invitasjonslista er klar.

Kriteriene

Dette vil blant avhenge av hvor mange russerne som blir invitert til Pyeongchang, og i en del idretter vil det uansett ikke bli invitert mange nok russere til at Russland kan stille stafettlag.

Hockeylaget til russerne er foreløpig ikke fjernet fra de kvalifiserte nasjonene, hvor russerne har blitt sett på som den største gullfavoritten. Men også dette avhenger av hvor mange som blir invitert og om det inkluderer nok russiske hockeyspillere til å stille lag.

Flere har etterlyst mer åpenhet rundt hvem som blir invitert til OL av russerne, ikke minst da det kom fram i russiske medier at Sergej Ustjugov ikke er blant de inviterte.

IOC henviser imidlertid til kriteriene som de gikk ut med i desember, hvor en russer som skal bli invitert til OL må oppfylle følgende:

* Minimum 12 måneders testing i et program godkjent av WADA-koden.
* Et minimum antall tester utenfor konkurranse.
* Ha et biologisk pass eller liknende,
* Ikke hatt noen kontakt med forbudte trenere eller vært nevnt i McLaren-rapportene.
* Ikke ha en pågående dopingsak.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!