Martin Ødegaard

Full forvirring rundt Ødegaard-medalje:- Får se hva som skjer

Martin Ødegaard (22) skal etter alt å dømme spille toppkamp med Arsenal mot Liverpool til helgen i Premier League. Samtidig kan han bli spansk cupmester.

VOKSEN MANN BLITT: Martin Ødegaard har fått en sentral rolle i Arsenal og på det norske landslaget. Foto: Geir Olsen / NTB
VOKSEN MANN BLITT: Martin Ødegaard har fått en sentral rolle i Arsenal og på det norske landslaget. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

-Lørdag klokka 21 skal Liverpool og Arsenal sparke i gang helgens storoppgjør i Premier League. Det er ventet at Martin Ødegaard er en del av Mikel Artetas mannskap til det oppgjøret.

En halvtime seinere, og noen breddegrader sydligere skal cupfinalen i Spania spilles mellom Real Sociedad og Athletic Club. Det oppsiktsvekkende er at det er snakk om cupfinalen fra 2020, ikke 2021.

Fjorårets cupfinale ble nemlig utsatt grunnet pandemien. Dermed skal 2020-finalen spilles 3. april 2021.

Medaljeløs?

Finalen skal spilles uten publikum til stede på La Cartuja i Sevilla. Dette blir første gangen de to erkerivalene møtes til finale i den spanske cupen.

I den historiske finalen skulle fort Martin Ødegaard ha spilt en rolle, etter at han blant annet bidro med scoringer i åttedelsfinalen mot Osasuna, kvartfinalen mot Real Madrid og den første semifinalen mot Mirandés.

Da finalen ble utsatt forlot Ødegaard klubben først til fordel for Real Madrid, og siden på utlån til Arsenal. Dermed virker det å være usikkert om Ødegaard faktisk får en medalje, dersom Real Sociedad skulle vinne den spanske cupfinalen.

DEN GANG DA: Slik så det ut da Martin Ødegaard, Alexander Isak og resten av Real Sociedad hadde tatt seg til den spanske cupfinalen. Foto: REUTERS/Vincent West
DEN GANG DA: Slik så det ut da Martin Ødegaard, Alexander Isak og resten av Real Sociedad hadde tatt seg til den spanske cupfinalen. Foto: REUTERS/Vincent West Vis mer

- Martin kommer til å bli ansett som spansk cupmester, på lik linje med resten av spillerne som spilte den foregående sesongen, skriver pressesjef i Real Sociedad, Jon Ander Munduate, til Dagbladet.

- Hva angår en medalje, så vil det komme an på hvor mange vi får fra RFEF (det spanske fotballforbundet, jour.anm). Deretter får vi se hva som skjer.

Mye kan tyde på at det er Real Sociedad selv som bestemmer hvordan dette fordeles, skal vi tro det spanske fotballforbundet.

- Forbundet kommer til å gi klubbene med 40 medalje hver (finalist- og vinnermedalje, jour.anm). Nå, grunnet smittevernsprotokollene, blir ikke disse gitt spiller for spiller. Dette blir gitt til klubbdelegat, og hver klubb bestemmer hvem som får medalje, skriver pressesjef i det spanske fotballforbundet, Marisa González Casado til Dagbladet.

Munduate forteller at selv om drammenseren ikke blir å se på banen i cupfinalen, så er han fortsatt en figur som har lagt igjen et godt inntrykk i San Sebastián.

- Vi har et veldig godt forhold til ham. Han var her bare en sesong, men han har etterlatt seg gode minner her, sier pressesjefen om Ødegaards tid i San Sebastián.

TILBAKE: Real Sociedad bekrefter at Martin Ødegaards tid i klubben er et ferdigskrevet kapittel. I en video publisert av Real Sociedad takker Ødegaard klubben. Video: Real Sociedad / Strive Vis mer

Det er i så fall ikke bare Ødegaard en medalje kan ryke for. Willian José (Wolves), Ruben Pardo (Bordeaux) og Diego Llorente (Leeds) er tre av de mest framtredende som ikke lenger er i Real Sociedad.

Den kanskje største fra den sesongen er nok likevel en lyslugg fra Drammen, skal vi tro Viasport-ekspert Petter Veland.

- Totalt sett var Ødegaard en suksess, men at sesongen begynt bedre enn den avsluttet er det liten tvil om. Litt grunnet måten han presterte, men også fordi han slet med en kneskade utover sesongen, sier Veland.

- Han var en av de sentrale skikkelsene i Copa del Rey-eventyret. Han scoret på Santiago Bernabéu, han scoret mot Mirandés, han hadde mål og målgivende mot Osasuna, så han hadde en aktiv part i å sende Real Sociedad til finalen.

For Athletic Club er det først og fremst legendariske Aritz Aduriz som kan gå glipp av en medalje. Den mytiske spissen la nemlig skoene på hylla i sommer, og rakk dermed ikke å få med seg finalen.

Tilfeldighetenes cupfinale

Dette er den første finalen siden 2008 der verken Atlético Madrid, Real Madrid eller Barcelona er i den spanske cupfinalen. Den gangen gikk Valencia seirende ut av oppgjøret mot Getafe.

Valencia er også det siste laget som vant Copa del Rey. Det gjorde de i 2019, da Barcelona ble beseiret 2–1. Tilfeldighetene skal ha det til at Marcelino, som den gang trente Valencia, nå trener Athletic Club.

Marcelino rakk nemlig å få sparken i Valencia etter intern strid, mens også Gaizka Garitano måtte forlate sin jobb i Athletic Club grunnet skuffende resultater. Dermed får Marcelino, på merkverdig vis, muligheten til å forsvare sin cuptittel.

- I denne finalen har Marcelino ingenting å tape. Selvsagt vil det svi fordi man taper en cupfinale, og fordi det er mot erkerivalen. Men dette må anses som en bonus, for han skulle egentlig aldri vært en del av denne finalen, sier Veland.

- Jeg tror oppriktig talt at dersom Marcelino selv kunne valgt hvilken av de to finalene han skulle ha vunnet, dersom han bare fikk velge én, så hadde han gått for finale nummer to som kommer om noen uker.

MANN AV SKJEBNEN: Marcelino vant den spanske cupen med Valencia, og vant nylig den spanske supercupen med Athletic Club. Foto: Pablo Garcia/RFEF/Handout
MANN AV SKJEBNEN: Marcelino vant den spanske cupen med Valencia, og vant nylig den spanske supercupen med Athletic Club. Foto: Pablo Garcia/RFEF/Handout Vis mer

For det er nemlig slik at dersom det skulle gå riktig så godt i finalen mot Ødegaards tidligere lag, så vil Marcelino også ha muligheten til å forsvare sin tittel igjen om to uker. For finalen i 2021 skal også spilles, og også i den er Athletic et av lagene.

Denne sesongen har nemlig klubben tatt seg til finalen, og slo til slutt ut Levante i semifinalene. I finalen får Marcelino på nytt et møte med Barcelona.

Den katalanske klubben er nok ivrige på revansj mot Marcelino for det forsmedelige tapet i 2019. Barcelonas trener heter Ronald Koeman. Han var tilfeldigvis trener for Valencia da de vant cupfinalen i 2008, sist gang verken Barcelona eller Real Madrid var i finalen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer