Jakob Ingebrigtsen Tokyo-OL

Full forvirring

Jakob Ingebrigtsen er på vei mot sitt livs form. Men hvem skal han løpe mot på 1500 meter i OL?

NÅDDE IKKE FRAM: Jakob Ingebrigtsen er i flott form, men konkurransen er hard på 1500 meter. Hvem han møter i OL er imidlertid svært uvisst. FOTO: AFP/ CLEMENT MAHOUDEAUL
NÅDDE IKKE FRAM: Jakob Ingebrigtsen er i flott form, men konkurransen er hard på 1500 meter. Hvem han møter i OL er imidlertid svært uvisst. FOTO: AFP/ CLEMENT MAHOUDEAUL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

RETT fra noen dager med halsbetennelse, løp Jakob Ingebrigtsen med 3.29,25 sin nest raskeste 1500 meter. Han ble nummer tre i den siste OL-testen i Diamond League i Monaco. De to foran ham skal ikke løpe denne distansen i Tokyo.

Eller skal de det?

Forvirringen rundt Jakob er stor bare noen uker før det som er ment å bli 20-åringens største løp. Det dreier seg om ville rykter og høyt spill.

Sånn er alt som det skal være før denne norske sensasjonen fortsetter å forbløffe internasjonal friidrett.

For så spesiell er Jakob Ingebrigtsen.

LA gå at han i går ble slått på nytt av Timothy Cheruiyot. Det har skjedd alle de tolv gangene de har konkurrert. Men aldersforskjellen de to imellom er hele fem år. Med Jakobs helt stabile utvikling sesong for sesong, tyder alt på at han kommer til å bli den beste av dem.

Om det vises allerede i Tokyo er derimot mer enn usikkert. Cheruiyot er foreløpig ikke en gang tatt ut til lekene etter at han misset i innspurten under det kenyanske uttaket forleden.

Det skjedde på grunn av en skade. At han er suverent best, er det ingen tvil om.

Spørsmålet er bare hvordan en av løpernasjonen Kenyas klareste gullkandidater nå skal komme seg til OL.

I HJEMLANDET går ryktene om at dette uttaket var fikset for at en av friidrettsforbundets ledere skulle få med sin kandidat. Vanligvis blir en av de tre 1500-meterløperne tatt ut på skjønn. Denne gangen kom det tre navn dagen etter uttaksstevnet der en tydelig plaget Cheruiyot ble nummer fire.

Korrupsjonen i Kenya er så utbredt at det med rykter følger naturlig. Rett etter stevnet var Timothy selv den første til å gratulere de tre andre med en rørende melding. I går var han like rolig, og fortalte mer om hva som hadde skjedd:

- Jeg hadde konkurrert lite hjemme i Kenya på grunn av problemer på baksida av låret. I tillegg mistet jeg en i familien den dagen uttaket var. Det forklarer hvorfor jeg ikke kom med på laget, sa han etter å ha dratt feltet inn til topptider og selv satt pers på 3.28,28.

Men kanskje er ikke OL-døra stengt likevel.

DET velrenommerte fagnettstedet Letsrun.com har en interessant analyse av hvordan den beste fortsatt kan få sjansen til å vinne OL-gull.

Fordi Kenya etter år med dopingskandaler er blitt plassert av World Athletics som en såkalt «Kategori-A-nasjon», er det mulig at enkelte av løperne i OL-troppen likevel ikke får være med i Tokyo.

På grunn av all svindelen i landet krever internasjonal friidrett at OL-løperne derfra har minst tre uanmeldte troverdige tester før de konkurrerer i sommerlekene. Det var denne regelen som ga utskiftninger i den kenyanske troppen i sist VM der de to beste fra det nasjonale uttaket på 5000 meter likevel ikke fikk starte i mesterskapet.

Siden to av tre kenyanere på OL-laget er ganske ukjente, er det slett ikke sikkert at de er blitt fulgt opp med slike troverdige kontroller. Det betyr at enten Charles Simotwo (nummer fem i går) og Kamar Etyang kan ryke. Og da overtar Timothy Cheruiyot eventuelt den ledige plassen.

SMADRET ALLE: Jakob Ingebrigtsen løp inn til ny europarekord på 5000-meter i Firenze. Video: NRK / Dagbladet TV Vis mer

MEN skiftene i teten på 1500 meter stopper nødvendigvis ikke der. I går tok spanske Mohamed Katir en sensasjonell andreplass. Han senket sin bestetid med fem sekunder til sterke 3.28,76.

Meningen har vært at Katir skal løpe 5000 meter i OL, men det spørs om det valget holder nå som han plutselig har større gullsjanser på 1500 meter.

Spanjolen har hatt eksplosiv framgang gjennom hele denne sesongen. Det overrasker kanskje ikke Jakob siden de to tidvis har trent sammen i tynnlufta i Sierra Nevada.

Men det kan altså gi en joker med spurtstyrke på distansen.

RETT inn i det spillet kommer også australske Stewart McSwain som Jakob så vidt holdt unna på målstreken i går. Framgangen for denne 26-årige bondegutten fra Tasmania har kommet så seint og så sterkt at den fort kan fortsette også inn mot OL.

Der har allsidige McSwain med ferske rekorder på langdistansene allerede valgt seg Jakob som motstander:

- 1500 meter kommer til å bli en virkelig tett konkurranse, men jeg er trygg på den, sa han forleden og forklarte:

- Jeg tenkte på å doble med 5000 meter men heatene kommer for tett. Så sterk er jeg ikke ennå.

DET er en svært realistisk og disiplinert løper som tror han kan gi Jakob Ingebrigtsen kamp. McSwain er høy, men fikk lengden meget seint. Først for bare noen få år siden stoppet han å vokse. Da kom resultatene, og det med en spesiell teknikk:

- Ser du hvordan denne gutten løper? All kraften går bakover. Det er som om han er Oscar Pistorius med legger av karbonfibre, sier Nic Bideau, den sterke treneren i det meste av australsk løpersuksess de siste tiåra.

Stewart McSwain er ekstremt stiv. Treningskameratene fleiper med at han ikke kan knytte sin egne skolisser; armene stopper 30 centimeter oppe på leggene.

Men det å gjøre den olympiske 1500 meteren mer spennende, ser det ut som om han er i stand til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer