FULL STYRING:  Fortsatt har FIFA-president Joseph Blatter grei kontroll på verdensfotballen. FOTO: AFP /Aizar RALDES.
FULL STYRING: Fortsatt har FIFA-president Joseph Blatter grei kontroll på verdensfotballen. FOTO: AFP /Aizar RALDES.Vis mer

Full kontroll på bakrommet

Fotballsjef Joseph Blatter lett gjennom første hinder.

MENS sportens venner verden over venter med spenning på hvilke endringer president Joseph Blatter foreslår for å dempe kritikken mot hans hittil vel private internasjonale fotballforbundet (FIFA), kom den første antydningen om at sjefens makt fortsatt er stor. Denne uka skled den røffe kritikeren Karl-Heinz Rummenigge pent inn i FIFA-rekken igjen etter at han hadde sammenlignet Blatters styre med Egypts tidligere diktator Hosni Mubarak:

_Mubarak kunne aldri tenkt seg for ett år siden at han skulle bli jaget fra kontoret, sa Rummenigge til det sveitsiske finansmagasinet Bilanz forleden, og føyde til at Blatter burde gjennomføre de forandringene som var lovet før etterfølgeren hans måtte gjøre det eller revolusjonen kom innenfra.

Noen dager, et par telefonsamtaler og muligens enkelte møter på bakrommet seinere, var tonen en helt annen:

_Det var ikke riktig av meg å holde en slik form på diskusjonen, sa Rummenigge midt i denne uka og fortalte at han allerede hadde ringt Blatter og bedt om unnskyldning.

DETTE er et tydelig fredssignal fra en mektig fotballeder som i kraft av vervet som styreformann for den europeiske klubbforeningen (ECA) kunne blitt en vrien motstander for en presset president.

For nettopp Rummenigge presenterte seg som en klar Blatter-kritiker rett etter FIFA-kongressen i sommer der den gamle sveitseren ble gjenvalgt som president i det han lovet en mer åpen og demokratisk fotballbevegelse:

_Sepp Blatter sier at han rydder i butikken, men det faktum at ingen tror på ham forteller alt. Jeg er ikke optimistisk fordi FIFA-ledelsen egentlig tror systemet er perfekt  siden det er en pengemaskin. Dette er en flott sport, men den avgjøres av korrupte folk. Jeg er ikke klar for å akseptere et slikt system, og jeg er ikke alene om det, sa Rummenigge den gang. Etter at ECA tidlig denne uka hadde møte i Geneve om nødvendige endringer i ledelsen av verdensfotballen, er tyskeren adskillig mer forsiktig:

_Fotballen har aldri vært så viktig som i dag, men vi må finne en ærlig måte å forbedre ryktet vårt på. Vi må ta vare på fotballen som en sport og ikke som en juridisk tvist, sa han og tonet ned Blatter-kritikken.

BAKGRUNNEN er at Rummenigge både som Bayern München sjef og styreleder for de mektigste europeiske proffklubbene innser at hans side også har et imageproblem. Det er jo nettopp disse aktørene som har skrudd til lønnsutviklingen i fotballen og tidvis framstår som like kyniske pengemaskiner som FIFA.

Når klubbene nå forsøker å bruke Blatters sårbare posisjon som anledning til å presse gjennom sitt syn i den langvarige striden om vektingen av seriespill mot landslagsspill på de internasjonale terminlistene, er det fort gjort å overspille. Selv om hele 75% av spillerne i siste VM kom fra Rummenigges oppdragsgivere, bygger fotballens sterke globale posisjon på mye mer enn de berømte europeiske klubbene. Langt på vei er det Joseph Blatters og han forgjenger Joao Havelange sin ikke alltid like idealistiske fotballmisjonæring av all verden som har gjort denne sporten så enestående.

UANSETT hva man måtte mene om virkemidlene i denne misjonsvirksomheten har den gitt Blatter selv en posisjon som fortsatt holder kritikerne på avstand. Den internasjonale fotballpresidenten er muligens truet på tronen etter gjenvalget og tumultene rundt FIFA-kongressen i sommer, men han har likevel en virkelighetsforståelse som langt overgår Hosni Mubaraks.

Det gjør at Blatter minst er fredet til 20. oktober. Da møtesr FIFAs eksekutivkomite for å høre hva fotballpresidenten foreslår av tiltak for en mer åpen internasjonal fotballbevegelse.

I mellomtida beholder Joseph Blatter makten på bakrommet.