Full krangel om kontrakten

Først skrev Morgan Andersen under på en avtale om at Lyn frasa seg alle rettigheter i forbindelse med et salg av John Obi Mikel. Men da han skulle selge spilleren, mente han at avtalen ikke gjaldt lenger.

I punkt fire i en avtale mellom FC Lyn og Rune Hauge-selskapet Profile Sports Limited, datert 8. september 2004 står det svart på hvitt:

«Klubben aksepterer å ikke ha noen rettigheter av noe slag (økonomisk eller andre) i forbindelse med overgang til eventuell ny klubb. Dette gjelder uansett hvilket lag i klubben spilleren spiller for på tidspunktet for eventuell overgang (....)»

Avtalen kom offentligheten til syne først i går, da Rune Hauge og Profile-advokat Marius Gisvold for alvor bestemte seg for å entre banen i den kompliserte overgangstvisten rundt Obi Mikel.

De hevder det er ubestridelig at Lyn har brutt en vanntett avtale med Hauge og Profile - selskapet som igjen var hyret inn av det internasjonale selskapet SEM (Sports Entertainment & Media Group) for å pleie John Obi Mikel og hans tre nigerianske venner under norgesoppholdet.

-  Ulovlig

Lyn-advokat Erik Nadheim mener Lyn avtalen ikke er verdt noen ting, og at de derfor var i sin fulle rett til å selge spilleren da tilbudet fra Manchester United forelå.

-  Profile Sport har påberopt seg en rett de ikke kan ha. Det er ikke selskaper, men klubber, som har juridisk rett til spillere i kontraktsperioden. Om Profile mener noe annet er det i strid med fotballens nasjonale og internasjonale regelverk, skriver Nadheim i en pressemelding.

Morgan Andersen påpeker at avtalen også opphørte i det øyeblikk spilleren fikk proffstatus.

SLITER: Lyn-direktør Morgan Andersen. Foto: Ole C.H. Thomassen
SLITER: Lyn-direktør Morgan Andersen. Foto: Ole C.H. Thomassen Vis mer

-  Avtalen de viser til, gjaldt så lenge spilleren hadde studentvisum og amatørstatus. Da vi skrev ny proffkontrakt med spilleren, som vi fikk godkjent av forbundet, opphørte denne amatørstatusen, sier Lyn-direktøren til Dagbladet.

Ifølge Andersen prøvde Hauges selskap å bli enig med Lyn om en tilpasset, lignende eierskapsavtale da spilleren skrev under proffkontrakt med klubben.

-  Men den skrev vi aldri under på. De har aldri protestert på at spilleren har fått status som profesjonell, og burde gått til NFF mye tidligere dersom dette var et problem.

Ifølge Nadheim var også Chelsea enig i at den aktuelle avtalen ikke ville skape noe problem for en overgang. Og det samme med Manchester United etterpå.

«Fossror»

Hauge-advokat Gisvold mener Lyn er «ute og fossror» med sine forklaringer:

-  Dette er bare tøys. Det er ingen som hevder at Profile har retten til spilleren. Hele poenget med avtalen var å sikre at ingen andre - heller ikke Lyn - skulle sikre seg retten i det øyeblikk Mikel fikk proffstatus. Det var spilleren selv som skulle sitte med de rettighetene som Bosman-spiller.

Punktet om at avtalen opphører i det øyeblikk Mikel fylte 18 mener han faller på egen urimelighet:

-  Om den bare skulle gjelde fram til han ble 18 år ville det ikke vært noe poeng i å skrive avtalen. Før han ble proff ville det nemlig ikke vært mulig for Lyn å selge spilleren, sier Marius Gisvold til Dagbladet.

Detaljert forklaring

På hjemmesiden la Lyn i går også fram en detaljert beskrivelse om framdriften fra kontakten med Manchester United ble opprettet 15. april til avtalen var i boks 29. april.

Her framgår det flere interessante opplysninger: Mikel skal ha gitt uttrykk for at han ikke hadde noen avtale med Chelsea og at han ønsket at Lyn skulle snakke med Manchester United.Da Morgan Andersen reiste til Manchester 25. april hadde Obis påståtte agent John Shittu vært i Oslo i to dager. Spillerne skal ha gitt beskjed til Lyn om ikke å nevne noe om United til agenten, fordi Mikel ifølge Lyn skal ha bedt klubben om å se på gyldigheten av agentkontrakter som ble inngått på vegne av Obi Mikel i 2003 og 2004.Dersom Mikel hadde ønsket at Shittu skulle forhandle kontrakt for ham, så kunne han jo ha reist sammen med Morgan Andersen til Manchester, skriver Lyn.Obi Mikel skal på telefon til manager Sir Alex Ferguson personlig ha forsikret om at Manchester United var hans førstevalg.Da Manchester United forhandlet med Lyn 29. april skal de ha blitt forevist skriftlige erklæringer fra Mikel om at han anså seg ubundet av enhver avtale hans far hadde inngått på hans vegne.Etter kontraktsinngåelsen skal Mikel selv ha gitt uttrykk for at ønsket å bli flyttet til et rolig sted noen dager. Tidligere har Lyn dog hevdet at det skyldtes grove trusler mot Mikel.Lyn ønsker Mikel tilbake til Oslo slik at han fortsatt kan spille for Lyn ut sesongen i henhold til sin kontrakt.

Verge eller ei?

Mens Mikel nå hevder han ble presset av Morgan Andersen til å inngå kontrakten med Chelsea, mener Lyn at alle som var tilstede under forhandlingene kan bekrefte at det ikke er korrekt, og viser til møtedeltakerne:

Jim Ryan, Matthew Bennett, Jim Solbakken, Henning Berg, Morgan Andersen, Erik Nadheim, spillerens verge og andre ansatte i klubben.

Hauge advokat Marius Gisvold fastholder derimot at spilleren ikke hadde noen verge i det aktuelle møtet.

-  Obi Mikel ba om å få en egen rådgiver, men fikk det ikke. Spilleren sier til meg at Morgan Andersen fikset alt, sier Gisvold til Dagbladet.

IKKE KONTROLL: John Obi Mikel har neppe spilt sin siste kamp, men trolig i Lyn-trøya.