Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Håndball-VM:

Full krangel om tv og radio før håndball-VM i Frankrike

NRK radio blir hjemme.

BLIR HJEMME: NRKs radioteam, her ved håndballekspert Øystein Havang og kommentator Patrick Sten Rowlands reiser ikke til VM i Frankrike. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
BLIR HJEMME: NRKs radioteam, her ved håndballekspert Øystein Havang og kommentator Patrick Sten Rowlands reiser ikke til VM i Frankrike. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

NRK Radio holder VM-kommentatoren hjemme i protest. Tysklands kamper i håndball sendes ikke på TV. IHF er ute i høye bølger allerede.

Et stivbeint IHF og deres medie-samarbeidspartner ligger bak konfliktene.

Tyskerne vant EM for et år siden, og finalen ble fulgt av 17 millioner tyske TV-seere. Bundesliga er også verdens desidert viktigste håndballserie.

Steng av

Nå krever rettighetsselgerne for VM at tyskerne slukker TV-signalene over deler av Nord-Afrika og Midtøsten under Tysklands kamper.

I Tyskland er det grunnlovsfestet at tyskere bosatt i utlandet skal ha mulighet til å se tysk TV – uansett hvor de holder til.

Dermed kan ikke tyske TV-kanaler stoppe signaler i visse deler av verden og holde sendingene oppe over tysk territorium.

Enden på såpeoperaen er at tyskerne bare tilbys å se en streaming-løsning etter at rettighetene for det nå er kjøpt av en tysk bank.

I Norge

Det internasjonale håndballforbundet (IHF) har også fått knallhard kritikk for å prise TV-rettighetene altfor høyt. Disse koster nå flere ganger mer enn for bare få år siden.

I tillegg har noen radiostasjoner, NRK inkludert, valgt å kommentere kampene hjemmefra i protest mot rådyre kommentatorplasser i Frankrike.

Dermed sitter Patrick Sten Rowlands i NRK-huset og snakker når Norge spiller sine VM-kamper.

Eneveldig

Om to år går neste VM, men rettighetene er fortsatt ikke solgt. Til NTB sier en IHF-representant at han ikke vet når dette vil skje.

IHF ledes fortsatt av egypteren Hassan Moustafa. Han er en meget omstridt president som har vært anklaget for korrupsjon en rekke ganger - uten at dette har ført til etterspill i rettssystemet.

Det var IHF som ga Norge en fribillett til VM etter at laget ble slått ut av Slovenia i kvalifiseringen i sommer.

Og IHF kastet også VM-kvalifiserte Australia ut av VM for to år siden og ga plassen til Tyskland.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling