Russiske stjerner utestengt fra OL:

Full krig blant russerne: To har falt og én anklages for å være en forræder

Sterke anklager mot bronsevinner.

BRÅK: Maxim Vylegzhanin, Alexander Legkov og Ilja Tsjernousov tok medaljene på herrenes femmil i OL 2014. Nå anklages Tsjernousov for å jobbe mot egne lagkamerater. Foto: NTB Scanpix
BRÅK: Maxim Vylegzhanin, Alexander Legkov og Ilja Tsjernousov tok medaljene på herrenes femmil i OL 2014. Nå anklages Tsjernousov for å jobbe mot egne lagkamerater. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er full panikk i russisk langrenn.

I går kom nyheten om at fire nye russiske langrennsprofiler er utestengt fra OL og at resultater fra Sotsji-lekene 2014 strykes:

Maxim Vylegzjanin, Alexei Petukhov, Jevgenija Sjapovalova og Julija Ivanova er de nye som er rammet på lista som fra før også inneholdt Aleksandr Legkov og Jevgenij Belov.

Går vi fire år tilbake i tid - til Sotsji-OL - vil dommen gå mest utover herrenes femmil, der Legov og Vylegzjanin tok gull og sølv.

Det betyr at Ilja Tsjernousov, også han russer, rykker opp fra bronseplass til gull.

Da de tre russiske langrennsprofilene sto sammen på pallen ble det et bilde på russisk suverenitet i OL på hjemmebane.

Nå slår glansbildet sprekker.

Og nettopp dette får debatten til å rase i russisk idrett. Tsjernousov har ikke vært under lupen til dopingjegerne på samme måte som Legkov og Vylegzjanin. Nå spør russisk langrenn seg om hvorfor.

Russiske langrennstrenere går til angrep og Tsjernousov anklages for å være en forræder.

- Han er bare rolig av én grunn: Han er med på denne konspirasjonen. Han står bak anklagene mot samarbeidspartnere og lagkamerater som har prestert bedre, sier Yuri Borodavko ifølge russisk Eurosport.

- Det er ikke kommet en eneste kommentar (fra Tsjernousov) som støtter lagkameratene. Han svikter lagkameratene sine, sier Borodavko, gjengitt av Sport.ru.

Sint Putin

Utestengelsene er også dårlig nytt med tanke på et nytt OL som starter om tre måneder. Russland-president Vladimir Putin kastet seg inn i debatten i går.

- Dette er det som plager meg: Lekene i Pyeongchang starter i februar og når er presidentvalget vårt? I mars, sier Putin.

- Det er stor grunn til å mistenke at alt dette er gjort av noen for å skape de nødvendige betingelsene for misnøye blant sportselskere og utøvere.

Putin, som ventes å stille til gjenvalg og forlenge perioden som president, antydet også at USAs store påvirkning på internasjonale idrettsorganisasjoner kan ha en negativ effekt på Russland.

Putin sa i uttalelsen at USA er hjemlandet til «de største selskapene som tilrettelegger for og kjøper tv-rettigheter, hovedsponsorene og annonsører» av store idrettsarrangement.

- Som hevn for vår påståtte involvering i valget deres, vil de (USA, journ.anm.) ønske å skape problemer i valget av president i Russland, sa Putin.

Forrige måned sa Putin at IOC ble presset av USA for å forhindre at Russland tar del i de vinterolympiske lekene i Pyeongchang neste år.

Anke?

Det er ventet at de utestengte russerne vil anke IOC-dommen.

Det var Russlands skiforbund som først gikk ut med at Maxim Vylegzjanin, Alexei Petukhov, Jevgenija Sjapovalova og Julija Ivanova er funnet skyldige i å ha brutt antidopingreglementet under OL i Sotsji.

Seinere bekreftet IOC dette i en uttalelse på sitt nettsted. Der sto det også at saken mot en annen utøver, som ikke er navngitt, er avsluttet uten sanksjon. Flere andre saker er fortsatt under behandling.

- Jeg anker. Jeg forbereder meg for å gå OL, sier Vylegzjanin.

- Det er vanskelig å velge ord. Jeg vil si mye i et veldig uanstendig språk, men jeg vil kjempe til siste slutt. Dette er en krig vi må vinne, skrev Petukhov på sin Instagram-profil torsdag.

Til FIS

Russlands skiforbund har allerede varslet at det vil anke torsdagens avgjørelse til Idrettens voldgiftsrett (CAS). Forbundets visepresident Sergej Krjanin reagerte sterkt på torsdagens beskjed om de nye diskvalifikasjonene.

- (IOC) bare spytter på oss og tror vi kan svelge det. Hvorfor avsier de disse kjennelsene uten bevis?, spør han det russiske nyhetsbyrået R-sport.

De seks russiske løperne diskvalifiseres alle på bakgrunn av beviser framkommet gjennom etterforskningen av det som påstås å ha vært et statlig støttet dopingprogram i russisk idrett. Til grunn for IOCs beslutning ligger funn som framkom i den mye omtalte McLaren-rapporten, skriver NTB.

På grunnlag av nettopp McLaren-rapporten innledet IOC dopingsak mot 28 russere i desember i fjor. Seks av dem ble suspendert og nektet deltakelse i Lahti-VM. Det er disse som nå er diskvalifisert fra Sotsji-OL.

IOCs disiplinærkommisjon under ledelse av Denis Oswald fortsetter å behandle de resterende sakene, og alle utøvere med sjanse til å kvalifisere seg til Pyeongchang-OL vil få sin sak avgjort innen utgangen av november.

For de seks langrennsløperne foreligger IOCs avgjørelse, og Det internasjonale skiforbundet (FIS) vil nå gjøre sin egen behandling av deres saker, som kan føre til utelukkelse også fra andre konkurranser enn dem IOC har jurisdiksjon over (det vil si OL).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer