Full krig om dop-rykter

Forsker Jim Stray Gundersen hevder en FIS.-sjef nektet ham adgang til blodprøve-rommet. Dopingsjef Inggard Lereim følte seg overstyrt av den medisinske sjefen i FIS. Nå kan dopingbråket i Lahti-VM ende i retten.

Den østerrikske bioingeniøren som utførte de omstridte blodprøvene under fjorårets ski-VM, innrømmer at fire-fem av blodprøvene inneholdt mindre blod enn de skulle. Jim Stray Gundersen mener derimot at hele 50 av 240 prøver inneholdt for lite blod.

- Dårlig behandling

- Dersom disse feilaktige beskyldningene og hevnaksjonene ikke opphører, ser jeg meg tvunget til å gå rettens vei og be om tiltale mot den personen som påstår dette, skriver bioingeniøren i et brev til FIS. Kvinnen ønsker å være anonym.

Stray Gundersen vil ha fakta på bordet og synes oppførelsen til Det internasjonale skiforbundet (FIS) under mesterskapet er mistenkelig.

- Vi ble behandlet helt annerledes under dette mesterskapet enn under tidligere mesterskap. Jeg lurte hele tida på hvorfor vi ble behandlet så dårlig, sier han til Dagbladet.

Forskeren og professoren var i VM-byen sammen med finske Tapio Videman for å samle inn blodmateriale til sitt forskningsprosjekt. Dette skulle brukes til å avsløre EPO-bruk. Men innhentingen av blod gikk ikke som forventet.

- Sarah Lewis ville ikke gi oss adgang til blodprøve-rommet. Den østerrikske jenta som gjennomførte testene, nektet oss å delta på testene. I tillegg var det noen som hadde kansellert hotellbestillingene våre og tatt fra oss akkrediteringene før vi ankom VM-byen, forteller Stray Gundersen.

Avviser

Generalsekretær Sarah Lewis i FIS blir tydelig provosert når hun blir konfrontert med beskyldningene fra Stray Gundersen.

- Jeg var aldri i eller rundt området hvor blodprøvene ble gjennomført. Lereim var ansvarlig for dopingkontrollene. Jeg for administrasjon og koordinasjon, men jeg hadde ingenting med selve gjennomføringen av testene å gjøre, sier Sarah Lewis til Dagbladet.

- Stray Gundersen hadde ingenting med testene i Lahti å gjøre. Det hadde heller ikke Videman. Dette er bare oppspinn. Jeg lekte ikke politi i disse områdene, tilføyer hun.

Den østerrikske bioingeniøren som foretok blodtestene nektet, ifølge Lereim, å rapporterte til andre enn Ernst Raas. Østerrikeren var under mesterskapet sjef for medisinsk kommisjon i FIS. Inggard Lereim var nestleder i kommisjonen og dopingsjef i VM. Raas raser over Lereims påstander.

Konflikt med Raas

- Jeg var ikke involvert. Jeg var ikke til stede i Lahti. Noe mer kan jeg ikke fortelle deg, sier han, kort.

- Hvem var det som hadde ansvaret for at alt gikk riktig for seg?

- Teknikeren som foretok prøvene ble veiledet av Inggard Lereim. Han fikk all informasjon. Jeg fikk ikke vite noe, verken fra teknikeren eller fra den medisinske kommisjonen.

Inggard Lereim fnyser av uttalelsene til sin tidligere sjef.

- Raas var faglig rådgiver for bioingeniøren. Hun ville ikke snakke med andre enn ham, noe vi syntes var upraktisk.

- Ble du mistenksom?

- Det var en uvant situasjon. Men min jobb var å gjennomføre dopingtestene. Hun gjennomførte blodprosentkontrollene som ble gjennomført før start. Jeg hadde mer enn nok med å gjøre min jobb, men det var en merkelig opplevelse å ikke få innsyn.

- Til slutt fikk vi endret på det, slik at Raas ikke kunne fjernstyre alt, sier Lereim.

- Men Raas nekter for at han hadde kontakt med bioingeniøren. Hvordan reagerer du på det?

- Hun ringte ham jevnlig. Men jeg vil ikke kommentere alt jeg har opplevd med Raas. Jeg vil ikke snakke om folk som jeg ikke kan se rett i øynene.

Uvitende sjef

Raas på sin side hevder at han ikke visste om noen av problemene som oppsto rundt blodprøvetestene under mesterskapet.

- Jeg var lederen for kommisjonen, men jeg fikk ingen informasjon. Jeg var ikke i Lahti og jeg hadde ikke ansvar for de nordiske grenene. Det var først ett år seinere at jeg fikk høre at ikke alt hadde godt riktig for seg i Lahti.

- Av hvem?

- Videman fortalte meg det under Salt Lake City-OL. Han sa at prøvene inneholdt for lite blod. Etter at jeg fikk høre dette, tok jeg kontakt med teknikeren og ba henne skrive et brev til FIS-presidenten.

Krever full gransking

Inggard Lereim og Jim Stray Gundersen mener nå FIS bør gjennomføre en full gransking av blodprøvetestene i Lahti.

- Jeg synes det som skjedde er veldig mistenkelig. Jeg synes derfor FIS bør få et uavhengig organ til å granske hva som skjedde og hva som ikke skjedde. Jeg synes det er rart at Sarah Lewis ikke har foretatt seg noe, sier Stray Gundersen.

De norske dopingekspertene får støtte fra den nye lederen i medisinsk kommisjon i FIS.

- Ja, det støtter jeg. Klarhet og åpenhet er en fordel, sier Bengt Saltin.

- Vi mottok en rapport fra Videman som gikk på at to tester hadde for lite blod, den har vi videresendt til WADA (Verdens anti-dopingbyrå. red.anm.). Nå er det opp til dem å bestemme hva som skjer videre. Ellers så kan vi ikke granske alle rykter om doping som blir satt ut, da ville det blitt flere granskingskommisjoner enn det er langrennsløpere i verden, sier Sarah Lewis spøkefullt.

SAMLET INN BLODPÅRØVER: Forskeren Jim Stray Gundersen jobbet med å samle inn blodprøver fra deltakerne til et forskningsprosjekt under Lahti-VM. - Jeg lurte hele tida på hvorfor vi ble behandlet så dårlig, sier Stray Gundersen.