Full krig om NM-tremila

Langrennskomiteen bruker nå alle maktmidler for å få stjernene til start på NM-tremila om ei uke. I løperkontraktene til eliteløperne står det at de er forpliktet til å delta. En boikott av den omstridte fellesstarten, kan bli straffet med sanksjoner fra Skiforbundet.

I går sendte langrennskomiteens leder, Jan Erik Granamo, ut et brev til samtlige løpere på elitelaget.

Der blir de gjort oppmerksomme på det punktet i løperkontrakten som slår fast at de er forpliktet til å delta i NM.

Sanksjoner

- Kontrakten slår fast at alle er forpliktet til å delta. I brevet henviser vi bare løperne til dette punktet i avtalen, forklarer Jan Erik Granamo til Dagbladet.

Hvis løperne likevel velger å boikotte fellesstarten, kan det i verste fall bli snakk om å ilegge dem bøter, eller trekke dem i lønna de mottar fra Skiforbundet.

- Det finnes sanksjonsmuligheter ved et kontraktsbrudd. Hva det eventuelt blir, kan jeg ikke si konkret før vi ser hvordan dette ender opp, sier Granamo.

Han tror løperne vil besinne seg, og stille opp. Fellesstart blir det uansett.

- Det er helt uaktuelt å gjøre tremila om til klassisk 30-sekunders intervall-start. Det blir fellesstart uansett hvor mange som boikotter.

Oppgitt

Thomas Alsgaard er oppgitt over langrennskomiteens utspill.

- Dette liker jeg ikke. Det blir litt feil for meg at vi tvinges. Vi har prøvd å nå fram med vårt syn på saken, men det nytter jo ikke. Det er tragisk, sier Alsgaard til Dagbladet.

Per i dag har han ingen planer om å gå NM-tremila

- Jeg har ikke lyst. Tremila var den fineste distansen å gå i NM. Med fellesstart blir den helt ødelagt.

Alsgaard er også luta lei av å kjempe mot Jan Erik Granamo og langrennskomiteen.

- Det er som å prate til en vegg. Nå har vi kjempet mye mot FIS, og det hadde kanskje vært greit å få litt støtte for vårt syn her hjemme i Norge, sukker han.

Bred støtte

Alsgaard har bred støtte for sitt syn om å gjøre fellesstarten om til ei vanlig tremil i NM. En undersøkelse gjort blant de nest beste løperne i Norge, viser at 70 prosent er imot fellesstart i NM. Hele 11 av 19 skikretser er også imot nyvinningen. De fleste eliteløperne står også bak Alsgaard. Kristen Skjeldal mener en fellesstart er en uverdig konkurranseform.

- Jeg er helt sikker på at det kommer til å bli uhell i en fellesstart. Det blir garantert kjefting, banning, og folk som slåss om posisjonene med skistavene. Det er rett og slett usportslig, sier Skjeldal til Dagbladet.

Bulken-løperen mener at det er de nest beste som vil lide mest.

- Jeg vil trolig ligge i teten. Det er de som blir liggende bak i grøten som får det verst.

Verdenscupvinneren fra tremila i Davos, Frode Estil, er også kritisk til at løpernes stemmer ikke blir hørt i denne saken.

- Det er veldig trist, men ingen bombe at langrennskomiteen ikke hører på oss. Vi begynner å bli vant til å bli motarbeidet, sier Estil til Dagbladet.

Han er usikker på om han vil starte hvis det blir fellesstart.

- Jeg får se hva som står i brevet fra langrennskomiteen. Forbundet er arbeidsgiveren min, så jeg får høre hva de sier.

  • Espen Bjervig bestemte seg allerede før jul for å droppe NM-tremila, men presiserer overfor Dagbladet at det er bygd på en samlet sportslig vurdering av den totale rennmengden.
  • Erling Jevne går heller ikke tremila. Dermed er «halve» landslaget borte fra start.