Idrettspresident Berit Kjølls hemmelige bruk av PR-byrå

Full krise: Hun er problemet

Denne saken gjaldt prinsipper. Nå gjør Berit Kjøll den selv personlig.

<strong>SA INGEN TING:</strong> Den nye idrettspresidenten Berit Kjøll valgte å unngå de vanskelige spørsmålene på den åpne pressekonferansen til Idrettsforbundet. Det var en svært dårlig strategi for å skaffe idretten nødvendig troverdighet. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
SA INGEN TING: Den nye idrettspresidenten Berit Kjøll valgte å unngå de vanskelige spørsmålene på den åpne pressekonferansen til Idrettsforbundet. Det var en svært dårlig strategi for å skaffe idretten nødvendig troverdighet. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NÅR den nye idrettspresidenten Berit Kjøll nå nekter å ta selvkritikk på hvilke midler som ble brukt for å få henne i posisjon, tar denne saken en ny vending:

  • Nå er det Kjøll selv som er blitt det store problemet.

I formiddag ble saken forverret ved at Kjøll bekreftet at hun visste at Håndballforbundets innleide PR-byrå hadde bedt storsponsor OBOS skrive et avisinnlegg til støtte for hennes kandidatur, uten å fortelle hvem som sto bak initiativet. Hun syntes det generelt var helt greit at idretten bruker sponsorer på denne måten:

- Det er helt alright det, sa Kjøll.

Men det er det neppe for idrettsbevegelsen.

FOR nå skal idrettsbevegelsen gjennomgå valgkampen til sin nye president. På det første styremøtet denne uka ble det nedsatt en komité som skal lage en rapport til den store ledersamlingen som bevegelsen skal ha i november.

Meningen er å se på idrettens valgkamper generelt, men mandatet gjør klar til full oppvask om alt det skjulte spillet til Håndballforbundet for å få Berit Kjøll i posisjon:

- Gruppas arbeid skal inkludere en evaluering av valgprosessen derunder også belyse bruk av ekstern bistand betalt og ubetalt, lyder bestillingen fra styret som har med visepresident Vibecke Sørensen i utvalget.

Det betyr at idrettsbevegelsen et halvt år etter valget kan plukke fra hverandre de metodene deres nye leder benyttet seg av for å bli valgt.

For norsk idrett er det tilnærmet full krise. Idrettspresidenten er jo uansett valgt for fire år.

I MELLOMTIDA sitter Berit Kjøll på lånt tid. På pressekonferansen i dag gjentok hun også at hun er fullt ut habil i spørsmål om Norges Håndballforbund:

  • At håndballen i hemmelighet betalte over 100 000 kroner for å få henne i posisjon, betyr visst ingen ting.

- Jeg er ekstra påpasselig når det gjelder håndballen, forsikret Kjøll overfor Dagbladet i dag, men den forsikringen hjelper henne lite.

Dette er et prinsipielt spørsmål. For går det an å være habil når det gjelder et særforbund som har betalt presidentmakten i en bevegelse med 54 andre særidretter?

SLIK snakker Berit Kjøll seg inn i stadig nye problemer. Ved fortsatt å nekte for åpenbare feil i det arbeidet som hjalp henne fram mot valget, kommer hun seg ikke løs. De sentrale spørsmålene om betalte PR-tjenester, sponsorinnblanding og IOC sin rolle i valgkampen, vil forfølge henne.

Framover kommer disse uløste prinsipielle spørsmålene til å overskygge flere av de sakene hun skal fronte som leder av den frivillige idrettsbevegelsen. Og alt dette fordi hun tilsynelatende mest er ledet av seg selv. Helt konkret:

  • Hennes eget behov for ikke å ha gjort noe feil.

Men nå drar hun dessverre idretten med seg i det nederlaget.

NETTOPP dette første styremøtet var sjansen til å få en rask løsning. I stedet valgte Kjøll å ikke si et ord om det prinsipielle i sin egen åpne gjennomgang. Det var generalsekretær Karen Kvalevåg som seinere informerte om det arbeidet idretten nå vil gjøre for eventuelt å rette opp feilene som ble gjort i den nye presidentens valgkamp.

Om denne framgangsmåten også var et råd fra skjulte, betalte PR-byråer, er uvisst. Dagbladet rakk ikke å spørre i de fem minuttene vi fikk tildelt til egne spørsmål. Det som er sikkert, er at det i så fall var et dårlig råd. For helt fram til den åpne debatten på ledermøtet i november vil Kjøll være betydelig svekket i flere helt sentrale saker.

AKKURAT det viser seg tydelig i den pågående debatten om gamblingindustriens oppkjøp av det frivillige norske sjakkmiljøet. Der kritiserte den nye idrettspresidenten nylig skarpt dette misbruket av norsk frivillighet:

- Dette er en forretningsavtale som til nå har vært forbeholdt profesjonelle kommunikasjonshus og lobbyister, problematiserte Kjøll sjakkens mulige sponsoravtale med den svenske spillgiganten Kindred i et intervju med Aftenposten, men slik kritikk kler dårlig en idrettspresident som selv har misbrukt både betalte PR-tjenester og sponsorenes makt.

Om Norges Sjakkforbund sier ja takk til å bli en interesseorganisasjon for utenlandske spillselskap, har altså idrettsbevegelsen en president som ikke med full troverdighet kan snakke mot dette misbruket.

SLIKE saker kommer i kø framover. Spesielt Norges forhold til den internasjonale olympiske komité (IOC) blir sentralt i en internasjonal idrett der de olympiske lederne tviholder på makten til å lede dopingjakten.

Heller ikke her er den nye idrettspresidenten åpenbar habil. For hva mener Kjøll egentlig om at IOC sin representant i Norge jobbet i samme gruppe som Håndballforbundet og det betalte PR-byrået for å få henne valgt som idrettspresident?

Det vet vi fortsatt ingen ting om. Da kan vi heller ikke vite noe om Berit Kjøll sine egne bindinger til IOC.

FOR den viktigste åpenhetsdebatten som norsk idrett har stått i, er slett ikke åpen. Den er derimot utsatt til november, om ikke noen som kjenner idrettsbevegelsen bedre enn den nyvalgte presidenten hjelper henne til å skifte mening om åpenhet.

Det hadde vært fint både for idretten og henne.

For nå er dessverre Berit Kjøll blitt problemet for norsk idrett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer