STØTTER STREIK: Danmarks fotballkvinner streiker. Det skjønner Norges Caroline Graham Hansen godt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STØTTER STREIK: Danmarks fotballkvinner streiker. Det skjønner Norges Caroline Graham Hansen godt. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Danske fotballkvinner streiker:

Full krise i dansk fotball. Mener det kan være en norsk VM-fordel

Danmark kan kastes ut av VM og EM. Dansk streik gir mindre matching for VM-rival Nederland.

FREDRIKSTAD (Dagbladet): Det danske fotballandslaget for kvinner streiker og er i en bitter strid med eget forbund (DBU). I dag brøt forhandlingene sammen på nytt.

Bakgrunnen er at Dansk Boldspil-Union (DBU) og Spillerforeningen ikke er enige om den økonomiske avtalen. Partene strides om forbundet er spillernes arbeidsgiver eller ikke.

Striden førte blant annet til at privatlandskampen mellom Danmark og Nederland i går ble avlyst - dette fordi spillerne er ute i en streik.

Den norske fotballstjernen Caroline Graham Hansen støtter sine danske kolleger.

- Jeg kjenner Pernille (Harder, dansk stjerne) og synes det er tøft at de står opp mot forbundet. Jeg skjønner godt at de streiker, sier Graham Hansen til Dagbladet.

Kastes ut av VM?

Etter at forhandlingene brøt sammen i dag er det klart at ingen av sølvvinnerne fra EM i sommer stiller til danskenes første VM-kvalifiseringskamp mot Ungarn tirsdag.

Nå kan laget bli kastet ut av hele VM-kvalifiseringen. Dermed kan både neste VM og EM ryke.

Spørsmålet danskene nå stiller seg er om landslagssjef Søren Randa-Boldt klarer å finne nye spillere som kan representere landslaget. Trolig vil det bli svært upopulært om noen andre plutselig takker ja.

- Jeg tror ingen takker ja. Da bryter de med fellesskapet, sier fotballekspert Arnela Muminovic til Ekstra Bladet.

Stor forskjell

Andre forteller om dagens forhandlinger.

- Det gikk litt opp, og litt ned i forhandlingene. Jeg er sikker på at vi hadde kommet til enighet om vi hadde to ekstra timer, sier Pernille Harder, etter at forhandlingene brøt sammen ved 13-tida.

Harder er lagvenninne med Graham Hansen i Wolfsburg. Danskene imponerte stort i sommeren EM og ble tapende finalist mot nettopp Nederland. Nå slår krever de også bedre arbeidsvilkår.

- Det blir for dumt å behandle folk på den måten som det danske forbundet gjør. De får knapt noen ting. De spiller omtrent for 200 kroner kampen, sier Graham Hansen videre.

Hun forteller at det er stor forskjell på den avtalen det norske landslaget har, og hvordan tilværelsen for danske spillere er.

- Vi har vår avtale og en fellesavtale som fungerer helt greit. Vi blir ikke rike av dette vi heller, men vår avtale er mye, mye bedre enn den danske. Jeg synes det trist at det er blitt sånn at danske spillere må streike når kampen er utsolgt, sier Wolfsburg-spilleren.

- Streik er dramatisk?

DANSK STJERNE: Pernille Harder. Foto: AFP
DANSK STJERNE: Pernille Harder. Foto: AFP Vis mer

- Ja, veldig. Men når partene ikke er enige, så er det sånn det fungerer i arbeidslivet.

- Fordel Norge

Norge er i VM-kvalifiseringsgruppe med nettopp Nederland - som fikk sin kamp avlyst i går. Det mener Graham Hansen kan være en fordel før lagene møtes om en drøy måned i Groningen. Kampene mot Nederland blir trolig en gruppefinale. Den første spilles 24. oktober.

- Det er bra for oss. At Nederland får mindre matchtrening kan være en fordel for oss. Helt klart. Nå har de ikke kamper før vi møtes i oktober, hvis de ikke får satt opp noe nytt, sier Graham Hansen.

Norge er i gruppe med Nord-Irland, Irland, Nederland og Slovakia. Den som vinner gruppa er klar for VM. Samtidig skal de fire beste toerne (av sju grupper) ut i en playoff.

Først i oktober neste år skal de fire toerne ut i playoff om én VM-plass.

Fotball-VM 2019 arrangeres i Frankrike.

Norge møter Slovakia til ny kamp, i Sarpsborg, tirsdag i neste uke.

Strid fortsetter

Forhandlingene mellom Det danske fotballforbundet (DBU) og kvinnelandslaget har brøt sammen tidligere i dag og allerede før dette var fredagens planlagte landskamp mellom EM-finalistene Danmark og Nederland avlyst på grunn av konflikten.

Landslagskaptein Pernille Harder har ingen forståelse for avlysningen.

- Det har vært masse tid til å finne en løsning. DBU har ikke ønsket å forhandle siden søndag. Hele mandagen gikk uten at det ble forhandlet. Det hele virker helt uforståelig, sier Harder, ifølge NTB.

Konflikten dreier seg om at spillerne på Danmarks kvinnelandslag og U21-landslaget for menn står uten en landslagsavtale.

EM-sølvvinnerne er ikke enige med DBU om økonomiske og andre vilkår for framtiden.

Her er forslaget til DBU, ifølge BT (tekst er på dansk):

Parterne er enige om, at vilkårene i seneste landsholdsaftale om 'Vilkår for deltagelse i DBU's kvindesenior-landsholdstrupper 2014-2017' gælder midlertidigt til og med 30. september 2017, dog med følgende ændringer:

1. Udtagelsesbonus i kvalifikationskampe i punkt 2.4 forhøjes fra 2500 kroner til 4000 kroner i såvel hjemme- som udekampe.

2. I september måned vil der blive udbetalt supplerende stipendier med 1/12 af en årlig supplerende pulje på 500.000 kroer, svarende til 41.667 kroner.

3. Ved enighed om en ny aftale vil forhøjelserne som nævnt i punkt 1 og 2 gælde med tilbagevirkende kraft fra 1. september 2017.

4. DBU tager initiativ til etablering af en ekstern pulje til tilvejebringelse af midler til udvikling af kvindefodbold, herunder til legater til kvindelige fodboldlandsholdsspillere.

Parterne forpligter sig til at indgå i en dialog med DIF og LO i forbindelse med de fortsatte forhandlinger om en ny aftale mellem parterne vedrørende en afklaring af spørgsmålet om spillernes eventuelle status som lønmodtagere og DBU’s eventuelle status som arbejdsgiver.

Kilde: DBU

Live-published photos and videos via Shootitlive