Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Weng holdt på å bli meid ned i Kollen

Full mann rystet Weng

Heidi Weng og Astrid Uhrenholdt Jacobsen fikk et ublidt møte med en full mann i Holmenkollen. - Det var like før det gikk rett vest, sier Weng.

KAOTISK: Heidi Weng endte på en skuffende 17. plass på 3-mila i Holmenkollen, men hele løpet ble nesten spolert av ivrige tilskuere. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås. Video: NRK Vis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Da verdens beste langrennskvinner omsider fikk konkurrere på Holmenkollen-helgas festdag, lørdag, ble det hele en spesiell affære.

På stadion var det ingen tilskuere, i pakt med torsdagens bestemmelse om at tilskuerne nektes adgang på arenaen.

Langs løypa inne i skogen var det imidlertid mange som trosset helsemyndighetenes råd. Dermed ble det også i år en fyllefest i Holmenkollen - med mange overstadig berusede unge mennesker.

Én av dem holdt på å lage en gedigen skandale ved å nesten meie Heidi Weng og Astrid Uhrenholdt Jacobsen underveis i tremila.

Weng: - Ikke sånn det skal være

En full gutt hoppet nemlig inn i langrennsløypa mens verdenscuprennet pågikk og holdt på å felle Weng og Jacobsen.

- Det var nesten at Astrid og jeg ble meid ned av en som løp ute i løypa. At sånt skjer, er dumt. Det er ikke sånn det skal være, sier Heidi Weng til Dagbladet.

NESTEN OVERFALT: Heidi Weng holdt på å bli meid ned av en full gutt i Holmenkollen. Foto: Annika Byrde / NTB scanpix
NESTEN OVERFALT: Heidi Weng holdt på å bli meid ned av en full gutt i Holmenkollen. Foto: Annika Byrde / NTB scanpix Vis mer

- Jeg har ikke snakket med Astrid om det, men det var like før det gikk rett vest med mange av oss, forteller den norske langrennsprofilen.

- Hva skjedde egentlig?

- Det var en som hoppet ut i løypa og løp midt i skisporet. Han hoppet heldigvis ut av løypa igjen litt senere, men det kunne gått skikkelig galt. Det var bare flaks at det gikk bra, forteller Weng.

- Hvordan reagerte dere da det skjedde?

- Vi måtte bytte spor da han kom. Det kunne ha blitt krasj, men det gikk heldigvis bra, forsikrer hun.

- Bare ikke pust på meg

28-åringen fra Enebakk er redd for å bli smittet av coronavirus og ber tilskuere som trosser helsemyndighetens anmodning om å ikke puste på henne.

- Jeg synes det er veldig bra at folk holder seg hjemme, jeg. Jeg har ikke lyst til å være syk og synes at det er veldig greit å holde avstand. At folk kommer til løypa er greit, bare ikke pust på meg, sier Weng til Dagbladet.

OVERRASKET: De svenske stjernene ble overrasket da Therese Johaug ikke valgte å bytte ski underveis på dagens 3-mil i Holmenkollen. Valget ble avgjørende for hele løpet. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

- Stemningen i skogen var bra den. Jeg synes det er bra de holder seg i skogen og håper de holder avstand fra hverandre. Jeg tror vi skal være glad for at det blir skirenn. Jeg trodde kanskje at de tok det så alvorlig at det ikke ble skirenn.

- Marit Bjørgen var blant dem som sto langs løypa. Så du henne?

- Ja, jeg så Marit. Jeg stoppet og snakket med henne før start, sier Weng.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som var involvert i den samme episoden som Weng, gråt etter målgang etter den skuffende tremila, som blir Heming-jentas siste renn for sesongen. Framtiden for langrennskarrieren hennes er uviss, som den har vært på denne tiden de siste sesongene.

Karlsson om Kollen-møtet: - Spesielt

Therese Johaug, som i likhet med Weng og Jacobsen ble et offer for skivalgtabben, unngikk heldigvis samme skremmende erfaring som Weng.

SEIER: Frida Karlsson vant tremila i Holmenkollen. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

- Nei, jeg var ikke involvert i noen slike situasjoner, sier Johaug til Dagbladet.

Frida Karlsson, som vant tremila i Kollen, synes stemningen i løypa var bra, tross de spesielle omstendighetene.

- I skogen var det en riktig folkefest, men det var spesielt at det var folketomt på stadion da det skulle spurtes om seieren, sier Frida Karlsson til Dagbladet.

Rørt etter revansje

Karlsson og Sverige gjorde en taktisk genistrek da hun tok knekken på Therese Johaug lørdag - på det som så ut til å bli en parademarsj på favorittdistansen tremil i Holmenkollen.

- Med tanke på forberedelsene og hvordan denne sesongen har vært, kjennes det ut som en skikkelig revansje. Dette betyr veldig mye for meg. Det er en herlig følelse. Dette er så stort og varmer hele hjertet at lagkameratene jubler for meg, sier Karlsson til Dagbladet.

TABBE: Therese Johaug endte på andreplass i Holmenkollen. Reporter: Øyvind Godø, Foto: Kristoffer Løkås. Vis mer

- Det ble en jakt på Therese. Jeg kjente at jeg hadde overtaket både mentalt og med tanke på skiene. Jeg kjente meg sterk, var ikke sliten og fikk energi av å ta mer og mer innpå. Det var fantastisk. Jeg ble så ivrig da jeg hentet inn Therese. Det var ikke noe jeg hadde sett for meg på forhånd. Da oppløpet kom, var jeg så sykt sugen på seier.

Kalla overrasket over Johaug-valg

Den svenske leiren er overrasket over tabben som Johaug og de norske langrennskvinnene gjorde da de ikke byttet ski, i motsetning til de svenske essene.

- Når det er klassisk, lønner det seg å bytte ski. I dag var det riktig valg, så kommer vi sikkert til å gjøre feil ved en seinere anledning. Vi får ta med oss dette videre, sier Kalla til Dagbladet.

- Det var herlig å ha friske ski mot slutten. Det var virkelig et vinnende opplegg for dagens løp. Det var fint å tryggheten og vite hva vi skulle gjøre, hver gang det var mulighet til å bytte ski.

BYTTET SKI: Charlotte Kalla skjønner ikke hvorfor Therese Johaug ikke gjorde det samme som de svenske jentene. Foto: Kristoffer Løkås. Vis mer

Den svenske planen ble lagt fredag kveld - og viste seg å være genial. I kirkebakken på tredjerunden avklarte de svenske løperne med hverandre og ble enige om å bytte ski.

- Det var et vinnende konsept med skivalget og en lagseier. I dag var vi smartere enn Norge, sier seierskvinnen Frida Karlsson til Dagbladet.

Therese Johaug erkjenner at hun er overrasket selv over skitabben som Norge gjorde og som trolig snøt henne for seier i Holmenkollen, et av årets høydepunkt.

Overrasket Johaug fulgte råd: - En tabbe

Til Dagbladet forteller Johaug at hun fikk beskjed om at hun ikke skulle bytte ski.

- Jeg er overrasket selv. Det var en tabbe å ikke bytte ski i dag, erkjenner Johaug overfor Dagbladet.

- Vi fikk råd om å ikke bytte ski. Jeg fulgte de rådene der. Sånn løpet utviklet seg da svenskene byttet ski og tjente mye på det, er det helt klart at jeg også burde ha bytta ski.

- Når skjønte du at dere hadde gjort et feil valg?

- Jeg fikk først beskjed om det da jeg gikk inn på stadion før sisterunden. Da sa broren min Karstein, som sto på Gratishaugen, hvem som hadde bytta ski og at de hadde tatt inn mye. Jeg kunne ha bytte ski litt etter det, men jeg rakk ikke det i kampens hete, forteller Johaug.

- Hvordan var det å høre at Karlsson kom bare nærmere og nærmere på sekunderingene?

- Det er kjedelig å høre at jeg leder med et minutt og taper hele forspranget og seieren. Samtidig er det sånt som kan skje i denne sporten, sier 31-åringen.

Smøresjefens forklaring

Smøresjef Stein Olav Snesrud legger ikke skjul på at Norge burde ha gjort som Sverige.

- Tanken vår før start og ut ifra det vi testet i går, så anbefalte vi dem å starte med det beste paret og gå med dem. Å bytte ski var først og fremst med tanke på feste, sier smøresjefen til Dagbladet.

- Kalla var overrasket over at Johaug og co. ikke byttet ski?

- Ja, det må hun få lov til å være. Ut fra erfaringene vi gjorde oss i går og tankene vi hadde, så mente vi at det kunne være en god løsning, så er det bare å gratulere svenskene. De lyktes veldig godt med taktikken i dag. Sett i ettertid burde nok vi også helt klart byttet ski. Det er det ingen tvil om.

Hele Norges coronakart