Ernæring i VM:

Full matkrig i håndball-VM. Norske stjerner holder munnen lukket

Kosthold og ernæring er blitt en snakkis i Tyskland.

GODE PÅ KOSTHOLD: Nora Mørk, Stine Bredal Oftedal, Heidi Løke og Helene Gigstad Fauske jubler for seier på banen. Håndballjentenes ledelse understreker også at kosthold er viktig på veien mot suksess. Maten er nemlig blitt en VM-snakkis. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
GODE PÅ KOSTHOLD: Nora Mørk, Stine Bredal Oftedal, Heidi Løke og Helene Gigstad Fauske jubler for seier på banen. Håndballjentenes ledelse understreker også at kosthold er viktig på veien mot suksess. Maten er nemlig blitt en VM-snakkis. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
  • Norge - Polen, tirs. 20.30

BIETIGHEIM-BISSINGEN (Dagbladet): - Vi ønsker å være best på ernæring og mat, sier landslagslege Anne Froholdt til Dagbladet.

Håndballjentene har fått en drømmestart på VM der de har feid både Ungarn og Argentina av banen. Flere av rivalene har fått en langt tøffere VM-start, deriblant Danmark.

De har slitt både på og utenfor banen. Danmarks landslagssjef Klavs Bruun Jørgensen klager nemlig voldsomt på maten de får servert i Tyskland.

KRITISK: Danmarks trener Klavs Bruun Jørgensen. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
KRITISK: Danmarks trener Klavs Bruun Jørgensen. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer

- Dette er toppidrettsutøvere som skal spille viktige kamper. Da holder det ikke å servere svinekjøtt med mye fett og grønnsaker som er kokt i hjel, sier Bruun Jørgensen til Ekstra Bladet.

Mat-angrepet ble en danske VM-snakkis og Danmark røk overraskende mot Montenegro i åpningskampen. Da kastet også Montenegros svenske trener seg inn i debatten.

«Bare mine jugger (jugoslaver) får sin kaffe og sine sigaretter i ro og fred, så legger de ikke mye fokus på om det er overkokte grønnsaker eller ikke. Men det er ulike kulturer», svarte Per Johansson via sosiale medier.

Mens matkrigen mellom Danmark og Montenegro i gruppe C pågår i byen Oldenburg, spiller Norge (Gruppe B) kamper i utkanten av Stuttgart.

SPISER MYE GRØT: Nora Mørk på pressetreff mandag.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SPISER MYE GRØT: Nora Mørk på pressetreff mandag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Ordknappe nordmenn

Dagbladet tok derfor saken i egne hender. Kan tilstanden på danskenes hotell «Das 53 Hotel» i Bad Zwischenahn sammenliknes med der de norske spillerne bor i Stuttgart.

Dagbladet brakte spørsmålet videre til Norges største stjerner: - Hvordan er maten på hotellet?

Camilla Herrem:

- Ingen kommentar. Så kjedelig må jeg være, sier Herrem og ler.

- Hva betyr det?

- Det må du tenke deg til sjøl, sier Herrem.

Heidi Løke:

- Ingen kommentar, sier Løke.

- Hva betyr det?

- Vi får spist.

Nora Mørk:

- Grøten er god.

- Alt er ok?

- Grøten er god, gjentar Mørk og humrer.

Stine B. Oftedal:

- Frokosten er bra, da får vi havregrøt. Det eneste jeg kan si er at det som er (et problem), det prøver de å fikse.

- Er middagen et problemet?

- Ingen kommentar, sier Oftedal og gliser.

Ernæring er gull

Det er ingen hemmelighet at toppidrett og ernæring hører tett sammen, og Norges beste håndballspillere er avhengig av et godt kosthold i løpet av tre uker med kamper.

LANDSLAGSLEGE: Lege Anne Froholdt.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
LANDSLAGSLEGE: Lege Anne Froholdt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Derfor tok Dagbladet en prat med Anne Froholdt. Hun er landslagslege med ansvar for helsen til de norske VM-håpene.

- Vi har en policy (retningslinjer) om at vi aldri klager på maten. Vi snakker maten opp. Det er en psykologisk effekt i det, sier Froholdt til Dagbladet.

- Blant annet Danmark uttrykker misnøye med maten de får på hotellet. Hvordan er det hos Norge?

- Vi jobber med logistikken, for når det er seks lag som skal spise til ulike tider, så er det en utfordring for hotellet. Vi sender ned lister til hotellet før hvert mesterskap. Helseteamet har kontakt med kjøkkenet hver dag, slik at spillerne får i seg nok karbohydrater og proteiner. Det er alltid en variasjon i kvaliteten på maten, så derfor prøver vi alltid å være i forkant, sier håndballjentenes lege.

Håndballjentene har siden 2014 tatt medaljer i fire strake mesterskap i Ungarn, Danmark, Brasil og Sverige. Det byr også på forskjellige kulturer.

- Vi jobber med at spillerne skal variere i kostholdet under samling, slik at de ikke går til buffeten og tar det samme hver dag i flere uker på samling. Det er kjempeviktig å få i seg nok næring under et så langt mesterskap. Det er selve grunnsteinen for å prestere, sier Froholdt.

Hun fortsetter:

- Det er alltid forskjell på hva som blir servert i ulike land og mesterskap. Det handler om mattradisjoner til landet du besøker. Vi passer på å be om det vi ønsker på forhånd: Kylling, egg, pasta. Mye av basisen er det samme. I Danmark kan du få dansk rugbrød. Det blir noe helt annet enn baguetter du får servert i Frankrike. Vi har også med oss havregryn fra Norge som serveres til spillerne hver morgen. I tillegg har vi med «makrell i tomat» og annet pålegg for å få litt avbrekk.

- Hva står øverst på ønskelista til spillerne?

- Gjerne en god biff til middag. Taco er også alltid populært. Det hender av og til at vi får til noe for ekstra hygge. Det er viktig for kropp og hodet å få den maten du behøver, sier Froholdt.

- Er Norge mer proffe enn andre?

- Jeg tror vi har vært det tidligere. Jeg tror mange følger etter oss, for nå er det flere lag som har havregrøt. Vi ser at andre lag blir bedre på ernæring, sier legen.

Ekstra fokus

- Kosthold kan være forskjell på suksess og fiasko i et VM?

- For å stå matchene helt ut kan kostholdet være helt avgjørende for å unngå en smell i et langt VM. Dette er en del av ei pakke som Norge har vært gode på i mange år. Det har nok vært en fordel for oss i flere år, sier Froholdt.

- Er Norge best i VM på kosthold?

- Vi må spise den maten vi får, og da blir vi ikke bedre enn de andre. Men det er høyt oppe på agendaen hos oss. Vi er ofte utenfor hotellet og spiser for å variere kostholdet. Kosthold har vært noe av det viktigste siden jeg ble med landslaget i 2009, sier Anne Froholdt.

Norge møter Polen til ny VM-kamp tirsdag klokka 20.30. Foreløpig går alt på skinner for det norske laget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer