UENIG: Generalsekretær i Norges Håndballforbund (NHF) Erik Langerud. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
UENIG: Generalsekretær i Norges Håndballforbund (NHF) Erik Langerud. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

Grundigligaen:

Full ordkrig i Håndball-Norge. Tidligere styreleder raser

Må trekke seg etter konkurs. Nå må tabellen oppdateres.

(Dagbladet): Tirsdag sprakk nyheten om at eliteserieklubben HK Halden har slått seg selv konkurs.

Torsdag morgen skrev Norges Håndballforbund følgende i en pressemelding:

- Norges Håndballforbund (NHF) og Norsk Topphåndball (NTH) har i fellesskap gjennom tirsdag og onsdag jobbet intenst for å se på alle muligheter for at HK Halden sitt lag i Grundigligaen kunne fullføre sesongen. En slik mulighet har vi dessverre måtte konkludere med at ikke finnes, og laget trekkes dessverre fra Grundigligaen fra dags dato.

Tidligere styreleder i HK Halden, Erik Meusburger, reagerer på pressemeldingen fra NHF.

- Det her har ikke skjedd over natta, vi har mye gammel gjeld og underskudd fra tidligere. Når det er sagt, er jeg ikke fornøyd med hvordan vi blir fremstilt i pressemeldingen deres, sier Meusburger til Dagbladet.

Før han fortsetter:

- Vi (HK Halden) var først ute med å ta kontakt med NHF og NTH for å finne en løsning. I pressemeldingen står det ikke ett ord om at vi har søkt hjelp. Det står kun at de har prøvd å finne løsninger. Jeg dro inn i god tid før det og fortalte at vi trengte hjelp, og at vi ikke hadde grunnlag til å spille i eliteserien neste sesong, forteller han.

Den tidligere styrelederen hevder at verken NHF eller NTH var villige til å gjøre de nødvendige grepene for å holde klubben i live ut nåværende sesong.

- Jeg dro inn til Oslo og skisserte for partene at vi trengte hjelp om vi skulle klare å fullføre sesongen. Verken NHF eller NTH kunne tilby annen hjelp enn en nedbetalingsplan. Rådene jeg fikk var å spille på kreditors regning, noe som er strengt ulovlig. De hadde mulighet til å ta grep, sier Meusberger.

SNIPP SNAPP SNUTE: HK Halden har slått seg selv konkurs. Her er Cecilie Mørch Hansen i aksjon under cupfinalen mot Larvik i 2014. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
SNIPP SNAPP SNUTE: HK Halden har slått seg selv konkurs. Her er Cecilie Mørch Hansen i aksjon under cupfinalen mot Larvik i 2014. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

- Ikke rart at han ble skuffa

Erik Langerud, generalsekretær i NHF, forteller til Dagbladet at han ikke kjenner seg igjen i Meusbergers uttalelser.

- Her har det vært manglende informasjon og opplysninger fra både klubb og styreleder over lengre tid. Det er hans ansvar som styreleder å korrigere økonomien til klubben. Det har vært lønnsutgifter som ikke har vært i nærheten av inntektene. Vi har ikke ansvar for å betale gjelda hans. Hvis han kom hit for å få penger, da er det ikke rart at han ble skuffa, forteller Langerud.

- Hvis han mener at vi har oppfordret til å drive på kreditors regning er det langt fra sant. Jeg kjenner meg ikke igjen. Vi har tilbudt han å hjelpe på flere områder, blant annet juridisk hjelp. Vi snakket sammen i fellesskap og satt han også i kontakt med en gjeldsmegler, legger han til.

- Ser ikke verdien

Eks-styrelederen forteller at håndballklubben gjorde flere tiltak for å unngå det som nå har skjedd.

- Vi så på løsninger for å drifte sesongen videre, slik at vi skulle unngå å skape uro i Håndball-Norge. Vi har absolutt gjort alt vi kan. Vi satt i gang en redningsakjson, med midler og privatpersoner som kom med sine bidrag. Både med partnere og sponsorer, men dessverre kom vi ikke i mål. Jeg synes det er merkelig at NHF og NTH ikke ser verdien i å hjelpe i en slik situasjon, sier Meusburger.

På kritikken svarer generalsekretær Langerud følgende:

- Det har seg slik at HK Halden skylder oss rundt en halv million kroner, og vi skisserte en tiårsplan for hvordan han skulle nedbetale dette for å holde klubben i live. I tillegg har vi enkelte ganger betalt dommere for at kampene skulle gå som planlagt. Han er styreleder, og er ansvarlig for driften i Halden.

GODT OPPMØTE: Haldenserne fikk god støtte fra supporterne under cupfinalen mot Larvik i 2014. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
GODT OPPMØTE: Haldenserne fikk god støtte fra supporterne under cupfinalen mot Larvik i 2014. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

- Han har gitt uttrykk for at han tok over en klubb som allerede var dårlig stelt. De har hatt sponsorer som ikke har betalt, og da er det styrelederens ansvar å sørge for at de pengene kommer, sier han til Dagbladet.

Langerud poengterer at de presenterte flere metoder for å hjelpe klubben. Han viser til pressemeldingen og forteller at forbundet og NTH gjorde det de kunne for å bistå i Halden.

Sterkt ønske om fortsettelse

Daglig leder i Norsk Topphåndball, Hein Barthold, oppsummerer situasjonen på følgende vis:

- Halden Håndballklubb har ikke tatt gode nok grep for å kutte kostnader. Det er sjette året på rad at de leverer røde tall. Man bruker mer penger enn det man har, sier Barthold til Dagbladet.

Barthold forteller at de hadde et sterkt ønske om at Halden skulle fortsette, men at det dessverre ikke fantes muligheter.

- I det HK Halden har levert konkursbegjæringen, så er det bostyrer som tar over. Som alle andre er de avhengig av lover og regler de også, og kan bare si ja hvis det kommer tilstrekkelige inntekter som gjør at Halden kan fortsette. Dessverre har det ikke kommet beløp som gjør at det er gjennomførbart, tilføyer daglig leder i NTH.

- Hvordan påvirker dette ligaen, og de andre lagene?

- Det skjer det samme som om et lag hadde trekt seg. Alle kampene de skal spille blir avlyst, og alle kampene de har spilt blir nullet. De får dermed ikke spille sine siste seks kamper. Det vil jo påvirke tabellen, og vi jobber med å oppdatere den nå, opplyser Barthold.

- Dette har aldri skjedd før, og vi kommer til å diskutere med klubber og forbund for å finne ut hva man skal gjøre for å unngå slike situasjoner igjen, fortsetter han.

Dermed er HK Halden historie.

- Det blir vrient når du drar inn og snakker med de som skal hjelpe deg, uten å få hjelp. Vi ville drifte ut sesongen for å hjelpe de andre lagene. At de ikke klarer å se verdien i norsk håndball er overraskende og tragisk. I rettferdighetens navn skal folket vite at vi ikke har tatt lett på det her, og har full forståelse for konsekvensene, avslutter Meusburger.

Dette er første gang i historien at et eliteserielag må trekke seg i følge av konkurs.

HK Halden lå på 11. plass i eliteserien med seks poeng, men må trekke laget. Ett av lagene dette går hardt utover er Stabæk, som har slått Halden i to av to kamper. De mister dermed fire viktige poeng i kampen om en sluttspillsplass.