- HVEM ER KONGEN? Emil Hegle Svendsen tok første stikk i VM-hanekampen mot Martin Fourcade da Norge vant mix-stafetten i går. Etterpå havnet de to i ordkrig om morgendagens sprint. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
- HVEM ER KONGEN? Emil Hegle Svendsen tok første stikk i VM-hanekampen mot Martin Fourcade da Norge vant mix-stafetten i går. Etterpå havnet de to i ordkrig om morgendagens sprint. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB ScanpixVis mer

Full ordkrig mellom Emil og Martin Fourcade

«Mind games» i skiskyting?

NOVE MESTO (Dagbladet): Det norske laget hadde full kontroll på mix-stafetten, og sikret seg VMs aller første gull i går kveld.

Men i bakhodet til Norges ankermann, Emil Hegle Svendsen surret nok tankene om det som kan bli VMs store hanekamp:

Duellen med franske Martin Fourcade (24).

Hadde kontroll
Svendsen gikk ut over halvminuttet før Fourcade på den siste etappen i går, og dermed ble det aldri noen vaskeekte gullduell.

Fourcade kom riktignok inn til siste skyting før Emil hadde fullført, men trønderen hevder at han aldri ble nervøs.

- Jeg hadde veldig bra kontroll og var ikke veldig nervøs. Hadde jeg bommet på det ekstraskuddet, ville jeg kanskje fått litt nerver, men jeg var helt sikker på å treffe, sa han på pressekonferansen etterpå, mens han festet blikket i Fourcade.

Det tror den franske 24-åringen fint lite på.

- Jeg  tror på at han hadde selvtillit mot slutten, men jeg er samtidig helt sikker på at han tenkte på at jeg kom bakfra. Jeg håper å være litt nærmere neste gang for å vise ham at jeg kan slå ham, sier Fourcade til Dagbladet.

Ingen bevisst ordkrig
- Har Emil en mental fordel på deg før resten av VM?

- Nei, det syns jeg ikke. Jeg har den gule trøya og det er en fordel. Jeg hadde også den beste etappetiden i dag, og er i bra form. Vi må bare vente til de individuelle løpene før vi vet hvordan vi ligger an. Jeg vet jeg kan slå ham på sprinten, sier Fourcade.

Da Dagbladet forteller Svendsen om rivalens utsagn, gliser han bredt.

- Det vet han sikkert, men jeg vet at jeg kan ta ham også. Det blir sikkert et jevnt oppgjør, sier han.

Trønderen, som tok sitt åttende VM-gull i går, avkrefter imidlertid at han forsøker å innlede en runde «mind games» med sin franske rival.

- Jeg bygger ikke bevisst opp til en duell. Det er faktisk sant at jeg ikke var stressa på siste skyting. Hvis jeg hadde bommet på det andre ekstraskuddet så ville jeg kanskje blitt det, sier han.

Bø fikk ro
En annen som var høyt oppe i går, var Tarjei Bø, som mistet innledningen på sesongen på grunn av TWAR-bakterien.

SKUFFA: Martin Fourcade gikk en fantometappe på mix-stafetten i går, men var for langt bak Emil Hegle Svendsen til å kunne ta igjen den norske 27-åringen. Her blir franskmannen gratulert av det norske laget etter målgang. Foto: AFP  / NTB Scanpix
SKUFFA: Martin Fourcade gikk en fantometappe på mix-stafetten i går, men var for langt bak Emil Hegle Svendsen til å kunne ta igjen den norske 27-åringen. Her blir franskmannen gratulert av det norske laget etter målgang. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Stryningen gjorde sine saker bra, etter at Norge innledet med en superetappe av Tora Berger og en godkjent etappe av Solemdal.

Bø var spesielt fornøyd med at han klarte å gi romkompis Svendsen noen sekunders ledelsen til Fourcade.

- Emil trengte de sekundene da han møtte verdens beste skiskytter, sier Bø.

- Du mener Fourcade er det?

- Det kan snu i løpet av VM, men hittil i sesongen har han vært det. I dag var det Emil som var kongen, så det snur fort i skiskyting.

Fordel Emil
TV2-ekspert Ole Kristian Stoltenberg tror det at Svendsen gikk i mål før Fourcade i går gir ham en mental fordel før resten av mesterskapet.

- Emil kan ha manglet litt selvtillit - på stående spesielt - så langt denne sesongen. Jeg tror han kommer styrket ut av dette, og sier Emil-Fourcade 1-0. Det er ikke så mye som skiller de to, og bare den lille ekstra selvtilliten Emil tar med seg i dag kan gjøre at han er litt nærmere neste dyst, sier Stoltenberg til Dagbladet.

• Følg sprinten for henholdsvis menn og kvinner fra kl. 13 og 16.15 i morgen her!