SPÅR DRAMATISK NEDGANG: Om Lotteritilsynet innfører et totaltak for tap på hestespill spår lederne i norsk hestesport svært tøffe tider. Foto: NTB Scanpix
SPÅR DRAMATISK NEDGANG: Om Lotteritilsynet innfører et totaltak for tap på hestespill spår lederne i norsk hestesport svært tøffe tider. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Varlser mulig katastrofal omsetningssvikt

Full panikk i hestesporten

«Det kan være begynnelsen på slutten.»

Publisert

Det er full krisestemning i trav og galoppsporten i Norge. Det er ord som ligner rene dommedagsprofetier som kommer fra lederhold i både Norsk Rikstoto, Norsk Jockeyklub og Det Norske Travselskap.

Hestesporten er hardt presset økonomisk fra før på grunn av omsetningssvikt og en ganske tøff beskatning fra staten. Nå advares det om en katastrofal omsetningssvikt på 900 millioner kroner i året.

I en pressemelding som Norsk Rikstoto, DNT og Norsk Jockeyklub står samlet bak benyttes så sterke ord som at dette kan være begynnelsen på slutten.

Årsaken er at Lotteritilsynet har varslet innføring av en tapsgrense for spillere som et ledd i en ansvarssikkerhet for spill. Og for å bekjempe spillavhengighet.

Norsk Tipping har allerede innført en totalgrense på 20 000 kroner i måneden. Som låser en spiller for alt spill til organisasjonen påfølgende måned.

Signaler går på at Lotteritilsynet vil komme med samme innstilling overfor Norsk Rikstoto.

BETENKT: Generalsekretær Svein Morten Buer i Det Norske Travselskap ser ikke lyst på framtida, om signalene fra Lotteritilsynet om en totalgrense for tap på spill blir innført. Foto: NTB Scanpix
BETENKT: Generalsekretær Svein Morten Buer i Det Norske Travselskap ser ikke lyst på framtida, om signalene fra Lotteritilsynet om en totalgrense for tap på spill blir innført. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dramatisk nedgang

Konstituert direktør Camilla Garmann i Norsk RIkstoto er klar på at, om dette blir resultatet vil det bety en dramatisk nedgang i omsetningen og en halvering av tilskuddene til hestesporten i Norge.

- Det er ikke tall tatt ut av lufta. Det er rett og slett en matematisk konklusjon. Blir vi pålagt et slikt tak som vil gjelde alle spillere, så vil aktiviteten i spill på hest i Norge falle betydelig. Som igjen vil bety et dramatisk kutt i tilskuddene til hestenæringen i Norge. Det er mange arbeidsplasser på spill. Hestesporten genererer 16 000 arbeidsplasser, forteller Garmann.

Hun forteller at om signalene blir en realitet, vil det også medføre en halvering av inntekter til en allerede underernært hestenæring.

Store kutt

- Kutt på 250 millioner kroner til næringen er rett og slett dramatiske tall, sier Garmann til Dagbladet.

Hun ønsker å understreke samtidig at stiftelsen tar spill og spillavhengighet på alvor.

- Vi er selvsagt enige i målet om å verne spillere og bekjempe spillavhengighet. Rikstoto har allerede gjennomført en rekke tiltak i samarbeid med Lotteri- og stiftelsestilsynet. Men om det blir en innstilling på det samme taket som i Norsk TIpping mener vi at målet ikke nås. Pengene vil forsvinne ut av landet til illegale nettaktører idet norske markedet. Og spillerne vil i stedet mangle beskyttelse, sier Garmann.

Saksbehandler Liv Røthe i Lotteritilsynet sier at hun ikke kan røpe hva innstillingen innebærer av tall.

Setter krav

- Jeg kan dessverre ikke konkretisere dette på nåværende tidspunkt. Men det jeg kan si er at formålet er at ansvarligheten i spilltilbudet skal ivaretas. Og at Norsk RIkstoto i utgangspunktet har krav på seg til å innføre en totalgrense innen 1.1 2020, sier Røthe til Dagbladet.

Generalsekretær Svein Morten Buer i Det Norske Travselskap har en klar oppfatning om hva som kan skje, om konklusjonen blir en fast totalgrense for tap, om det skal gjelde samtlige som spiller på hest i Norge.

- Først vil jeg si at som formålstaker av midler fra Rikstoto er jeg glad for at de tar spillansvar på alvor. De har gjennomført en rekke tiltak, som travsporten fullt ut har akseptert de økonomiske konsekvensene av. Vi støtter myndighetenes mål om å verne om de svake i samfunnet og kanalisere spillere inn til trygge spillalternativer som gir gode opplevelser for den enkelte, sier Buer til Dagbladet.

Generalsekretæren har tilhørt hestesporten i en mannsalder og har solid kunnskap om sport og spill. Han er ikke enig i at innføring av et fast tapstak er veien å gå for å øke norske spilleres trygghet.

- Motsatt effekt

- Vi frykter at faste spillgrenser som ikke vurderer den individuelle spillers adferd er et virkemiddel som får motsatt effekt av hva både vi og myndighetene ønsker. All erfaring fra andre land tilsier at folk som ønsker å spille på trygge produkter hos spilloperatører under kontroll av myndighetene, søker over til mindre trygge produkter fra leverandører utenfor myndighetenes kontroll når reguleringene blir for ensidige og kompliserte, sier Svein Morten Buer til Dagbladet.

Atle Walgren er en svært aktiv aktør i hestesporten, både som eier av hester, men også som en såkalt storspiller.

Han har følgende å si:

- Blir det innført et tapsgrense på 20 000 kroner som signalene tilsier, så forsvinner jeg. Det er mange andre steder jeg kan bruke pengene mine. Det er ikke under slike rammer spill på hest i en stor, men kalkulert skala kan foregå. Jeg spiller iblant ganske stort, gjerne sammen med andre. Som eksempel kan jeg nevne at vi spilte til Sverige forrige lørdag for rundt 100 000 kroner. Da sier det seg selv at en slik tapsgrense gjør det umulig med spill i min skala, og helt uinteressant for meg å satse i det norske markedet, sier Atle Walgren til Dagbladet.

Han sier videre:

- Det er ikke relevant å sammenlikne spill hos Norsk Tipping og spill hos Norsk Rikstoto. Norsk Tipping ønsker ikke storspillere, som hestesporten er ganske avhengig av. Det er to forskjellige segmenter.

- Hesten i fare

Svein Morten Buer sier at blir det et totaltak, som han mener vil bety flukt av storspillere fra det norske markedet også vil få andre konsekvenser.

- Nasjonalhesten kan stå i fare. Det er en ivaretakelse som Norge har en forpliktelse til å verne om, sier Buer.

Espen Schem er leder i norsk travtrenerforening. Han frykter for framtida.

- Jeg er dypt bekymret og spent. Hele næringen vil bli rammet, om de dystre spådommene slår til. Trav og galopphester er objekter å spille på. De må være der. Hvis spillet viser en ytterligere stor nedgang, vil det få enorme konsekvenser. Det kan medføre at de aktive som trenere, eiere og oppdrettere gir opp. Det vil kunne utvikle seg til en veldig vond spiral det kan bli umulig å komme seg ut av, sier Espen Schem.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer