I HARNISK: Både publikum på boksearenaen og TV 2s kommentatorere kunne ikke tro det de så da russiske Jevgenij Tisjtsjenko ble utropt som vinner i tungsvektsfinalen mot Vassiliy Levit fra Kazakhstan. Foto: John David Mercer-USA TODAY Sports / NTB scanpix
I HARNISK: Både publikum på boksearenaen og TV 2s kommentatorere kunne ikke tro det de så da russiske Jevgenij Tisjtsjenko ble utropt som vinner i tungsvektsfinalen mot Vassiliy Levit fra Kazakhstan. Foto: John David Mercer-USA TODAY Sports / NTB scanpixVis mer

Full pipekonsert da russer tok tungvektsgull: - Det er det styggeste jeg har sett

TV 2s kommentatorer raste mot dommerne.

(Dagbladet): Like før klokka klokka ett i natt stakk russiske Jevgenij Tisjtsjenko av med gullet i tungvekstboksing i 91-kilosklassen i OL i Rio.

Det var det mange som hadde svært liten forståelse for etter kampen mot kazakhstaneren Vassiliy Levit.

Da tredje og siste runde av tungvektsfinalen ble avsluttet virket TV 2s kommentatorer Erik Nilsen og Thomas Hansvoll sikre på at Levit kom til å stikke av med seieren. De to kommentatorene var unisont enig om at Levit hadde bokset den beste kampen.

- Det styggeste jeg har sett

Likevel var det russeren Tisjtsjenko som ble utropt som vinner. Verdensmesteren tok seieren på poeng, da alle dommerne dømte ham som best i de tre rundene og dermed slo Levit 3-0 på poeng.

Det på tross av at han fikk et kutt i hodet og tilbrakte store deler av kampen på bakbeina.

Tidligere proffbokser og boksetrener Thomas Hansvoll ropte nærmest hysterisk da han fra kommentatorplass ble vitne til dømmingen.

- Dette er en skandale. Det er det styggeste jeg har sett, sa Hansvoll.

- Er det mulig? Vi har sett noen stygge bortdømminger i OL, men denne tar kaka, mente den tidligere proffen.

Tungvekt er boksesportens paradegren, og russeren som stakk av med Russlands ellevte gull i mesterskapet så langt.

- Flau

Hansvolls kommentatorkollega Erik Nilsen var heller ikke fornøyd med dømminga.

- Dette er ikke bra. Som du sier, Thomas, er det en total skandale. Jeg er flau på vegne av å sitte her, sier han.

Også hovedpersonene selv virket noe forfjamset da russeren ble utropt som gullvinner.

Levit sto forvirret å så på da han så dommernes avgjørelse før de to finalistene omfavnet hverandre og utvekslet noen ord. Samtidig ble det en pipekonsert fra salen mot russiske Tisjtsjenko og dommerne. Pipekonserten fortsatte da russeren kort tid etterpå mottok gullmedaljen.

- Dette er ikke bra. Nå ser vi noe vi absolutt ikke vil se, sa Hansvoll.

- Her må det legges inn en protest. Det her er helt vilt. Det er så synd på Levit. Tisjtsjenko blir gullmedaljevinner på en helt merkelig måte, parerte kollegaen.

På en pressekonferanse etter kampen, uttrykte også kazakhstaneren sin skuffelse.

- Jeg kom hit for å ta gull, men til sjuende og sist klarte jeg ikke å oppfylle det ønsket 100 prosent, men sånn er livet, sier Levit etter finaletapet. Når en spørsmålsstiller antyder at han burde vunnet, sier Levit:

- Det er hyggelig at du mener det. Dommerne hadde en annen oppfatning – jeg skulle ønske du satt på deres plass.

Korrupsjonsanklager

Avgjørelsen om å tildele russeren gullet vil trolig bli heftig diskutert. Britiske The Guardian avslørte like før OL at det er kommet flere korrupsjonsanklager mot boksesporten under OL. Ifølge avisa har flere advart mot anklager om at mesterskapet kan være rigget og at boksedommerne kan være kjøpt og betalt.

Det internasjonale bokseforbundet for amatører (AIBA) har avblåst advarslene som rykter.

Med seieren innlemmes Tisjtsjenko et eksulsivt selskap av olympiske mestere i tungvekt som George Foreman, Ray Mercer, Felix Savon og Teofilo Stevenson.