Full pott for utslitt Voeckler

Ofret alt for etappeseier og klatretrøye.

PÅ STÅLET: Thomas Voeckler ga absolutt alt på den tiende etappen og endte opp med full uttelling. Den franske yndlingen vant ikke bare etappen; han sikret seg også klatretrøya og ble samtidig kåret til dagens mest offensive rytter. Foto: AFP PHOTO / PASCAL PAVANI / NTB scanpix
PÅ STÅLET: Thomas Voeckler ga absolutt alt på den tiende etappen og endte opp med full uttelling. Den franske yndlingen vant ikke bare etappen; han sikret seg også klatretrøya og ble samtidig kåret til dagens mest offensive rytter. Foto: AFP PHOTO / PASCAL PAVANI / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Den franske hjemmeyndlingen hadde knapt overskudd til å hilse til det tallrike publikummet som hadde møtt opp på oppløpet i Bellegarde-sur-Valserine, men fikk full uttelling for blodslitet da han ikke bare vant den 10. etappen i Tour de France, men også overtok klatretrøya fra svenske Fredrik Kessiakoff fra Astana.

Som en ekstra bonus fikk Europcar-rytteren en tredje tur på podiet da han også mottok utmerkelsen som dagens mest offensive rytter. De såre beina til 33-åringen så ikke ut til å ha spesielt godt av alle turene opp og ned på seierspallen, men han kunne likevel smile bredt, vel vitende om at han hadde reddet årets Tour for seg selv, laget sitt og Frankrike.

Voeckler var en del av et tidlig brudd, initiert av Peter Sagan, og som på det meste talte 25 mann. Da det skulle avgjøres med en knallhard avslutning  var det bare fem mann igjen, og av dem var franskmannen den minst slitne da han trillet inn til sin tredje etappeseirer i Tour de France-sammenheng. Han var to sekunder foran italieneren Michele Scarponi, mens den 40 år gamle tyske veteranen Jens Voigt tok tredjeplassen, 7 sekunder bak.

Nibali-angrep Bradley Wiggins og Sky forsvarte samtidig den gule ledertrøyen på en forholdsvis overbevisende måte, selv om Vincenzo Nibali gjorde et helhjertet forsøk i utforkjøringene ned fra utenfor kategori-fjellet Col de Grand Colombier.

Italieneren er helt ekstrem nedover, og han fikk nesten ett minutts forsprang på en snau mil nedover. Men opp den neste stigningen Col de Richemond, en tredjekategoristigning, var avstanden skrumpet betraktelig, og Nibali ble fort innkjørt.

Jurgen van den Broeck og Pierre Rolland fikk riktignok noen sekunder etter gjentatte forsøk på å komme seg løs, men viktigst var det at Wiggins kom i mål sammen med Cadel Evans og Nibali kom i mål litt over tre minutter bak vinneren. Avstanden blant de beste i sammendraget forble dermed uendret.

Sterk Edvald Det var delvis takket være Edvald Boasson Hagens innsats opp Col de Grand Colombier. Nordmannen dro i over en mil oppover fjellsida og sprengte hovedfeltet før han overlot drajobben til lagkamerat Richie Porte.

GJORDE JOBBEN: Team Sky måtte tåle flere angrep på den gule trøya til Bradley Wiggins, men nøytraliserte det som kom fra utfordrere som Vincenzo Nibali.Foto: AP Photo/Christophe Ena/NTB scanpix
GJORDE JOBBEN: Team Sky måtte tåle flere angrep på den gule trøya til Bradley Wiggins, men nøytraliserte det som kom fra utfordrere som Vincenzo Nibali.Foto: AP Photo/Christophe Ena/NTB scanpix Vis mer

Deretter slapp han seg tilbake og tok det rolig resten av etappen og gikk i mål på en 75.-plass - 17.26 bak Voeckler.

I morgen venter nye tunge løft for Boasson Hagen og lagkameratene på en maratonetappe i Alpene med to stigninger utenfor kategori og avslutning på toppen av en førstekategori i løpet av snaut 15 mil.