Full retrett fra TV 2

TV 2 og «Rikets tilstand»-redaksjonen la seg flat og beklaget at de hadde dummet seg ut i siste program. - Det fins ingen unnskyldning, sa Gerhard Helskog.

På en pressekonferanse i TV2s lokaler gjorde «Rikets Tilstand» full retrett. - Vi beklager at vi kanskje har skadet norsk idretts rykte ute i verden. Det fortjener ikke norsk idrett, åpnet Kåre Valebrokk pressekonferansen.

Deretter var det programleder Gerhard Helskogs tur til å beklage.
- Som journalist er det min oppgave å fortelle sannheten. Vi feilet grovt. Vi brukte feil lister i programmet. Det fins ingen unnskyldning, sa Helskog.
Han ba om unnskyldning for at programmet hadde feilinformert seerne og påført idrettsutøverne unødig belastning.

Han innrømmer at programskaperne hadde gjort for dårlig forarbeide.

- Problemet er ikke at vi ikke gikk til arbeidet med hederlige hensikter, problemet er at vi sjekket ikke godt nok, mente Helskog.

-Har du vurdert din stilling, spurte Dagbladet.no

- Jeg har tenkt over min stilling, men nå dreier det seg om de som er rammet av den feilen vi har gjort, og ikke meg, svarte Helskog.

Det var etter å ha snakket med VG og Dagbladet i går at grunnen under Helskog begynte å gynge. Da skjønte han at de hadde gjort en kjempebrøler, for å bruke hans egne ord.

Så ikke programmet

TV2-sjef Kåre Valebrokk sa at de vil ta kontakt med noen av de sentrale idrettsutøverne for å be om unnskyldning.

Han innrømmet at han ikke selv hadde sett programmet før det ble sendt, og mente at han ikke kan se alle programmer som sendes.

- Programmet skulle aldri vært sendt, erkjente Helskog.

Fjerner programmet

«Rikets tilstand»-leder Helskog sa til Dagbladet i går kveld at redaksjonen skulle gå gjennom sin versjon av medikamentsaken i dag.

Dagbladet.no vet at Helskog og TV 2 har sittet i møter siden morgenkvisten i dag. I dag ble lenken til programmet fra TV 2s nettsider fjernet.

Påstander om at tidligere langrennslege Kjell-Eystein Røkke bestilte 150 forskjellige medikamenter - hvorav ni fra dopinglista - trekkes tilbake. Helskog la seg langflat for kritikken og mente at han særlig skylder dødssyke Røkke en unnskyldning.

Dermed får skimiljøet og Bjørn Dæhlie unnskyldningen de var ute etter. Men det spørs om det er nok.

Norges Idrettsforbund har allerede klaget TV 2 og «Rikets tilstand» inn for Pressens Faglige Utvalg.

Allerede i går kveld fikk Gerhard Helskog refs på direkten fra tidligere langrennslege Ola Rønsen, som er overbevist om TV 2-redaksjonen blandet sammen bestilling og utvalg fra legemiddelselskapet AstraZeneca.

Dette ble seinere bekrefet av legemiddelsselskapet som gikk gjennom sine egne fakturaer fra perioden før Lillehammer-OL i 1994.

Skiforbundet kjøpte bare inn omlag 20 medikamenter - og de to på dopinglista var til støtteapperatet.

Forsvarer tilstanden

Dagbladet.no spurte Valebrokk om ikke programmer fra Rikets tilstand-redaksjonen har demonstrert liknende slurvete omgang med dokumentasjonskravet.

- Jeg er selvsagt klar over at tv-mediets dramaturgi gjør det mulig å fargelegge og vinkle sterkt, svarte TV 2-sjefen.

- Men også skriftlige nyhetsmedier kan fortegne, la den tidligere sjefredaktøren i Dagens Næringsliv til.

Valebrokk understreket at han fortsatt har tillit til Gerhard Helskog. Graveprogrammet er omdiskutert. Aftenposten antydet for to uker siden at Rikets tilstand klippet bort viktige uttalelser fra imamaene som ble intervjuet med skjult kamera til programmet om omskjæring.

Også programmet om en mulig kobling mellom MMR-vaksinen og autisme har måttet tåle skrap kritikk.

Valebrokk sier til Dagbladet.no at det er helt legitimt å stille spørsmål ved medisinsk praksis, selv om brede undersøkelser tyder på at TV 2 også der var på ganske tynn is.

<B>LANGFLAT: Gerhard Helskog og «Rikets tilstand» måtte innrømme at programmet deres var helt feil, og ba alle impliserte om unnskyldning.