Full retrett i hestedopsaken

Statens dyrehelsetilsyn skulle i går offentliggjøre navnene på de 34 juksemakerne i de 126 involverte dopsakene i trav- og galoppsporten. Etter Dagbladets avsløringer endte det i stedet med full retrett.

Årsaken til retretten er rett og slett at kontrollsjekkingsrutinene har vært for dårlige.

- Vi vil ikke henge ut noen urettferdig. Derfor blir det feil å gå ut med navnene nå. Vi er nødt til å kontrollsjekke samtlige saker en gang til, sier seksjonssjef i Statens dyrehelsetilsyn, Stein E. Fiskum, til Dagbladet.

- Vi setter inn store ressurser på å få gjort dette riktig og håper å gjennomføre kontrollsjekkingen i løpet av en 14-dagersperiode. Veterinærene vil bli tilskrevet mandag eller tirsdag, sier Fiskum.

Det Norske Travselskapet og Norsk Jockeyklubb mottok torsdag et brev signert av veterinærene Petter Myhre ved Jarlsberg Hesteklinikk og Ole Einar Sem fra Rising Dyreklinikk i Telemark. Brevet avslørte feil i journalføringer og forbytting av navn. Dermed hadde ikke Statens dyrehelsetilsyn noe annet valg enn å vente med avsløringene.

- Jeg finner det svært merkelig at det er feil i journalføringene. Dette gjelder blant annet ni hester som er behandlet ved begge klinikkene innenfor karenstid i løpet av en 14-dagersperiode, sier Fiskum.

Noe ble likevel offentliggjort i går: 40 prosent av tilfellene skal være relatert til leddbehandlinger, 20 prosent er relatert til væsketerapi, og 10 prosent skyldes DMSO (smertestillende middel).

- Ut fra de opplysningene vi sitter på, er enkelte hester blitt behandlet i fire ledd samtidig, bare få dager før løpsstart, sier Fiskum.

Terje Finnbråten i Øvrevoll Galopp sier dette:

- Jeg er svært kritisk til det arbeidet som Dyrehelsetilsynet har gjort. Hvordan kunne de tenke på å gå ut med navn uten å ha kvalitetssikret skikkelig? spør Finnbråten. Styreleder i Det Norske Travselskap, Per Tronstad, er også kritisk.

- Det er en vesentlig mangel ved undersøkelsen når navnene ikke er kontrollsjekket, sier styrelederen.