Full rulle for rallykongene

AKER BRYGGE (Dagbladet): Landets to beste sjåfører lot bilene stå hjemme i går kveld. Rallykongen Petter Solberg (26) dro med seg Mr. Rallycross Martin Schanche (56) ut på fellesfeiring av helgas suverene råkjøring.

Petter Solberg opplevde sin største dag da han søndag kjørte inn til andreplass i Akropolis-rallyet i Hellas.

Martin Schanche kjørte inn til årets første seier på Ceska Lipa-banen i Tsjekkia, der han vant allerede i 1978 - samme år som Petter Solberg fylte tre år. Det skiller 30 år mellom Norges to rattkonger - uten at det gjør noe.

- Martin ringte meg tidligere i dag og spurte om han kunne ta helikopteret og fly over en tur til oss, sier Petter til Dagbladet.

Martin og kona Birgit bor i Drøbak. Petter og hans gravide kjæreste Pernilla Walfridsson bor i Spydeberg i Østfold.

Petter kvitterte med å invitere Martin til dobbelfeiring i Oslo.

- Godt dette, etter fem uker i bussen, sier Martin.

Attraktiv

Mandag kom Petter hjem fra Hellas, og ble mottatt av 130 jublende fans på Gardermoen.

- Helt utrolig. Det tar av nå, sier han.

- Petters supporterklubb, som ble stiftet i april, har allerede passert 1000 medlemmer. Det er opprettet underavdelinger i Japan og England, sier Pernilla

Omtrent samtidig kappkjørte Martin med kona Birgit på vei hjem fra Tsjekkia. Martin med buss. Birgit med rutefly. Gjett hvem som vant.

- Jeg stoppa ikke én eneste gang, og var hjemme før Birgit, sier Martin.

De fem siste ukene har han kjørt Europa rundt i buss.

- Tyskland, Portugal, Sverige, Østerrike og nå Tsjekkia. Tilsammen 17000- 18000 kilometer, sier Martin.

Som selvfølgelig takka ja til tilbudet om en helaften sammen med Petter & co.

- Var steingærn

For i går kveld gjorde Petter Solberg akkurat det idrettspsykologen har bedt han om. Han glemte alt som heter bil for bare å nyte livet. Etter alle uhellene tidligere i sesongen, som inkluderer bilbrann og dramatiske utforkjøringer, oppsøkte Petter profesjonell hjelp for å finne tilbake til seg sjøl.

- Jeg har så å si følt meg som om jeg var skutt i huet. Var simpelthen steingærn, sier han.

Med hjelp av en person som har bedt Petter om anonymitet, har han funnet tilbake til resepten som hjalp ham til helgas definitive gjennombrudd.

- Jeg har fått råd om å koble av med andre ting enn bil, sier han.

Til Afrika

Men pausen blir ikke lang. Fredag drar Petter til Italia for å kjøre et motorshow i Venezia lørdag. Søndag er det hjem for ei ukes ferie totalt ute av mediefokus. Så drar han til Tyskland for å forberede seg til Safari Rally i Kenya. Der blir det å kjøre sikksakk mellom elefanter og sjiraffer.

- Helikopteret kjører noen hundre meter foran oss, og varsler om at vi må holde til venstre eller høyre for å unngå dyra, sier Petter.

- Og når drar du fra Tyskland til Kenya?

- Aner ikke. Det er en kartleserjobb.

Svarer Petter.

- En god sjømann kan seile på alle hav.

Sier Martin.

FEIRET SAMMEN: Etter en dag med fullt mediekjør tok Petter Solberg med seg Martin Schanche, familie og venner til feiring av Petters andreplass og Martins seier i helga.