SUKSESS: Ludwig Augustinsson og Sverige er videre til kvartfinalen i VM etter at de slo Sveits 1-0. Foto: REUTERS/Andrew Couldridge
SUKSESS: Ludwig Augustinsson og Sverige er videre til kvartfinalen i VM etter at de slo Sveits 1-0. Foto: REUTERS/Andrew CouldridgeVis mer

Fotball-VM 2018

Full runde i svensk eliteserie samtidig som Sveriges kvartfinale: - Ikke heldig

- Terminlista er spikret i og med at kvalifiseringen til europacupene begynner straks.

Her i Norge har det tidigere vært store diskusjoner når damelandslagets mesterskapskamper har kollidert med hjemlige runder i Eliteserien.

I Sverige skal de spille vanlig runde i Allsvenskan på lørdag. Det er samme dag som da det svenske landslaget møter England eller Colombia i kvartfinalen i VM.

Det eneste som kan skje av forandringer i terminlista etter Sveriges 1-0-seier mot Sveits, er at Allsvenskan-kampene flyttes fra klokka 16 – som er kvartfinaletidspunktet – til klokka 13 og 19.30.

- Det ville ikke vært bra for svensk fotball hvis kampene i Allsvenskan hadde kollidert med kvartfinalen, sier Christer Gustafsson, leder i konkurranseavdelingen.

- Jeg synes ikke det er heldig at VM kolliderer med seriespill. I Norge valgte vi å skjerme åpningshelga i VM, og den siste helgen. Men det er ingen tvil om at det er utfordrende å ha seriekamper i denne perioden, da det er en konkurranse mellom de ulike produktene, sier Nils Fisketjønn, direktør i Norges Fotballforbunds (NFF) konkurranseavdeling.

Ikke aktuelt å flytte

I Allsvenskan var det ikke snakk om å flytte kampene til en annen dag, da terminlista allerede er svært tett.

- Det var ikke aktuelt å bytte dag. Terminlista er spikret i og med at kvalifiseringen til europacupene begynner straks, sier Gustafsson.

Saken fortsetter under videoen.

VM-STUDIO: Langrennsstjerna Petter Northug, PSG-spiller Andrine Hegerberg, Allsvenskan-legende Dulee Johnson og komiker Håvard Lilleheie gjester Dagbladets VM-sending i dag når Sverige møter Sveits. Programleder: Øyvind Godø. Foto: Stian Pedersen Vis mer

I motsetning til i Norge er Allsvenskan ferdig med sin sommerferie. Siste kamp før ferien ble spilt 27. mai, før de nå altså begynner igjen til helgen. Deretter er det fulle runder hver helg i juli.

Prioriterer europacup

Her hjemme har NFF valgt å legge sommerpausen midt i juli.

- Vi prioriterer de fire lagene som skal spille kvalifisering til europacuper. Det er et åpent og tydelig valg, og et ønske fra de lagene som skal ut i Europa. Dette for at de skal slippe å spille i helga, midt i uka, i helga og deretter midt i uka igjen, sier Fisketjøn.

De fire norske lagene som skal ut i kvalifisering er Rosenborg, Molde, Sarpsborg 08 og Lillestrøm. Rosenborg skal spille Champions League-kvalifisering, mens de tre andre lagene skal spille kvalifisering til Europa League.

- Å få et lag ut i gruppespillet i Europa er viktig for klubbene. De skal ofte ut på lange reiser i forbindelse med bortekamper i kvalifiseringen, og vil ikke ha lange helger med kamper i forkant av det.

Det spilles altså bare eliteserie to helger i juli, som er en måned der gressbanene ofte er på sitt beste.

- Hovedterminlista vedtas av forbundsstyret, men klubbene er tett på. Det er delte meninger om hva som er rett og galt, men målet vårt er å få et norsk lag ut i et europeisk gruppespill, sier Fisketjønn, og legger til at han mener debatten om gressbaner er mer aktuell og framtredende i mars enn i juli.

Ingen av Sveriges spillere spiller for øvrig i hjemlig liga.