Full splid: Nedslående beskjed til Skiforbundet

VG melder at utøvere ikke vil signere landslagsavtale.

I TVIST: Johannes Høsflot Klæbo. Foto: Ole Martin Wold / NTB
I TVIST: Johannes Høsflot Klæbo. Foto: Ole Martin Wold / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

VG sitter på et brev fra advokat Pål Kleven til Skistyret, hvor advokaten reagerer kraftig på at Skiforbundet skal ha framstilt at det er en enighet mellom forbundet og flere utøvere når det gjelder spliden om markedsrettigheter.

- På vegne av utøverne i alpint og Johannes Høsflot Klæbo informerer jeg herved om at disse utøverne ikke vil signere noen landslagsavtale, heter det i brevet.

Det kommer i kjølvannet av at flere av Norges største idrettsutøvere, inkludert Lucas Braathen, Aleksander Aamodt Kilde og Johannes Høsflot Klæbo, nekter å signere landslagsavtalen. Årsaken er uenighet om hvem som eier markedsrettighetene (bilderettighetene) til utøverne.

Kleven ble engasjert av utøverne i fjor og skal blant annet ha hatt et møte med ledelsen i Norges Skiforbund. Advokaten hevder at det kom et referat etter møtet som var helt annerledes enn slik han oppfattet seansen.

- Den «enigheten» som framgår … er i direkte motstrid med det som partene diskuterte og konkluderte med i møtet den 8. september, skriver Kleven.

Må inngå avtale

Utøverne hevder at de selv har eierskapet til egne markedsrettigheter. I en uttalelse fra skiforbundets lovutvalg fra 2022 heter det at utøverne og forbundet sammen skal bli enige om i hvilket omfang NSF skal få bruke utøvernes bilderettigheter i forbundets kommersielle avtaler, skriver NTB.

Klæbo sa nei til landslaget i april. Han må inngå en representasjonsavtale med Norges Skiforbund for å kunne gå verdenscup.

Klæbo uttalte seg blant annet om saken i juni.

- Det som står igjen er detaljer og periodisering av ting. For meg er det viktig å få til at jeg skal til høyden i jula. Det blir en viktig del. I mine øyne burde dette ha vært på plass rundt 18./19. mai, men det er tungrodd forhandling. Jeg har meldt meg litt ut av det og er med på det jeg trenger å være med på, sa Klæbo til NTB.

Stor avstand

For kort tid siden avslørte TV 2 at det er stor avstand i forhandlingene team Klæbo har hatt med Skiforbundet.

Nylig uttalte TV 2s langrennsekspert Petter Soleng Skinstad at han tror at begge partene etter hvert må «svelge noen kameler»:

- Jeg tenker at det er et uromoment. Men når sant skal sies så tror jeg at det er et slags felles avhengighetsforhold. Ja, det er uro, men det er så liten sjanse for at de ikke blir enige, sa Skinstad til Dagbladet.

Langrennssjef Espen Bjervig sa følgende til Dagbladet:

- Vi er i dialog og jobber med å få til en løsning som er god for alle parter. Når en avtale er på plass vil vi kommunisere det.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer