Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Petter Northugs nådeløse oppgjør med Vidar Løfshus

Full splid: Northug ber landslagssjefen trekke seg. 
- Han har tråkket opp sin egen grav

For første gang snakker Petter Northug ut etter vrakingen. Northug hevder at Vidar Løfshus har noe imot ham. Samtidig er det andre årsaker som gjør at han mener Løfshus bør finne seg en ny jobb.

KRITISK: Petter Northug, her etter Kulåssprinten i Sarpsborg i går kveld, mener langrennssjef Vidar Løfshus ikke viser fram idretten på best mulig måte og mener det finnes folk som er bedre egnet til jobben enn Løfshus. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KRITISK: Petter Northug, her etter Kulåssprinten i Sarpsborg i går kveld, mener langrennssjef Vidar Løfshus ikke viser fram idretten på best mulig måte og mener det finnes folk som er bedre egnet til jobben enn Løfshus. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SARPSBORG (Dagbladet): Petter Northug ble noe overraskende vraket til den avsluttende minitouren i Canada. Det fikk blant annet flere av hans utenlandske rivaler til å reagere, som overfor Dagbladet uttrykte at de gjerne ville konkurrere mot Mosvik-ekspressen.

Det satte imidlertid landslagsledelsen en stopper for. Vidar Løfshus fortalte Dagbladet at de rangerte Northug som den 12. sterkeste norske herreløperen. Derfor kom heller ikke 31-åringen inn i den norske troppen da Martin Johnsrud Sundby meldte forfall.

Overfor Dagbladet snakker nå Northug for første gang ut om den mye omtalte vrakingen til minitouren i Canada. Langrennsstjerna ville veldig gjerne delta.

- Jeg visste på forhånd av det var en tour som passet meg bra med skøytesprint og de løypene der. Vi får aldri svar på hvor bra jeg kunne ha gjort det, men det var ingen tvil om at Alex Harvey, Niklas Dyrhaug og Johannes Høsflot Klæbo var i bra slag, forteller Northug til Dagbladet.

- Hva har du sagt til landslagsledelsen etter vrakingen?

- Jeg har sagt ganske klart og tydelig ifra at jeg burde ha vært i timannstroppen. Hvis du spør løperne selv også, mener de at det burde ha vært plass til meg i troppen, sier Mosvik-ekspressen.

- Vanskelig når Løfshus er imot deg

Det bekrefter en rekke norske og utenlandske langrennsløpere til Dagbladet. De mener at Northug burde være blant de utvalgte. Det gjør vrakingen enda mer uforståelig, mener hovedpersonen selv.

MOTSTAND: Petter Northug opplever at Vidar Løfshus er imot ham. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MOTSTAND: Petter Northug opplever at Vidar Løfshus er imot ham. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det er vel bare et par mann, eller nærmere bestemt én mann som ikke ville ha med meg. Men han har mest makt. Da blir det vanskelig. Sånn er det når du har Vidar Løfshus imot deg. Da blir det vanskelig å gå skirenn, sier Northug til Dagbladet.

- Hva synes du om det?

- Han har tråkket opp sin egen grav denne sesongen. Jeg trenger derfor ikke å si så mye, egentlig. Jeg tror fort at han kan forsvinne fra den stillingen han har nå.

- Hvorfor tror du det?

- Det handler om hvordan han har håndtert saker. Han har en posisjon som sportssjef hvor han skal vise idretten vår fra den beste siden. Det er ikke alle som mener han har gjort det, sier Northug.

Northug mener Løfshus bør finne ny jobb

31-åringen fra Mosvika vil ikke gå inn på hva de øvrige utøverne mener, men er selv klar på at han tror det finnes ledere som er bedre egnet til jobben som langrennssjef enn Løfshus.

- Jeg skal ikke uttale meg på vegne av noe flertall, men personlig mener jeg at vi har folk her i landet som er bedre rustet til å ha den stillingen Vidar har. Men jeg tror han bringer med seg mye annet som gjør at han kan passe i en annen posisjon, sier Northug.

IKKE ENIG: Langrennssjef Vidar Løfshus påpeker at det ikke er han alene som står bak uttakene. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
IKKE ENIG: Langrennssjef Vidar Løfshus påpeker at det ikke er han alene som står bak uttakene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Hvem mener du bør ta over for Løfshus i så fall?

- Jeg har ikke noen formening om hvem som bør ta over, men det finnes nok mange gode kandidater, sier langrennsstjerna.

Til Dagbladet svarer Løfshus følgende på Northugs ferske utspill:

- Det er hyggelig at Petter krediterer min kompetanse. Som landslagsutøver vet han at jeg ikke tar ut lagene alene. Det gjør vi som trenerteam og forholder oss til det som er kommunisert til Ski-Norge gjennom sesonginformasjonen, skriver Løfshus i en SMS til Dagbladet.

- Hvem andre er ansvarlig for uttakene av herrelaget?

- Det er Tor Arne Hetland, Arild Monsen, Eirik Myhr Nossum og meg, svarer Løfshus.

Får støtte fra lagkompis

Northug presiserer at meningsutspillet ikke har noe med Canada-vrakingen å gjøre.

- Det har ikke noe med saken å gjøre at jeg ble vraket til Canada når jeg diskuterer posisjonen hans som leder, presiserer skiesset til Dagbladet.

Northug har tidligere vært kritisk til Løfshus' behandling av Emil Iversen og det oppsiktsvekkende utspillet om at mediene var skyldig i Therese Johaug-saken. Det var spesielt timingen, rett før VM-start, som Northug mener skapte unødvendig uro for de norske utøverne.

SER FRAMOVER: Petter Northug retter blikket framover mot OL.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SER FRAMOVER: Petter Northug retter blikket framover mot OL.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Lagkompisen Emil Iversen forstår Northugs frustrasjon i kjølvannet av vrakingen.

- Det sier mye om hvor høyt nivået er i norsk langrenn når Petter ikke fikk gå i Canada. Jeg skulle gjerne hatt ham med. Det var ti gode skiløpere der, bortsett fra meg og Finn. Jeg tror nok Petter hadde slått oss. Petter i god form hadde kjempet høyt oppe, sier Iversen til Dagbladet.

Dagbladet møtte Northug etter Kulåssprinten i Sarpsborg i går kveld.

Northugs plan A

Nå ser langrennsesset optimistisk fram mot den kommende OL-sesongen.

- Jeg tar ett år om gangen. OL er målet, hvor jeg jakter ett individuelt gull. Jeg må tilbake i form til neste OL. Det er plan A. Jeg tror løypenettet der skal passe meg bra, forteller Northug.

- Hvor sikker er du på at du skal være på topp igjen da?

- Jeg er alltid sikker på at jeg skal være i form. Men det er en liten stjerne bak der, som forutsetter at jeg må holde meg frisk, sier 31-åringen.

Den siste perioden har han ikke vært helt frisk.

- Jeg fikk en infeksjon i leppa som har satt meg litt tilbake, men jeg skal konkurrere litt den neste måneden, slik at jeg er klar for neste sesong. Vi skal etter hvert sette oss ned, evaluere og finne ut hva vi må endre neste sesong, sier Northug.

Kulåssprinten, som fant sted i Sarpsborg i går kveld, ble vunnet av Marit Bjørgen og Sondre Turvoll Fossli. Bjørgen triumferte foran Katja Visnar og Amalie Håkonsen Ous. I herreklassen vant Fossli foran Sindre Bjørnestad Skar og Johannes Høsflot Klæbo - i det som var en folkefest i Sarpsborg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!