Derfor tok ikke Bolsjunov imot lagkompisen

Full splittelse og intern uro

Sergej Ustjugov vil ikke være i samme treningsgruppe som Aleksandr Bolsjunov, Jelena Välbe refser egen utøver, president Vladimir Putin roser Bolsjunov, mens eks-løpere forklarer hvorfor Bolsjunov ikke tok imot Gleb Retivykh etter lagsprinten.

VARIABEL STEMNIG: Aleksandr Bolsjunov har både jublet og vært rasende så langt i ski-VM. Relasjonen til hans lagkamerater er variabel. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VARIABEL STEMNIG: Aleksandr Bolsjunov har både jublet og vært rasende så langt i ski-VM. Relasjonen til hans lagkamerater er variabel. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det koker i russisk langrenn under ski-VM.

Denis Spitsov og Sergej Ustjugov - Russlands ankermenn fra de siste mesterskapene - reiser begge hjem fra VM etter ulike skader. Det var to ny riper i lakken som skrapes mer og mer opp for hver dag som går under verdensmesterskapet i Oberstdorf.

Aleksandr Bolsjunov er i storform og vant VM-gull lørdag, men bidrar likevel til intern uro: Langrennskongen tok ikke imot Gleb Retivykh da lagkameraten gikk inn til VM-bronse på lagsprinten. Bolsjunov lot Retivykh ligge alene i snøen, som den eneste i målområdet. I denne saken forklarer vi hvorfor.

I tillegg: Sergej Ustjugov, som tidligere har fortalt Dagbladet om sitt gode vennskap med nettopp Retivykh, forteller at han ikke ønsker å være en del av samme treningsgruppe som Aleksandr Bolsjunov.

Og: Skipresident Jelena Välbe går hardt ut mot Russlands tyske suksesstrener Markus Cramer og hans treningsgruppe, med blant annet Ustjugov og Julija Stupak (tidligere Belorukova) i spissen.

Samt: Välbe angriper også de sosiale medievanene til enkelte russiske løperne i denne saken.

Mens president Vladimir Putin for øvrig markerer sin begeistring for Aleksandr Bolsjunov med en hyllest.

RUSSISK GULL: Aleksandr Bolsjunov tok sitt første VM-gull på 30 kilometer med skibytte i ski-VM i Oberstdorf. Bilder fra NRK Vis mer

La oss begynne fra toppen:

Bolsjunov bidro til den allerede betente stemningen internt i den russiske troppen med å la Retivykh bli liggende alene i snøen etter målgang på lagsprinten, der alle de øvrige ankermennene ble tatt imot av sine makkere.

Derfor var ikke Bolsjunov kollegial

Bolsjunov valgte å markere sin skuffelse over å ha gitt hurtige Retivykh et forsprang som ble tatt igjen av Bolsjunovs hovedrival Johannes Høsflot Klæbo og hans største idrettsfiende Joni Mäki, som havnet i konflikt med verdenseneren i Lahti i januar.

Alexander Panzhinskiy, som vant OL-sølv på sprinten i Vancouver i 2010, har fått med seg kritikken mot Bolsjunov fra Norge og ber nordmennene huske på én ting:

- Nordmenn og skandinavere er vant til å jobbe som en del av samme lag. Men de forstår ikke forskjellene her og at i Russland er det fire ulike treningsgrupper på landslaget, og at skiløperne imellom gruppene ikke alltid kommer like godt overens, forklarer Panzhinskiy overfor den russiske tv-kanalen Match.

En annen tidligere russisk storsprinter, Aleksej Petukhov, legger dessuten til:

- Bolsjunov gjør en enorm prestasjon som holder på å gi Russland gull. Det er gullet han vil ha og som gjør ham fornøyd. Etter Bolsjunovs forståelse eksisterer ikke medaljer av annen valør enn gull, supplerer Petukhov.

IKKE BESTEVENNER: Aleksandr Bolsjunov og Gleb Retivykh. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
IKKE BESTEVENNER: Aleksandr Bolsjunov og Gleb Retivykh. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Samtidig så vi hvordan Julija Stupak og Natalja Neprjajeva støttet hverandre etter deres skuffende 4. plass på lagsprinten. Ingen ga hverandre skyld der. Jeg synes man skal støtte lagkameraten, påpeker han.

Ulike grupperinger

Tilbake til de fire ulike treningsgruppene: De russiske stjernene er godt fordelt.

Sergej Ustjugov, Gleb Retivykh, Jevgenij Belov og Julija Stupak (tidligere Belorukova) er de mest framtredende i treningsgruppa til tyske Markus Cramer. Dette er den mest vestlig-orienterte gruppa.

Verdensener Aleksandr Bolsjunov er i gruppa som ledes av omdiskuterte Jury Borodavko - hvis bakgrunn Dagbladet avdekket i 2018 - hvor også ess som Natalja Neprjajeva, Denis Spitsov og Aleksej Tsjervotkin er.

Aleksandr Bessmertnykh, VM-bronsevinner fra Seefeld, er i gruppa ledet av Oleg Perevozchikov og Danila Akimov, sammen med blant annet klassiskesset Andrej Larkov, fristilsspesialisten Andrej Melnitsjenko og stjerneskuddet Ivan Jakimusjkin.

Kometen Tatina Sorina er den mest kjente utøveren i den minst merriterte russiske landslagsgruppa, med Ilja Porosjkin som den nest mest kjente. Denne gjengen ledes av Egor Sorin.

Ustjugov vil ikke være på lag med Bolsjunov

Sergej Ustjugov var Russlands langrennskonge i mange år, fram til Bolsjunov tok over tronen i 2018.

Etter en trøblete periode - blant annet preget av magesykdom, coronasmitte og leggskade - har ikke Ustjugov prestert på sitt vante nivå på en stund.

Det har fått landslagsledelsen til å stille spørsmål om Ustjugov bør bytte treningsgruppe og bli treningskamerat med Bolsjunov. Det ønsker på ingen måte VM-kongen fra Lahti i 2017.

- Jeg vil heller avslutte karrieren enn å flytte til gruppen til Juri Borodavko. Jeg er en voksen idrettsutøver og forstår om noen ikke er fornøyd med resultatene mine. Men jeg orker bare ikke belastningen hans og vil heller legge opp enn å bli en del av den gruppa, sier Ustjugov til det russiske nyhetsbyrået TASS.

- Jeg er ikke Bolsjunovs beste venn. Jeg vet ikke hvordan han trener, men jeg hørt at han trener mye, hardt og alene.

FORBANNET: Aleksandr Bolsjunov var illsint under Ski Touren i Trondheim, og gjorde alt han klarte for ikke å snakke med journalistene. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

Heller ikke Bolsjunov omtaler Ustjugov som nær venn.

- Gjennom løpet kan vi hjelpe hverandre, men Sergej og jeg er rivaler. Vi er ikke nære venner, har Bolsjunov tidligere sagt til Dagbladet om relasjonen til Sergej Ustjugov.

Ustjugov - som nå drar hjem fra VM etter bare å ha gått én øvelse - legger til at han ikke vil være en del av det treningsregimet til Borodavko og Bolsjunov, fordi han ønsker ha en god og sunn helse den dagen han skal leve et liv utenfor idretten.

Putins melding til Bolsjunov

Selv om langrenn ikke er den største idretten i Russland, får Bolsjunov mye oppmerksomhet i verdens største land og omtales som en av nasjonens aller største og beste idrettsutøvere i øyeblikket.

Selv president Vladimir Putin vier oppmerksomhet for å hedre Bolsjunovs prestasjoner:

- Kjære Aleksandr. Gratulerer med triumfen i Oberstdorf, Tyskland. Du har nok en gang bevist din styrke. Alle skiinteresserte i vårt land er glade for seieren. Jeg ønsker deg all lykke videre til nye triumfer, sier Vladimir Putin ifølge TASS.

HYLLES: Måten Aleksandr Bolsjunov feiret sammenlagtseieren i verdenscupen på får nordmennene til å trekke på smilebåndet. Reporter / video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

Også skipresident Jelena Välbe er særdeles fornøyd med Bolsjunov, men ikke med de andre russiske løperne. Hun retter kritikk mot populære Markus Cramer, tyskeren som har ledet Ustjugov til en rekke medaljer gjennom mange år.

- Cramers treningsgruppe har mislyktes med å finne formen til VM, sier Välbe til tv-kanalen Match og retter kritikk mot spesielt én utøver:

- Jeg forstår ikke hva som skjer med Jevgenij Belov. Jeg fortalte ham at han bør slutte med Instagram og sosiale medier. Det distraherer ham. Hvis han også kommuniserer med dem som skriver til ham, tar det altfor mye energi, mener hun.

- Belov styrer den Instagram-profilen selv, lager flotte videoer og holder på, men det distraherer ham. Det vil være bedre for ham å kommunisere mer med gutta på laget, sitte ved bordet og prate med dem i stedet for å spise i stillhet, gå tilbake på rommet og surfe på nettet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer