Full stans i italiensk fotball

Alle kamper stanses på ubestemt tid etter at politimann døde i Catania.

(Dagbladet.no): Den italienske fotballfederasjonen (FIGC) har besluttet å stanse alle fotballkamper i Italia på ubestemt tid. Beskjeden om avgjørelsen kom bare kort tid etter at en politimann mistet livet i opptøyer i forbindelse med lokaloppgjøret mellom Palermo og Catania på Sicilia fredag. Den 38 år gamle politimannen Filippo Raciti døde etter at han ble truffet av en hjemmelaget bombe. En annen politimann skal være alvorlig skadd.

Over 100 fans fikk behandling for skader etter opptøyene, ifølge Garibaldi-sykehuset i Catania.


- Det vi er vitner til her har ingenting med fotball å gjøre, derfor stanser italiensk fotball, uttalte fotballpresident Luca Pancalli ifølge BBC.

Også Italias sportsminister Giovanni Melandri varsler drastiske grep for å få stanset volden. - Vi kan ikke tolerere dette, uttaler han.

Onsdagens vennskapskamp mellom Italia og  Romania er utsatt.

- Dette er ikke fotball

Catanias direktør Pietro Lo Monaco trakk seg fra fotballen med umiddelbar virkning da han fikk beskjed om dødsfallet.

- Jeg har elsket fotballen i hele mitt liv, men nå er jeg ikke lenger en del av sporten. Som følge av denne tragiske hendelsen trekker jeg meg med umiddelbar virkning fra alt som har med fotball å gjøre. Dette er ikke fotball, dette er ikke fotball, uttalte en rystet Lo Monaco, ifølge NTB.

Kan ikke fortsette slik

GATEKAMPER PÅ SICILIA: En politimann mistet livet etter å ha blitt truffet av en hjemmelaget bombe. Ifølge Garibaldi-sykehuset måtte over 100 fans få behandling for skader etter opptøyene. Foto: AP/SKYTG24
GATEKAMPER PÅ SICILIA: En politimann mistet livet etter å ha blitt truffet av en hjemmelaget bombe. Ifølge Garibaldi-sykehuset måtte over 100 fans få behandling for skader etter opptøyene. Foto: AP/SKYTG24 Vis mer

-En dags stans er ikke nok. Uten drastiske tilak kan vi ikke spille igjen, sier Pancalli, som tidligere har advart om at han ville stanse fotballkamper i Italia dersom ikke den eskalerende voldsbølgen i italiensk fotball opphører. Forrige helg kom det til sammenstøt mellom fotballsupportere og politi i flere italienske byer.

- Vi vil umiddelbart opprette en kommisjon som skal diskutere sammenhengen mellom idrett og politikk. Det er ikke mulig å fortsette på denne måten, uttalte Pancalli.

-Fotballen skaper ondskap

Spillerforeningen i Italia har også fått nok av supporterbråket, og krever at fotballen i Italia stanses i ett år.

- Fotballen bør stanses i ett år slik at vi kan reflektere over all ondskapen den skaper, uttalte spillerforeningens president Sergio Campana i etterkant av opptøyene på Sicilia.

Italias planer om å arrangere fotball-EM i 2012 står naturligvis også i fare for å måtte skrinlegges.

Full stans i italiensk fotball
TÅREGASS OG RØYKBOMBER: Palermo-spillerne skyller en blanding av publikums røykbomber og politiets tåregass ut av øynene. Nå stanses all fotball i Italia på ubestemt tid.