Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Full stopp etter pause

Polen virket som et klasselag i en omgang. Så var det helt slutt.

FULL STOPP: : Det så ut som en toppkamp for Robert Lewandowski og Polen, men endte ganske trist. FOTO:   AFP PHOTO/ Aris Messinis.
FULL STOPP: : Det så ut som en toppkamp for Robert Lewandowski og Polen, men endte ganske trist. FOTO: AFP PHOTO/ Aris Messinis. Vis mer

DU hadde kanskje heller ikke krysset av for Polen - Hellas i TV-guiden, men etterpå er det lov å sette noen utropstegn. Både ved toppnivået til Polen og Robert Lewandowski, pluss hvor dypt det er mulig å falle for et hjemmelag i sin viktigste fotballkamp.

For uansett hvor vakker førsteomgangen virket, var det bare en strafferedning fra reservekeeper Przemyslaw Tyton som hindret vertene i å falle pladask.

Til slutt var det vanligvis utskjelte Hellas som burde ha vunnet.

SÅ ILLE gikk det heldigvis ikke. Etter EM-gullet for åtte år siden er det definitivt nok med en gresk overraskelse pr. fotballiv. For oss utenfor Hellas vel og merke.

Polen derimot er det mer historisk sus over. Denne utgaven holder riktignok ingen 70-talls klasse, men hadde før pause en fin kombinasjon av kollektivt mot og en herlig spiss.

DET SISTE er som det skal være. Robert Lewandowski kommer fra Bundesliga-mester Borussia Dortmund og en jubelsesong med 29 mål. Det var totaliteten som så lenge kreftene holdt var en overraskelse. For skulle ikke dette vært et hjemmelag uten kvaliteter nok til å spille opp sin klassespiss?

Tilsynelatende ikke. For da Lewandowski headet inn 1 - 0 ledelsen midt i første omgang, hadde han allerede flere ganger  blitt spilt opp i gode posisjoner.

For Dortmund-spissen er slike posisjoner helst åpne rom fra bakerste stolpe og inn mot midten av motstandermålet. Noen ganger ligger rommene der lenge, andre ganger blir de plutselig åpnet gjennom medspillernes bevegelser. Felles for situasjonene er uansett 23-åringens følelse for å komme inn i disse åpningene til akkurat rett tid.

DU kan sjekke opp ett av disse målene i Lewandowskis hattrick mot Bayern München i 5 - 2 kampen i vår. Det var det siste i ydmykelsen som kom etter en sjelden tabbe av den tyske landslagskeeperen Manuel Neuer, og hører så absolutt til Dortmund-spissens enkleste. Men hvordan er han så bevisst på å søke inn mot dette rommet mens lagkameratene knapt har fått samlet seg rundt Neuer og lite ellers tydet på en tabbe i anmarsj?

Da var den flotte EM-starten lettere å forutse. Idet Maciej Rybus rykket med seg den greske stopperen mot førstestolpen, kom situasjonen med rom etter kryssløp som de fleste spisser har øvd for i repetisjon etter repetisjon ute på treningsfeltet.

Likevel; en ting er trening, noe ganske annet en åpningskamp i ditt eget mesterskap.

DER OG DA var det klasse over dette polske laget. Bare måten de tok tak i kampen på, virket i seg selv overbevisende. Middels VM -eller EM-verter i åpningskamper er langt fra noen garanti for full fart framover, men med polakkene ble det helt annerledes. Det høye presset og de helhjertede løpene dro vekk alt det kalkulerte greske forsvarsspillet. I noen herlige minutter var det sirkus Polen og forspillet til enda et flott fotballmesterskap.

Hovedrollene i oppvisning ble spilt av Dortmund-duoen Robert  Lewandowski og Jakub Blaszczykowski. Sistnevnte er en gjenvinningsspesialist ute på høyrekanten og la ned et stort arbeid for at grekerne lenge knapt slapp ut av egen halvdel. Dessuten har BlaszczykowskiJakub en klubblink med Lewandowski som i bedre kamper kan gi mer langvarige gleder.

FOR dette ble etter hvert en trist forestilling for vertene. Det høye presset forsvant og de kyniske grekerne fikk igjen troen på sine triks og ferdigheter.

Etter hvert hjalp hverken en billig gresk utvisning eller hjemmebanefordelen. En klassespiss til tross; denne muligheten til en knallåpning på sitt eget mesterskap rotet polakkene ganske uforstålig bort.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling