Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Therese Johaugs dopingsak:

Full støtte: Blir Sjarapovas advokat hentet inn for å hjelpe Johaug i CAS?

Riktig at idretten dekker advokatregning av hensyn til rettssikkerheten.

FIKK LAVERE STRAFF: Den utestengte tennisstjernen Maria Sjarapova fikk redusert sin utestengelse fra to år til 15 måneder ved hjelp av den erfarne CAS-advokaten Mike Morgan. Det er en slik spesialist på internasjonal sportsjuss som det er aktuelt å leie inn for å hjelpe Therese Johaug. Foto: NTB Scanpix / Lars Eivind Bones / Dagbladet
FIKK LAVERE STRAFF: Den utestengte tennisstjernen Maria Sjarapova fikk redusert sin utestengelse fra to år til 15 måneder ved hjelp av den erfarne CAS-advokaten Mike Morgan. Det er en slik spesialist på internasjonal sportsjuss som det er aktuelt å leie inn for å hjelpe Therese Johaug. Foto: NTB Scanpix / Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

DEN norske idrettsbevegelsen må gjøre alt for å hjelpe Therese Johaug til å føre en best mulig sak for Idrettens Voldgiftsdomstol (CAS). I utgangspunktet er det Therese selv som velger den strategien hun tror gir den mest rettferdige dommen, men dette er en totalt ny situasjon både for henne og de nærmeste personlige støttespillerne.

Derfor blir det viktig at Norges Idrettsforbund og Antidoping Norge tilbyr den praktiske hjelpen og rådgivningen som best mulig bidrar til rettssikkerheten hennes.

DET er ikke snakk om spesialbehandling for Therese Johaug fordi hun er så populær. I de siste norske sakene i CAS; som foruten Martin Johnsrud Sundby har involvert en vektløfter og en innebandyspiller, har den juridiske hjelpen blitt dekket etter skjønn uavhengig av utøverens sportslige nivå.

Dessuten har norsk idrett en naturlig forpliktelse til å ta vare på utøverne sine i situasjoner der idrettens egne ansatte helt eller delvis har forårsaket regelbruddet. Det gjelder i Johaug-saken der landslagslegen har tatt på seg all skyld for å ha gitt en forbudt salve. Dette er bakgrunnen for at Idrettsforbundet nå diskuterer med Skiforbundet hvordan denne hjelpen skal finansieres.

Ankebehandlingen i CAS blir en svært kostbar rettsprosess. I den tilsvarende medisineringssaken til Martin Johnsrud Sundby der en annen landslagslege var sentral, ble regningen fordelt omtrent 50/50 mellom Norges Idrettsforbund og Norges Skiforbund.

Men det er såvisst ikke økonomien som bekymrer Johaug og rådgiverne hennes. Utfordringen er å få en dom som reflekterer det som faktisk skjedde da hun brukte en anabol leppekrem på treningssamlingen i Italia i fjor høst.

DA trenger hun mest av alt juridisk bistand fra en advokat med bred CAS-erfaring. Dette er en spesiell domstol der norsk idrett har dårlig minner fra det å satse på egen juridisk ekspertise.

Mens Thereses advokat Christian B. Hjort på alle vis var troverdig i møtet med det norske domsutvalget, vil han nå hente inn hjelp til å tyde de kodene som styrer den internasjonale idrettsjussen.

Det i seg selv er vanskelig nok med tanke på den store variasjonen av dommere i CAS-sakene. Her vil imidlertid en erfaren CAS-advokat sannsynligvis bli koblet inn allerede i valget av den dommeren som Therese selv kan be om. Disse sakene blir som regel avgjort av tre dommere; en fra hver av partnene og så den tredje etter diskusjon mellom disse to.

Enkelte stjerneadvokater fra den spesielle internasjonale idrettsjussen har allerede vurdert Johaug-saken i norske medier. Engelske Mike Morgan som sist høst i ankebehandlingen hos CAS fikk redusert to års utestengelse til 15 måneder for tennisspilleren Maria Sjarapovas bruk av det russiske folkedopet meldonium, er et aktuelt navn.

gjelder det å være realistisk ut fra de rammene regelverket setter. Der Christian B. Hjort som Thereses advokat gikk for full frifinnelse i den hjemlige behandlingen, blir det nå viktigere å forsvare den dommen på 13 måneder som Johaug valgte å akseptere.

FIS har jo anket denne saken for å få en nøytral, internasjonal gjennomgang av straffeutmålingen. De vil ha vurdert om 13 måneder er juridisk riktig med tanke på det tydelige dopingmerket på forpakningen til leppesalven. Dette blir altså igjen et spørsmål om graden av Therese Johaugs uaktsomhet. Domsutvalget vurderte den til aller laveste nivå.

Rent formelt er også norsk idrett en part i denne saken ved siden av Therese Johaug. Det er en rar praksis. Overført til det sivile rettsapparatet er det som om høyesterett eventuelt ikke bare forandrer en kjennelse, men også feller en dom over den lavere rettsinstansen.

Uansett kommer ikke norsk idrett til å mene noe som helst om saken. De blir med til Lausanne som bisittere.

MEN så spørs det om det er noe å hente ved gå for full frifinnelse eller å angripe at minimum strafferamme på 12 måneder for den minste grad av skyld i det hele tatt kan karakteristeres som en såkalt «mild reaksjon» for å bruke en leppesalve med et minimalt anabolt innhold. Dette var Hjorth sin hovedlinje i den norske rettsbehandlingen, og underveis i de åpne rettsforhandlingene på Ullevaal Stadion i januar så det ut som om han kunne nå helt fram.

Det blir adskillig mer komplisert når dørene om noen måneder lukkes i CAS, og norsk idretts interesser skal forsvares på bortebane. For der står Thereses OL-deltakelse og framtid som skiløper på spill.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media